Reklama

Reklama

Sokoliar Tomáš

  • Česko Král sokolů (viac)
TV spot

Obsahy(1)

Film nakrútený na motívy románu J. C. Hronského rozpráva dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať. Tomáš vyrastá v horách, pozná každé ich tajomstvo a má schopnosť rozumieť reči zvierat a vtákov. Jeho život plynie pokojne až do chvíle, keď je jeho otec nešťastnou náhodou udupaný koňmi. Dedko Metodej ide spolu s Tomášom na hrad, aby získali prácu. Tomáš sa tak ocitá v celkom novom prostredí, vo svete bohatstva, kde platia iné pravidlá. Navyše sa zapletie do intrigy, ktorú zosnoval Iver proti svojmu rivalovi, starému panskému sokoliarovi Vaganovi. Tomáš, ktorý sa kvôli Iverovi stáva štvancom, na úteku stretáva práve Vagana. Zblížia sa spolu a Vagan si uvedomí, že tento chlapec so zvláštnymi schopnosťami bude jeho dôstojným nástupcom.   Dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať, nakrútil legendárny český režisér Václav Vorlíček na motívy klasika slovenskej literatúry Jozefa Cígera - Hronského. (STV)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (155)

Anduril 

všetky recenzie používateľa

Rozprávka s pekným námetom a potencionálom (Taký náš pán zverov). Ani jedno však nebolo využité na 100%. Herecké výkony iba priemerné, príbeh zdĺhavý... Keby som ju nepozeral s dobrou partiou, tak by som sa asi riadne nudil. Bavili ma však zábery na peknú prírodu a hlášky hlavného hrdinu. Podľa mňa na hlavného hrdinu z rozprávky bol riadne drzý a nevďačný. Mladých baviť určite nebude... Jednu hviezdu dávam ako bonus za našu, stredoeurópsku réžiu a obsadenie. ()

salahadin 

všetky recenzie používateľa

Jediné, o čem bych mohl kladně psát, je hudba Krzesimira Debskiho, která je pěkná, mírná, melodická. Jinak film za moc nestojí. Mladí herci své role nezvládli a působí protivně. Hlavní zápletka "milostného trojúhelníku" je snad špatný vtip, malý sokolník vypadá vedle dcerušky Baladora jako batole! Celkově zklamání... ()

Reklama

quixote 

všetky recenzie používateľa

Netuctová pohádka podle nápaditého scénáře s krásnými exteriéry a solidními hereckými výkony (nejen lidí, ale i zvířat). Na rozdíl od mnoha podobných pohádek je tu hodně akce (a ne přiblblé), celý příběh má logickou stavbu a hlavně duši. Povedly se i kostýmy. Poznámka pro ty, kteří se podíleli na české verzi: v češtině opravdu neříkáme ZMIZNI a ZMIZNITE!. ale zmiz a zmizte! ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Pohádka, která by tuze moc chtěla být výpravná, ale chudý vizuál a naprosto tuctová až nudná režie jí to neumožňují. A cosi budeme nalhávat, on ani scénář či herci ve výsledku nestojí ani za tu pomyslnou zlámanou grešli. Na brzké víkendové pohádkové dopoledne je to ovšem takřka ideální pohádka, není totiž nijak nesnesitelná. Prostě je jen zcela zbytečná. ()

zdeny99 

všetky recenzie používateľa

Strašně zdlouhavé tempo a nezajímavý děj dělají z Krále sokolů úmornou podívanou. Proč Václav Vorlíček na stará kolena natočil tady tohle? Po pokračování Saxany je tohle jeho nejhorší pohádka a sama o sobě je vůbec tou nejnudnější, jelikož v Saxaně se aspoň něco dělo. [7142. hodnocení, 143. komentář, 58%] ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (19)

  • Na koprodukcii filmu sa podieľali Česká televize Praha, z Poľská spoločnosť OKO FILM STUDIO Warszawa, francúzska spoločnosť Jeck Film Paris a nemecká spoločnosť sFs Schwarzwald – Film Bad Wildbad. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Povesť o sokoliarovi Tomášovi pochádza zo 14. storočia a Jozef Cíger-Hronský ju literárne spracoval. (krasomama)
  • Braňovi Holíčkovi sa veľmi páčila scéna s bahnom, lebo použili zmes rašeliny a teplej vody. Keď zistil, že je v nej príjemnejšie ako vonku, nemohli ho z nej dostať. (krasomama)

Reklama

Reklama