Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský dramatik a spisovatel Oscar Wilde sice žil v manželství a měl dva syny, ale navzdory něžnému vztahu k manželce podlehl i vášnivé lásce k oslnivě krásnému, ale poněkud sobeckému a lehkomyslnému lordu Rossovi. Wilde se ocitá mezi mlýnskými kameny divadelních úspěchů a společenského opovržení. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (88)

Freemind 

všetky recenzie používateľa

Několikrát jsem si říkal, že Fry je reinkarnovaný Wilde, a vida - ono se ukázalo, že Stephen si střihl roli Oscara v biografickém snímku. Sehnal jsem, zhlédl jsem, nelitoval jsem. Dostal jsem všechno, co jsem čekal - solidní řemeslo a hudbu, tunu informací, skvělé herecké výkony (Fry, Wilkinson). Možná by neškodilo zkrátit stopáž o 20-30 minut, ale co... Je jen jedna věc, která je horší než příliš dlouhý biografický film - a to příliš krátký biografický film. Pchá. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Nezostáva nič iné iba konštatovať - chudák Oscar Wilde. Tomu poviem narodiť sa na zlom mieste a v zlej dobe. Natíska sa tu otázka - čoho by dosiahol v dnešnej dobe? Minimálne by sa vyhol väzeniu, teda pokiaľ by neprekročil určitú vekovú hranicu. V každom prípade konštatujem, že tento literát mal síce krátky, ale aspoň o to viac bohatší život, plný pôžitkov tela aj ducha. Snímok ťaží hlavne z uhrančivého a presvedčivého výkonu Stephena Frya, ktorý v každej jednej scéne dokázal viazať sto percent diváckej pozornosti. Jeho záverečná reč pred súdom bola jedna z najlepších a najemotívnejších, akú som mal kedy možnosť vo filme v podobnej situácii počuť. Najlepšia obhajoba s tými najrozumnejšími argumentami, aké si len na podporu osobného presvedčenia a obhajoby svojej osobnosti mohol vymyslieť. Už len pre tých pár viet stojí za to si snímok pozrieť. A to nehovorím o slušnej viktoriánskej atmosfére a pekných kostýmoch. 80/100 ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Do čoho som to stúpil? Človek očakáva životopisný film o známom spisovateľovi a vzniku jeho diel, a dostane romantickú baladu o homosexuálnych chúťkach s pár gay erotickými scénami. Nechutné. Dvaja navzájom hladiaci sa a bozkávajúci muži s odhalenými zadkami - chcelo sa mi zvracať...maximálne nechutné. Nič pre normálnych, zdravých chlapov. A ešte sa to v konzervatívnom 19. storočí bralo pomaly ako normalita, ako keby sa to odohrávalo v dnešných (dekadentných) časoch. O Wildovi, ani o Fryovi som netušil, že majú túto homo-poruchu, stačilo to ale predostrieť slovne, neboli potrebné ukážky z ich spální a založiť film len o tejto stránke spisovateľovho života. Darmo bola snaha vykresliť Wilda idealizovane, so zmyslom pre ženu a rodinu. Len vďaka niektorých filmovým benefitom a dramatickému konci som nešiel v hodnotení nižšie. ()

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Oscar Wilde určitě patří mezi nejznámější (nejen) britské spisovatele. To se však z tohoto filmu nedozvíte. Zato se dozvíme, že Oskárek byl teplej jak dobře uvařená brambora a i když měl doma ženu a děti, muže střídal s gustem neřízené nymfomanky v nejlepších letech. Mě osobně dost vadilo, že se snímek zaměřil jen na tuto část jeho osobnosti a dvouhodinnové sledování nahých zadků Michaela Sheena a Judea Lawa mi nepřineslo nic objevného nebo snad dokonce zajímavého. A to, že se Wilde zkouší obhajovat mu nesežeru. Prostě byl prase a basta. P.S: Všem vášnivým čtenářům se omlouvám. ()

giblma 

všetky recenzie používateľa

Film o jednom z mých nejoblíbenějších spisovatelů (jeho cynické aforismy jsou kouzelné) je nadprůměrný životopisák. Na střetu osobnosti génia a netolerantní společnosti se toho dá hodně zkazit, ale nejen díky místu vzniku z filmu neodkapává patos a i samotné propojení dějové linky s Wildovou pohádkou se mi líbí. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (3)

  • V tomto filmu dostal herec Orlando Bloom svou první filmovou roli, za kterou dostal zaplaceno 300 liber. (HappySmile)

Reklama

Reklama