Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pri predchádzajúcej záchrannej akcii blesk zasiahol stroj času, Marty McFly (Michael J. Fox) uviazol v roku 1955 a vynálezcu „Doca“ Emmetta Browna (Christopher Lloyd) zase vrhlo so strojom času do roku 1885. Marty sa tento fakt dozvie z listu, ktorý mu priateľ z onej doby pošle. Zároveň v ňom priateľ presne popíše spôsob, ako by ho mohol dostať späť do budúcnosti. Stroj času v podobe moderného automobilu totiž Doc ukryl v opustenej banskej štôlni, dokonale zakonzervovaný, aby vydržal sedem desiatok rokov, kým ho Marty a on sám, pôvodný Doc Brown z roku 1955, nevyhrabú. Dostať sa o sedemdesiat rokov do minulosti je pre Martyho hračkou. A podobne jednoduchý by bol aj let v dvojici opačným smerom o sto rokov, do roku 1985, keby... Keby sa nevyskytlo toľko faktorov, ktoré môžu úmysel oboch dobrodruhov prekaziť. Predovšetkým Marty na úteku pred Indiánmi nešťastnou náhodou prerazil nádrž so vzácnym palivom a kde na Divokom západe zohnať čisté plutónium? Na scéne sa navyše objaví prapredok Biffa Tannena, Buford Mad Dog Tannen (Thomas F. Wilson), rovnako tupý, hlúpy a namyslený ako jeho prapotomok. A pod jeho vedením Hill Valley, ktoré je v týchto divokých časoch iba drevenou osadou, vyčíňa banda zločincov. To nie je všetko. Doc, ktorý je v roku 1885 kováčom, sa totiž zaľúbil do učiteľky Clary Claytonovej (Mary Steenburgenová), ona jeho lásku opätovala, a tak sa svojskému vynálezcovi akosi nechce letieť naspäť. Buford prenasleduje Doca a Martyho, ktorého vyzve na súboj. Marty ho prežije, pretože mal pod vestou kus plechu a s Docom na im nakoniec podarí ujsť do budúcnosti, kam so sebou vezmú aj Claru... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (656)

vteco 

všetky recenzie používateľa

Zakončení celé trilogie se bohužel nese v o něco menší nápaditosti kvůli absenci většího cestování časem, ale i tak nabídne několik nezapomenutelných scén či vtipných pasáží. Marty v roli Clinta Eastwooda často perlí jednu hlášku za druhou a občas i odkrývá původy běžných věcí jako je třeba frisbee. Kde to chtělo ještě trochu přepsat byla krapet nudná romantická část mezi doktorem a učitelkou. Každopádně si i třetí díl drží výbornou kvalitu. [80%] | Kino ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Nebudem znižovať hodnotenie iba z toho dôvodu, že western nepatrí moje najobľúbenejšie žánre. BTTF 3 je rovnako svižný, nápaditý a zbesilo plynúci, ako jeho predchodcovia a ponúka množstvo narážok pre znalcov westernu. Chcem znova upozorniť na fakt, že sa dvojici Zemeckis a Spielberg podarilo nakrútiť trikové akčné filmy, ktoré sa zaobídu bez zbytočného násilia a bez zbytočných úmrtí. Dnes by to už asi tak nešlo. Ak trikový veľkofilm, tak opulentná výprava a brutálne násilie. Možno starnem, ale dnes cítim podobnú tvorivú radosť z mainstreamu iba v dielach Pixaru, čiže na poli animácie. Toto je asi jediný western, kde nikto neumrie! A patrí hneď k tým najlepším. Jedinou vadou na kráse je záverečný sci-fi záber, to už večné deti, náš režisér a producent, trochu prehnali. ()

Reklama

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Na popud Foxe mají Zemeckis s Galem zařazenou westernovou trojku a túrují motor DeLoreanu, dokud je žhavý. Zachraňuje se pověst Clinta Eastwooda, Biffovo pokolení zase dostává naloženo a potomek raketového inženýra von Brauna se kvůli lásce i výjimečně učeše. Není se co divit, protože jeho lejtka by rozžhavily kotel lokomotivy víc než speciální antracitové palivo! Baví mě v tom lovit Silvestriho temné tony ala Predátor i nuance kauzality, byť to s nimi mám stejně jak Marty McFly.. „She's not gonna understand that, Doc. Hell, I'm in it with you and even I don't understand it..“ ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Přece se s ním nebudete hádat. S primitivem.“ Mňa to pravdupovediac bavilo najviac zo série, hoc uznávam, že niekto to môže považovať za nastavovanie kaše, dojenie polomŕtvej kravy a ja neviem, čo všetko ešte. Silná zostava Zemeckis, Gale, Marshall, Spielberg a Kennedy, sa vrátila aj tretí (posledný) raz a ku cti im slúži, že i trojku dokázali žánrovo odlíšiť. Kým jednotka bola komorné päťdesiatkové retro a dvojka sci-fi s tonou na svoju dobu skvelých CGI, tentoraz je to zaprášený western, v ktorom si Fox opäť dá viacero postáv naraz (hoc tentokrát „len“ dve). Scenár v skutočnosti vôbec nie je dojením polomŕtvej kravy, pretože sa ho tvorcovia zručne snažili koncipovať ako trilógiu, nie ako filmovú sériu, ktorej ďalšie diely sa natáčali len preto, že predchádzajúce dosiahli závratný komerčný úspech. To znamená, že sa snažia definitívne uzatvoriť všetky postavy, príbehy, vzťahy a prípadné logické diery. Množstvo vtipov (Clint Eastwood, voda s ľadom) a originálne ladenie deja do westernového kabátu, tomu veľmi veľa dali. Nevraviac o vtipných dialógoch a hláškach („Marty, okamžite si daj dole tie tenisky, v roku 1885 nemajú čo robiť. Keď sme už pri tom, nemajú čo hľadať ani v roku 1955.“). Takže ak máte radi svižné time travel, rozhodne siahnite po tejto klasike, ktorá prišla s podobným „dvojitým“ finále, ako pár rokov dozadu iná sci-fi klasika, Cameronovi Votrelci. Trocha mi nesadla koncovka, ktorá nebola vôbec dojemná, ale skôr na spôsob „, ty si ešte stále tu, no tak ale šak ja na teba nemám čas, príď popozajtra, OK kámo?“. Oveľa viacej by sa tomu hodil vyložene smutný záver, tak ale čo už, nikto z nás nie je dokonalý. Zázrak, že pri celosvetovej tržbe 244 miliónov (pri rozpočte 40) nikdy nevznikla štvorka. Inak, zvykne sa hovoriť, že dvojka sa natáčala na jeden záťah s trojkou. Keď som to počul prvý raz, iba som krútil hlavou. Nevedel som si to reálne predstaviť, keďže dvojka je sci-fi s trikmi a trojka „civilný“ western. Až neskôr som sa dozvedel, že to zas až také natáčanie na jeden záťah nebolo, keďže medzi natáčaním dvojky a trojky nastala niekoľkotýždňová prestávka. „9O km/hod?! Kto by sa preboha až tak ponáhľal?“ ()

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Poslední díl trilogie je přece jen o chloupínek slabší než předešlé dva, i když námět přenesení děje na Divoký západ je velmi dobrý. Vzhledem k velkému posunu v čase jsou tentokrát některé scény ještě více potrhlé, než v jedničce a dvojce, přesto si film zachovává svou standartní nenásilnou úroveň humoru, který se líbí drtivé většině lidí. ()

Galéria (155)

Zaujímavosti (69)

  • Mary Steenburgen (Clara Clayton) prijala účinkovanie vo filme aj vďaka tomu, že ju na to nahovorili jej deti. (m.a.t.o.)
  • Posledná filmová úloha pre Pata Buttrama (štamgast v salóne). Neskôr sa venoval už iba dabingu. (m.a.t.o.)
  • Lokomotiva, která přenese Martyho (Michael J. Fox) a Doktora (Christopher Lloyd) do budoucnosti, je Sierra Railway no. 3. Byla vyrobena v roce 1891 v Jamestonu v Kalifornii a její maximální rychlost je pouhých 51 mph, tedy 82 km/h. Jedná se o jednu z nejslavnějších filmových lokomotiv Hollywoodu, objevila se v několika desítkách filmů. Jejím prvním filmem byl již v roce 1919 film The Red Glove a do začátku války stihla účinkovat ve čyřech dalších. V roce 1946 měla být zničena ve filmu Duel in the Sun. K tomu ale nedošlo, místo toho byla zrekonstruována a během dalších let účinkovala v dalších filmech. Nejslavnějším bylo V pravé poledne v roce 1952 a Nesmiřitelní v roce 1992. V roce 1995 byla vyřazena z provozu, ale v roce 2000 začala její další rekonstrukce, kde finanční sbírku podpořil Clint Eastwood a popsal lokomotivu jako „starého, drahého přítele“. Rekonstrukce trvala pět let a stála 1 200 000 amerických dolarů. Dnes je k vidění v historickém parku Railtown 1897 v Kalifornii. (xisp)

Reklama

Reklama