Reklama

Reklama

Prvé znamenie: Prichádza Satan!

  • Česko První znamení: Přichází satan! (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Keď mladú Američanku pošlú do Ríma, aby slúžila Cirkvi, stretne sa s temnotou, ktorá ju prinúti spochybniť vlastnú vieru, a odhalí desivé sprisahanie, ktoré, ako dúfa, prinesie zrod vteleného zla. (Cinemart SK)

Videá (7)

Trailer 1

Recenzie (148)

pepo 

všetky recenzie používateľa

Omnoho lepšie, než som si dokázal predstaviť. Aj tak ale nedosahuje vrcholov žánru a ostane zabudnutý. Napriek dielčim kvalitám a ambicióznosti nie je totiž úplne vyladený. V rámci mainstreamovej žánrovej produkcie však ide o silný nadpriemer. A ako prequel jedného úžasného filmu ide o viac než solídny kúsok. Niekde na úrovni dvojky. 7/10 ()

bizz_mjc 

všetky recenzie používateľa

Proč světu filmové zábavy prominout nekonečnou snahu točit prequely, sequely a další zbytečná pokračování a nastavování pomyslnou kaše? Protože jednou za čas přijde takovýhle film, jež překoná všechny představy a stane se zářící hvězdou. První Omen je pomalá krasojízda a něco, co se mi bude na mysl vracet dlouho. ()

Reklama

InJo 

všetky recenzie používateľa

První pokračování skvostného původního filmu, které mě bavilo a skutečně zaujalo. Neznámá režisérka vyčarovala solidní temnou a hrozivou atmosféru a hlavně několik velmi působivých scén, které jsou "hororové" v tom nejlepším smyslu slova (použití Goldsmithova božského hlavního motivu z originálu v klíčové scéně mělo patřičný efekt). Dokonce mě zaujala i ústřední myšlenka ("Čeho se církev nejvíce bojí?"), ale propojení s Donnerovou mistrovskou klasikou je hned ve dvou ohledech velice pofidérní. Jeden zcela popírá jedno ze zásadních odhalení a druhým je křečovitě zkonstruovaný závěr, jehož cílem je případná možnost vzniku další dílu, který by stál stranou (tzv. sidequel) již existující série. A který, pochopitelně, vůbec není potřeba... I tak ale asi nejlepší satanistický horor za docela dlouhou dobu. 65 % ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Podstatne lepšie než som po priemerných ukážkach čakal. Tie sľubovali ďalší zbytočný prequel, o ktorý nikto veľmi nestál, no The First Omen skôr než všetky tie súčasné hollywoodske prequels a remakes pôsobí ako taký indie horor. Takže žiaden dôraz na zbytočné lakačky, žiaden hlúpy scenár (s teenagermi), ale skôr príjemne pomalé tempo, podivná atmosféra a jeden príbeh o zrodení diabla. Paradoxne to, že musí byť The First Omen prequel k slávnejšiemu filmu a nie samostatným kúskom je jeho najväčšou slabinou. Stihnúť toho počas stopáže musí mnoho a tie prístupy sa dosť bijú medzi sebou. Arkasha Stevenson by chcela byť z časti svojská, no z tej ďalšej sa musí striktne držať v mantineloch pôvodnej story, zároveň sa musí snažiť zapáčiť aj súčašnému divákovi, ale natočiť aj dôstojný prequel, ktorý nebude len obyčajným ždímaním značky. V jadre tam tak niekde je zaujímavejší horor driapajúci sa na povrch, ale vo výsledku ostalo skôr u nesúrodého filmu, ktorý úplne nenaplní svoj potenciál. Na prvotinu režisérky však dobre natočené a možno, keď Arkasha Stevenson dostane v ďalšom horore o niečo volnejšiu ruku čo sa týka námetu, tak predvedie niečo výraznejšie. Uvidíme, no rozhodne ju budem do budúcna sledovať. V The First Omen to síce ešte úplne nevyšlo, ale aj tak po päťdesiatich rokoch od pôvodného filmu doručila to najzaujímavejšie v rámci série, pri ktorom pôsobí chabý remake, aj priemerný seriál ako tretia liga. CELKOVO: 6/10 ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Po emocionálnej a pre mňa aj intelektuálnej jazde The Servant je Nell Tiger Free môj najväčší objav za posledné roky a rovnako aj v The First Omen je obsadená typologicky absolútne dokonale. Rovnako sú dokonalé vo filme aj formálne prvky, ako kamera, svietenie, strih, zvukové efekty a aj solídna hudba. Ústredná konšpiračná teória však pôsobí ako ukradnutá zo scenára Scary Movie alebo z nejakého dodatku na plochazeme.cz. Rozširuje tak mytológiu série smerom, ktorý nejednému fanúšikovi môže skaziť dojem spôsobom, ako keď sme sa v taktiež kvalitne natočenom poslednom Terminátorovi dozvedeli, že Skynet nikdy neexistoval. Ide síce o diametrálne odlišnú pointu, ale ide mi skôr o dopad na fanúšikovskú obec. Každopádne ak bude Nell opäť "povolaná do boja", pokračovanie si určite pozriem. ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (26)

  • David S. Goyer o snahe film sprístupniť aj mladším divákom, ktorá narážala na tvrdý odpor: "Film sa svojou povahou zaoberá hrôzou týkajúcou sa ženského tela a myslím si, že v tom existuje dvojaký meter. To sa ukázalo pri vyjednávaní s ratingovou komisiou. Existuje viac zhovievavosti, keď sa hororovo ukazuje mužské telo než je to u ženského."  (Arsenal83)

Reklama

Reklama