Reklama

Reklama

Obsahy(1)

John Nada (Roddy Piper) objeví, že mimozemské bytosti tajně ovládly svět a chtějí lidstvo zotročit. Malý tým rebelů se vydává s nimi bojovat a Nada se rozhodne tuto nerovnou bitvu vybojovat s nimi. (oficiálny text distribútora)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (301)

evapetra 

všetky recenzie používateľa

Zpracování trochu pokulhává za originálním námětem a myšlenkou příběhu, hlavně první třetina působí poněkud rozpačitým dojmem, ale pak už se film rozběhne a začne bavit. Je to úsměvná alegorie současného světa konzumu a úspěšné manipulace davem. Toto zlo způsobují ohavné mimozemské bytosti, viděné pouze černými brýlemi dvěma drsňáky z okraje společnosti. Boj o záchranu světa může začít! ()

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Tento film mi nedoporučil nikdo menší než Slavoj Žižek. No, nekecám. Když vám film doporučí někdo, kdo byl skoro prezidentem Slovinska, tak to odmítnout nemůžete. To určitě chápete. O Jendovi Carpenterovi se tak nějak ví, že je dobrý režisér, ale já se především nemůžu nabažit hudby, která jeho snímky provází a hraje v nich silnou roli. Snímek na mě působil docela úsměvně, ale za špatný, ba dokonce zbytečný film bych si ho rozhodně netroufl označit. Mnoho lidí se dokonce přiklání k podobným teoriím, že bychom snad mohli být ovládáni něčím emzáckým. Nakonec...proč ne? A záleží vůbec na tom, zda "oni", nebo ještě lépe "ono" pochází z jiné planety nebo z té naší? Film považuji za brilantní a i lehoulince nadčasovou kritiku soudobé společnosti.Ten nápad s brýlemi, díky kterým lze vidět ten skutečný svět je vážně úžasný. Že v tom hrají špatní herci, nebo že film hrozně smrdí béčkem mi v tomhle případě ani tak moc nevadilo. Oslovil mě hlavně nápad. Slabší 4 *. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Orwellovský svet v sci-fi spracovaní, ktoré má prvky amatérstva. Ťažko hodnotiť v tomto ohľade, nakoľko neviem, či je silnejšia myšlienka alebo ju pohlcuje to spracovanie. Kto vie, či Carpenter vôbec chcel ísť týmto smerom, či chcel poukázať na prichádzajúci orwellovský systém a bol by som zvedavý, čo by povedal na dnešnú dobu aj v súvislosti s týmto filmom. Pretože veľdielo 1984 dostáva v 21. storočí priestor, no už nielen v knihe. Len to neriadia mimozemšťania. ()

Superpero 

všetky recenzie používateľa

Taková odlehčená paranoia. Odehrává se to v orwellovském světě, kde všechny důležité posty mají v rukou hnusní ufoni (ale vypadají jako lidi a jdou poznat jen se spešl slunečními brýlemi) ale má to totálně osmdesátkovou atmosféru. Chlapáckej Roddy Piper tam trousí hlášky jako "I came here to kick ass and chew bubble gum. And I'm all out of bubble gum" načež začne krosit ufony brokárnou. A vždycky, když je tam nějakej vážnej nebo tragickej moment, tak přijde vtípek, co to odlehčí. Takhle to zní super, ale ono se tam vlastně skoro nic neděje. Hlavní hrdina se poflakuje po městě a pak se čirou náhodou přidá k odboji. A ještě se popere s Keithem Davidem v gigadlouhý rvačce, která ne a ne skončit. A finální scéna je fakt dokonalá. Opravdu jsem se upřímně zagebil. ()

Ten Druhy 

všetky recenzie používateľa

Carpenterov film zo sklonku 80. rokov využíva žánrové podnety sci-fi, hororu a thrilleru, ale nezanedbateľné sú aj komediálne prvky, ktoré odľahčujú postupne hustnúcu atmosféru. Režisérovi sa od začiatku darí nebezpečne naštartovať predstavivosť divákov, najmä vďaka množstvu mysterióznych správ, ktoré stále viac objasňujú podstatu veci. Carpenter to má moc dobre premyslené a súčasne zachováva dynamickú priamočiarosť dejovej línie. Podstatu tvorí jednoduchý fantastický príbeh, v ktorom sú hranice medzi Dobrom a Zlom ľahko rozpoznateľné i zásluhou zázračných okuliarov. Tieto slnečné zrkadlovky umožňujú vidieť celé to teatrum bestiarium – bytosti, ktoré predstavujú hrozbu. Film v závere naberie šialené obrátky a prinesie veľa akčných scén. Nechýbajú ani hrdinovia ochotní položiť životy pri záchrane ľudstva. Ale napriek ich statočnému úsiliu je záverom nutné konštatovať: They live!! Rozhodne nejde o plytký film na skrátenie dlhej chvíle. Na to je príliš rafinovaný. ()

Galéria (59)

Zaujímavosti (22)

  • Súboj medzi Roddym Piperom a Keithom Davidom mal pôvodne trvať iba 20 sekúnd, ale Piper a David sa rozhodli bojovať naostro, pričom predstierali iba zásahy do tváre. Tento súboj nacvičovali 3 týždne a bol inšpirovaný bitkou medzi Johnom Waynom a Victorom McLaglenom z filmu Tichý muž (1952). Výsledok zapôsobil na režiséra Johna Carpentera do takej miery, že sa ho rozhodol ponechať vo filme celý, pričom trvá 5 minút a 9 sekúnd. (Nekrofil)
  • Hlavní postava se – v povídce zvané „Ráno, přesně v 8.00“ od Raye Nelsona – jmenuje George Nada (Roddy Piper). Španělské slovo „Nada“ znamená „Nic“, a proto ho nikdo neosloví. (StevenW.)

Reklama

Reklama