Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh netalentovaného, zato však nadmieru ctižiadostivého hudobníka, ktorý sa stal riaditeľom veľkého orchestra, v ktorom doteraz hral na triangel. Hudobník sa spočiatku bráni, no čoskoro pochopí, akými pravidlami sa riadi mechanizmus kariéry, ku ktorému nevyhnutne potrebuje pochlebovanie a šplhúnstvo svojich kolegov. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (61)

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Vynikajcí satira, opravdu dokonale trefený co může udělat blb ve funkci. Zajímavý byl i vizuál filmu, takový chladný až to bylo hsnusný. Jediný minus je předabovani J.Kemra jeho hlas je natolik specifický, ale především herecký že by film povýšil ještě na větší zážitek a nevěřím že by to ve slovenštině nedal. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Óda na triangel vo forme komunistického hudobného artu, kde sa dokonca objavujú prvky kritiky papaláštva a protekcie. Výsmech neschopnému riaditeľovi s obrovskými ambíciami prerastá až do celospoločenskej kritiky. Napriek tomu to veľmi záživné nie je a dabing všetkých hercov, nielen Kemra, to celkom kazí. Film sa nestal trezorovým asi iba kvôli svojej nevýraznosti. –––– Triangel nie je o nič horší nástroj ako husle alebo klavír. –––– Triangel je nástroj netušených možností. ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Výborný Kemr v podstatne lepšie dramaturgicky zvládnutej aj vtipnejšej satire - od dua Solan a Karvaš. Tí ma filmom Čert nespí príliš nenadchli. Prípad Barnabáš Kos je ale podareným filmom, ktorý spĺňa účel satiry, je vtipný, nenásilným spôsobom ukazuje prerod pokojného a pokorného človeka na hlupáka pri moci a všetky eskapády točiace sa okolo hudby - konkrétne trianglu - len umocňujú bizarnosť celého príbehu a vďaka nim je film veľmi vďačný aj pre súčasného diváka. Keďže boli 60 roky akýmsi uvoľnením je celkom pochopiteľné, že sa do distribúcie dostal aj tento film, s ktorým by asi mocenský páni priveľmi nesúhlasili. Inak som veľmi ocenil priestory v ktorých sa odohrával aj Čert nespí a zároveň sa mi veľmi páčilo trojuholníkový znak - akási asociácia spoločenskej pyramídy, ktorá sa v rôznych formách objavovala v príbehu. Veľmi príjemný a humorný film, ktorého kritika je v súčasnosti nie zrovna aktuálna ale aj tak podáva nadnesené svedectvo o dobe v ktorej film vznikol. Čo ho v určitom zmysle stavia aj dnes do veľmi priaznivého svetla. ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Satirická absurdita dohnaná až do samé krajnosti, která by si zasloužila trošku svižnější střih. Nadávat na technickou kvalitu nemá cenu, CS Film si pravděpodobně dal závazek, že jednoho krásného dne odvysílá film, v němž nebude ani nic vidět, ani nic slyšet. Bravo! Už se blížíte ke svému ideálu. Jinak mi celkem dost vadil předabovaný Kemr. ()

HonzaBez 

všetky recenzie používateľa

"Kdo by byl proti trianglu, byl by proti všemu krásném, co jsme tady vytvořili..." O triangl tu samozřejmě vůbec nejde. Spíš je to poměrně zdařilá absurdní satira na politické poměry (možná nejen) v socialistickém Československu. Může se to zdát až k smíchu, kdyby to tedy nebylo spíš k pláči…"Soudruh Kos je, pouze teoreticky, neschopný. Ale co jsme potom my, kteří jsme ho navrhli a schválili..." :D Jediná věc, která mi na tom nesedla, byl do slovenštiny předabovaný Josef Kemr. ()

Galéria (17)

Zaujímavosti (8)

  • Původní slovenskou povídku Barnabáše Kosa vzestup a pád z cyklu V objetí musy, najdeme v povídkové sbírce Petera Karvaše Čert nespí (1954). (NinadeL)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v Bratislave. (dyfur)

Reklama

Reklama