Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman (Ed Harris) nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho (Michael Biehn) a s účasťou Budovej manželky Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantoniová). Na hladine je hurikán. Padajúci žeriav lanom stiahne aj vrtnú vežu na okraj podmorskej priepasti. V nej svetielkujú inteligentné mimozemské bytosti žijúce na dne oceána. Môžu sa prejaviť ako dlhý had vody, schopný nabrať podobu jednotlivých členov posádky, s ktorými sa pokúšajú komunikovať. Vojaci proti nim použijú jadrovú zbraň. Výskumníci chcú naopak znefunkčniť naprogramovanú jadrovú nálož, ktorá spadla až na dno podmorskej priepasti do hĺbky 17-tisíc stôp, kde človek nikdy ešte nebol. Bringman už nemá dosť špeciálnej dýchacej kvapaliny, aby sa z dna priepasti vrátil... Mierumilovní mimozemšťania z mamutej kozmickej lode mu zachránia život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (653)

sheen 

všetky recenzie používateľa

Kdysi dávno jsem na VHS viděl klasickou verzi a když jsem měl možnost shlédnutí prodloužené verze sice s anglickýma titulkama, což mě vůbec nevadilo, ba naopak, tak jsem ani na vteřinu nezaváhal. Je to povinnost každého sci-fi fandy. Cameron je prostě režisér, kterého my fandové sci-fi žánru zbožňujeme, ten člověk má nekonečnou představivost. Je to výborná sci-fárna každým coulem, i dnes mě přisly triky pořád nadčasové, krása pohledět na Harrise v této klaustrofobické sci-fi. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

ž pri dokončovaní svojho komerčne najmenej úspešného filmu mal Cameron pri strihu voľnú ruku. Pod jedinou podmienkou - musí dodržať stanovenú dĺžku. Za obeť krátenia tak veľmi prekvapivo padla hlavná myšlienka a pointa jeho vysnívaného projektu. Z dnešného pohľadu nepochopiteľne nepríliš priaznivo prijaté sci-fi však „železnému Jimovi" nedalo spať a v roku 1993 bola uvedená jeho pôvodne zamýšľaná podoba. Po navrátení vyše pol hodiny materiálu sa vyznenie filmu kompletne zmenilo. Nebudem spoilerovať, pretože mnoho z vás tento skvost v tejto podobe nepozná, takže napíšem iba, že vďaka novému koncu získal film na naliehavosti a zmysluplnosti. Rozpracovanie vzťahu dvoch hlavných hrdinov zase pomohlo pri diváckom sympatizovaní s postavami. Priepasť sa tak okamžite v očiach diváckej aj kritickej obce rehabilitovala a kinoverziu bez problémov prekonala. Cameron sa po tomto úspechu rozhodol aj pre rozšírenú verziu svojho druhého Terminátora. Zmeny v ňom však nie sú tak zásadné a rozšírenie občas zbytočne brzdí tempo rozprávania. Za pozornosť ale takisto stojí. Rovnako ako režisérska verzia Avatara. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

Nádherné triky, vynikajúce herecké obsadenie (Michaela Biehnea s fúzmi som na prvý raz vôbec nespoznal, výborný Ed Harris a jeho chlapi a najmä ženy), silné scény (podchladenie Mary Elizabeth Mastrantonio, finálny zostup do priepasti), kultové pasáže (myš dýchajúca vodu), či parádna výprava (mám slabosť pre podobné podmorské stavby). Na výslednom pozitívnom celku sa určite kladne podpísalo i bláznivé nakrúcanie: štáb perfekcionistu Camerona znenávidel natoľko, že bežne do roboty chodil v tričkách s vulgárnymi nápismi o režisérovi, všadeprítomná voda, z ktorej ste chytali zápaly pľúc a ničili drahú filmovú techniku. Dnes by herci vďaka CGI do vody zrejme nenamočili ani prst, ale koncom 80-tych rokov to bolo inak a práve autenticita snímke dáva silu. Rozpočet 7O miliónov, celosvetová tržba 9O. ()

Phobia 

všetky recenzie používateľa

První dvě třetiny této Cameronovy sci-fi jsou fajn - tajemné, napínavé, zajímavé, v atraktivním, neotřelém podmořském prostředí. Ovšem ke klišoidním, přeslazeným 30 minutám v závěru mám vážné výhrady (následují spoilery): Michael Biehn měl souboj s Edem Harrisem vyhrát, M.E. Mastrantonio taktéž neměla přežít a U.S. ARMY si to měla s emzákama rozdat na férovku... takže by nas*aní alieni vyhubili celé zatracené lidstvo - happyend podle mého gusta:-))). Ovšem jinak jde o skutečně dobrý film a nejspíš se poohlídnu po delší SE verzi. 79% ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

V roku 1984 natočil režisér James Cameron prvú časť kultového "Terminatora". V roku 1986 odštartoval legendárnu sci-fi horrorovú sériu "Votrelec" a o tri roky neskôr zrežíroval klaustofobickú, atmosferickú chuťovku "Priepasť". Obdivuhodná bilancia tohoto geniálneho amerického filmára. "Priepasť" ma ohromila hneď na prvé pozretie a dodnes ho považujem za najlepšie podmorské filmové dobrodružstvo, čo som videl. Skvelý, dychberúci, nadčasový snímok. Perfektné triky, výborné herecké výkony, tajomno, napätie. **** ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (52)

  • Na myšlenku k vytvoření filmu Propast přišel James Cameron již v 17 letech, když na střední škole navštěvoval přednášky o hloubkovém potápění. (chelseaman22)
  • Ve scéně s potopením myši do fluorkarbonu bylo použito pět myší - všechny přežily. (CliffLee)
  • Herci se před natáčením museli stát certifikovanými potápěči. (Chatterer)

Reklama

Reklama