Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Horor
  • Komédia
  • Krimi

Posledné recenzie (6 329)

plagát

The Beekeeper (2024) 

Ten úvod by bol strašný... keby sme každý tretí deň v správach nevideli reportáž o tom, ako 90-ročnej pani alebo 85-ročnému pánovi zavolal nejaký zmrd, povedal im, že je dobrý kamarát ich milovaného vnuka, ktorý mal pred pár minútami ťažkú dopravnú nehodu a aby mu policajti dali pokoj, musí dôchodca vložiť do obálky svoje celoživotné úspory a nechať ich v kríku pri činžiaku, kde býva. A keby sme nemali TV Osem, kde ak zavoláte nejakému čurákovi alebo čuráčke a nadiktujete týmto zavrhnutiahodným indivíduám svoj dátum narodenia, tak vám z neho vyveštia budúcnosť a dodajú, že ak budete dva týždne v kuse jesť kešu oriešky, vyhráte bilión bambiliónov, tieto skvostné informácie vás samozrejme stoja 10 eur/minúta. Čiže ten úvod je fakt strašný... a fakt realistický. Každopádne faktom je, že prvých cca 20 minút je takých ťažkopádnych a divných, že mi to pripadalo ako najhorší film Jasona Stathama za veľmi, veľmi dlhú dobu. No a potom sa to rozbehlo... a už nezastavilo. Nechcem komentovať špecifické momenty scenára, ktorý ku koncu ide temer do sci-fi. Nebudem spoilerovať, ale chcel som si búchať hlavu o stôl, keby... Keby nebol Statham taký nabúchaný. Keby nebol taký neohroziteľný, že John Wick je proti nemu bábovka, ktorá to každú chvíľu od niekoho schytáva. Keby rôznym osobám nehádzal do hláv poháre s čerstvo vytočeným medom (!). Keby to nemalo taký štýl. Keby sme v 90. rokoch nechovali niekoľko včelích rodín. A keby akčné sekvencie neboli také zručné. Nie je to najlepší akčniak roka, ale akonáhle sa rozbehne, ťažko ho zastaviť . Tvorcovia akoby si uvedomovali, že „všetko“ tu už bolo a tak sa s ničím nebabrú a dupú na plyn tak, že z jednotky tam šupnú rovno päťku a prekvapivo im to neskape (rotačák na pumpe... pochopil som to správne že ten chudák tam vybuchol?). Istým spôsobom to bola komédia, v ktorej záporák na hrdinu neustále nasadzuje nových a nových bitkárov, hrdina ich behom pár sekúnd vybúcha a potom záporákovi zavolá, aby ho o tom informoval. K tomu si pripočítajte dvojicu agentov FBI, ktorí chodia z miesta činu na miesto činu a neveriacky krútia hlavou. Neviem, či to bol zámer alebo nie, ale mne to (v dobrom) pripadalo fakt vtipné. Chcem dvojku. Ale naozaj Jasona v rámci filmu charakterizovali ako !chlapíka okolo štyridsiatky"???

plagát

Invalid (2023) 

„Viete, nie som len policajt. Som aj spisovateľ.“ – „Čítal som od vás niečo?“ – „Napísal som jednu knihu a druhá je na ceste.“ Film, aký na Slovensku ešte nevznikol. Aspoň mne osobne fakt nenapadá nič celovečerné, čo by sa naňho aspoň čiastočne podobalo za posledných, čo ja viem, 30 rokov. A predtým už vôbec nie. Hej, v polovici tomu na chvíľu spadne reťaz, scenár vykazuje dramaturgické nezrovnalosti (niečo mi ušlo, alebo ako vlastne dopadla trojitá vražda v osade?), nie som si istý, či by skutočne v 90. rokoch skorumpovaného politika s kontaktmi na náckov a skinhedov dokázal poraziť  ŤZP občan z ľudu a občas som mal pocit, že sa tvorcovia predsa len príliš utrhli a blbli len preto, že sa im podarilo do cameí nahovoriť isté tváre (nechcem spoilerovať), bez ktorých by to ale v konečnom efekte paradoxne bolo vyladenejšie. Niekedy je menej viac. Inak je to ale ozaj neskutočný film. Plný neuveriteľných hereckých výkonov (skvelý Gregor Hološka, ale báječní sú úplne všetci, vrátane dobrosrdečného Zdeňka Godlu, no všetko stálo na Hološkovi, ktorý veľmi dobre zahral rolu, ktorá sa výberom nevhodného herca mohla stať značným spôsobom nevydarenou), prekvapivo výborný audiovizuál (soundtrack, strieľanie na auto), kvalitne vystihnutej atmosféry a nálad spoločnosti počas špecifických 9O. rokov, šialených nápadov (turbovozík, kladka, paternoster) a krásne WTF momentov (zbrojný preukaz). Aj keď sa priznám, že nevedomky hajlujúci Róm v hitlerovskej uniforme trochu cez čiaru pripadal už i mne a to mám vo filmoch rád drsné vtipy. Také zábavné dialógy a báječné hlášky som v slovenskej kinematografii počul možno dva-tri razy v živote („Húkačku nepustíme?“ – „Nie. Tá sa púšťa len v zákonom stanovených prípadoch.“)

plagát

Bloodline Killer (2024) 

Tupý slasher ako z 90. rokov (z predvreskotovskej éry). Fakt nechápem, prečo čosi takéto niekto natočil v r. 2024. Bez ambícií, dobrých postáv, hercov buď kvalitných, ale nemajú tu čo hrať (chudák 87-ročný Bruce Dern), alebo proste hercov hrozných (tradične strašná Shawnee Smith alias Amanda zo Saw to rovno aj produkovala) a v lepšom prípade priemerných (Tyrese Gibson). Chýba i atmosféra, gore tu nie je skoro žiadne. Scenár príšerný, dialógy otras, vrah mdlý a jeho maska ešte horšia. Pôvodne som si vravel, že som v živote videl EŠTE mizernejšie vyvražďovačky a tak si táto z toho dôvodu zaslúži „až“ 2*. Ale viete čo? Nezaslúži, je to fakt sračka. A navyše ukrutne nudná. Kuriózne na mňa pôsobil intenzívny pocit, že pozerám minimálne druhé pokračovanie a nie „jednotku“.

Posledné hodnotenia (7 456)

The Beekeeper (2024)

01.06.2024

Invalid (2023)

29.05.2024

Bloodline Killer (2024)

29.05.2024

Arcadian (2024)

28.05.2024

Nabídka (2022) (seriál)

26.05.2024

Žraločí mutant (2017) (TV film)

25.05.2024

Nabídka - Nápad a odvaha (2022) (epizóda) (E10)

25.05.2024

Nabídka - Takoví jsme (2022) (epizóda) (E09)

25.05.2024

Nabídka - Překročit hranici (2022) (epizóda) (E08)

24.05.2024

Reklama

Posledný denníček (50)

Slovensko Fantastické

Na trh sa dostal veľkolepý projekt Slovensko Fantastické, v ktorom nájdete i moju poviedku Zlá Pláž. Slovenský manželský pár sa dostáva na opustený ostrov vo Francúzskej Polynézii, ktorý však nie je až taký opustený. Ilustrovanú antológiu s parádnou magickou obálkou si môžete kúpiť tu: 

 

https://www.megaknihy.sk/fantasy-scifi/4367828-slovensko-fantasticke.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TkRNMk56Z3lPRFF6TmpjNE1qZz0=&matchtype=&network=x&device=c&creative=&keyword=&placement=&param1=&param2=&adposition=&campaignid=16573814309&adgroupid=&feeditemid=&targetid=&loc_physical_ms=9062580&loc_interest_ms=&searchtype=&gclid=EAIaIQobChMIusb3hOnXgwMVUYtoCR3kcAnbEAQYASABEgJmfvD_BwE

 

Avšak pozor! Slovensko Fantastické je dostupné i v exkluzívnej podobe: okrem samotnej knihy dostanete zberateľskú magnetku, USB a 3x CD. Projektu bola nielenže na mieru ušitá hudba, ale každá z poviedok dokonca bola načítaná popredným SK hercom; v mojom prípade legendárnym Petrom Sklárom. Darčekový set je samozrejme drahší, ale stojí to za to. Zadováži si ho môžete napr. tu:

https://www.martinus.sk/2810697-set-slovensko-fantasticke/kniha?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIrsSGyOnXgwMVgJRoCR2cxw8GEAQYASABEgLFcvD_BwE

Slovensko Fantastické