Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Toto historické drama zobrazuje období, kdy Marie Stuartovna po smrti svého manžela odchází zpátky do Skotska. Tam si nárokuje právo na trůn, přičemž musí bojovat se svou sestřenicí, královnou Elizabetou I. . Po svatbě se skotským lordem se jim narodí syn, okamžiky štěstí však opět vystřídá její neúnavná snaha získat trůn, přičemž dalším dědicem královské koruny by bol její syn. Bojuje tedy nejen s královnou Elizabetou, ale i s bratrem Jamesem a protestanty, kteří zavraždí jejího manžela. Rozpory vyústí do stavu, že královna dá Marii Stuartovnu uvěznit a následně popravit stětím. Její syn -James I. - se 16 let po matčině smrti přece jen stává anglickým králem... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (43)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Historická dráma o napetí medzi anglickou a škótskou kráľovnou, s všadeprítomnou mocenskou politikou a intrigami. Obsadenie tvorí takmer celý výkvet vtedajšej britskej hereckej školy, zbytočne niekoho vypichovať - dobre sa pozerá na všetkých. Keď porovnám film s o 35 rokov starším predchodcom, tak je o level lepší a záživnejší. Napriek vysoko konverzačnej téme, ktorá sama o sebe nie je až tak zaujímavá. Dokonca sa tu myslí aj na diváka menej znalého histórie, ktorý sa nestráca v menách a tituloch. Pochváliť musím aj hudbu. ()

vesper001 

všetky recenzie používateľa

Říká se, že dva kohouti na jednom smetišti se nesnesou. A když se sejdou dvě slepice – pardon, panovnice – na jednom ostrově, je to teprve mela. Ale vážně – tenhle film se snaží být poctivě historický, nebo tak alespoň působit. Takže žádná melodramaticky uslzená romantika, kde sem tam uletí nějaká hlava, ani sterilní kostýmovka, v níž královnu tíží nejen koruna, ale i půl tuny mejkapu, scénář se dokonce obejde i bez odkazů na jistého britského panovníka, který se proslavil zlozvykem nemyslet tou velkou věcí mezi ušima, ale obsahem svých kalhot. Marie i Alžběta působí lidsky – občas jsou sympatické, občas na zabití, někdy jsou silné, někdy slabé, umí být královnami i ženami. ()

Reklama

Pavlínka9 

všetky recenzie používateľa

Za mě jeden z nejlepších historických filmů, pokud chcete opravdu polopaticky rozumět dějinám Skotska a tomu, co se tam odehrávalo. Herecké výkony jsou skvělé, svižnost a jasnost také a prostě pokud navštívíte Skotsko osobně - toto Vám nesmí uniknout. Plus jsem si doplnila plno nezodpovězených otázek, do té doby. ()

filmmovier 

všetky recenzie používateľa

Další střípek do strhující britské historie a další strhující film, který musím doporučit. Jako podobné "velkofilmy" té doby nabízí i Marie Stuartovna opulentní výpravu, fantastické herecké výkony, strhující dialogy, nádherné skotské exteriéry i interiéry, výtečnou hudbu i atmosféru (samozřejmě nejen dobovou, ale taky dějovou) a zážitek, které nabízejí právě jen podobné filmy z britské výroby. Jaké nádherné divadlo! Rozhodně jeden z nejlepších filmů žánrů a neskonale lepší, než nová verze s Margot, Saoirse a Tennantem. Pusťte si tuhle. 85%. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Ako prísť vďaka pár nesprávnym krokom a rozhodnutiam o všetko a nakoniec dokonca aj o hlavu... Briti svoje dejiny vedia výborne spracovať. Páčila sa mi hlavne výprava a obe ústredné herečky. Viac ma však presvedčila Glenda Jackson ako kráľovna Alžbeta, dokonca aj typovo nemala od nej ďaleko. Na druhú stranu mi ale nie je známa skutočnosť, žeby sa tie dve aj osobne stretli, tobôž aby pred popravou prišla za Máriou samotná Alžbeta a ponúkala jej milosť za verejnú omluvu. Ani kat to pri poprave nemal také ľahké, keďže neoddelil hlavu jedným šmahom. No ale to sú len také drobnosti... 75/100 ()

Galéria (27)

Zaujímavosti (17)

  • Alžběta I. a Marie Stuartovna se ve skutečnosti nikdy nesetkaly. (xisp)
  • Charles Jarrott chcel vo filme viac poukázať na náboženské rozdiely dvoch kráľovien, ale producent Hal B. Wallis to označil za príliš ťažké na znázornenie i pochopenie pre diváka. (Arsenal83)
  • Príprava poľovníckej scény trvala celý deň, pričom Glenda Jackson bola celý čas v kostýme, pripravovali sa psovodi aj sokoliari. Kamery sa konečne spustili neskoro popoludní, svetlo začalo slabnúť a mrholiť. Záber bol dokonalý, všetci sa pohybovali na povel. Nanešťastie však jedna psovodkyňa v žiarivo zelenom lesklom plastovom pršiplášte pustila svojho psa, no sama sa zabudla zastaviť a vošla do záberu, čím ho pokazila a premrhala tak celodenné natáčanie. (Arsenal83)

Reklama

Reklama