Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěč příběhu, Finnegan Bell, zažil v dětství osudové setkání s trestancem, kterému pomohl při útěku. Později se setká s podivínskou a bohatou slečnou Dinsmoorovou a v jejím zpustlém sídle pozná svou osudovou lásku, půvabnou, leč svéhlavou Estellu. Mezitím se sám stává bohatým a úspěšným mužem... (oficiálny text distribútora)

Zaujímavosti (12)

  • Gwyneth Paltrow pózovala na súkromných posedeniach pre Francesca Clementeho, ktorý kreslil skutočné kresby pre film. Povedala: "Nikdy predtým som nepózovala pre umelca, ale bola som z toho nadšená. Ale bolo mi to aj trochu nepríjemné, pretože som bola úplne nahá, keď som mu pózovala." (Arsenal83)
  • Zelená farba sa objavuje v mnohých neočakávaných podobách, spôsoboch a objektoch počas celého filmu, čo je typický Cuarónov štýl. V latino tradíciách zelená farba znamená nádej a španielsky názov pridelený tejto inscenácii bol „Grandes Esperanzas“. „Esperanza“ je španielske slovo pre „nádej“, čím je film preložený podobne ako česko-slovenský názov. (Arsenal83)
  • Meno Hawkeovej postavy bolo chvíľu otázkou diskusií, pričom Pip z pôvodného románu znelo nevhodne vzhľadom na súčasné konotácie, kde pip môže znamenať aj narušeného človeka. Produkcia sa neskôr zhodla na mene Finnegan, alebo Finn, čo je meno Hawkeovho psa. (Arsenal83)
  • Ethan Hawke spočiatku nemal o rolu záujem; pretože mal pocit, že triedne témy prítomné v príbehu by boli lepšie podané v americkom kontexte, ak by hlavnou postavou bol Latinoameričan alebo Afroameričan. Avšak po stretnutí s Cuarónom a zaujatí režisérovým nadšením pre projekt Hawke súhlasil. (Arsenal83)
  • Historická rezidencia v Sarasote na Floride nazvaná Ca' d'Zan bola použitá na exteriér a časti interiéru Paradiso Perduto. Kaštieľ postavili v roku 1924 Mable a John Ringlingovci. Fasáda bola upravená tak, aby pôsobila ošarpaným a zarasteným dojmom, do bulváru, ktorý sa približoval dopredu, bola pridaná brána a pre tanečné scény bola upravená aj vnútorná tanečná sála a lodžia orientovaná na terasu na nábreží. (Arsenal83)
  • Na rozdiel od originálu Charlesa Dickensa je dejisko presunuté z Londýna 1812 – 1827 do New Yorku 90. rokov. Zmenené boli aj mená: meno hrdinu bolo zmenené z Pip na Finn, postava slečny Havisham bola premenovaná na Nora Dinsmoor a Abel Magwitch bol premenovaný na Arthur Lustig. (Arsenal83)
  • Maľby, ktoré sa objavili vo filme, poskytol súčasný talianský umelec Francesco Clemente. Clemente sa predtým objavil aj na filmovom plátne, a to v snímke Dobrý Will Hunting (1997), kde si strihol rolu hypnoterapeuta. (ZOUi)

Reklama

Reklama