Reklama

Reklama

Dračí život Bruce Lee

  • Slovensko Dračí život Bruca Leeho (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Zaujímavá a divácky príťažlivá autobiografia filmovej hviezdy a majstra bojových umení Brucea Leea (Jason Scott Lee) prináša ucelý portrét veľkej hviezdy akčných filmov. Začína sa zobrazením detstva v Hong Kongu, kde sa s pomocou otca zoznámil so základmi bojových umení a východnej filozofie. Ako 18-ročný sa zapletie do vojny miestnych gangov, preto odišiel do USA. Tam sa jeho sny o tejto krajine naplnili, keď sa zoznámi s americkou kráskou, svojou žiačkou Lindou Emeryovou (Lauren Hollyová), ktorá sa neskôr stala jeho ženou, matkou dvoch detí a stálou oporou a inšpiráciou – aj napriek nesúhlasu spoločnosti o ich zmiešanom manželstve. Bruce si otvoril školu bojových umení, ktorú navštevovali najmä žiaci z čínsko-americkej komunity. Lee sa snažil harmonizovať a zmodernizovať umenie kung-fu väčšmi do spirituálnej roviny a vynašiel aj novú metódu bojových umení zvanú Jeet Kune Do. Po viacerých nezhodách s miestnymi vyznávačmi tradičných hodnôt sa Bruce skončil pripútaný na lôžko, pretože mal poškodenú chrbticu. Silou vlastnej vôle sa mu však opäť podarilo účinkovať na turnajoch. Hollywoodski producenti si rýchlo všimli charizmatického mladého bojovníka a ponúkli mu účinkovanie vo filmoch ako The Chinese Connection, The Big Boss, Enter the Dragon a najmä účinkovanie v seriáli Kung-fu, kde si zahral po boku Davida Carradina. Jeho hviezdnu kariéru však nečakane zasiahla náhla smrť, keď ako 32-ročný zomrel na mozgovú mŕtvicu pri nakrúcaní filmu Enter the Dragon. Vyše ako 25-tisíc ľudí sa zúčastnilo jeho pohrebu v Hongkongu a jeho sláva sa po smrti zmenila na mýtus... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (133)

walkingdead 

všetky recenzie používateľa

Je to víc příběh založený na realitě než skutečný životopisný film, ale i jako akční film samo o sobě je to zajímavé, scény fightů jsou povedené, a i když vizuálně není J. S. Lee úplně věrná kopie Bruce, hraje to velmi slušně včetně jeho typických grimas a skřeků. Okrajově film naráží i na (vzájemný) rasismus mezi bílými Američany a Asiaty. Je fakt, že v 60. letech bylo pro kohokoli "barevného" složité dosáhnout v USA nějakého úspěchu. Zdejších cca 72 % odpovídá i mému hodnocení. ()

Naslund 

všetky recenzie používateľa

Rozhodně mám radši takovéhle zpracování životního příběhu někoho slavného, než jaký je třeba v Zuřícím býkovi. Není tak dobře řemeslně ztvárněn a herci se nepředvádí v zářivém světle, ale film diváka aspoň pozitivně nabije. Vedle toho může sledovat i vývoj postoje spojených států k národnostním menšinám. No na druhou stranu to asi moc pravdivý příběh nebude. Stačí si srovnat Brucovu filmovou kariéru s tou, která je zde prezentována, a člověk odhalí pravdu. Ale i tak mám dojem, že koukání za něco stálo a že mě trošku obohatilo a inspirovalo. Na zučícího býka s radostí zapomenu. ()

Reklama

Vojcl 

všetky recenzie používateľa

Vynikající pocta velkému člověku, jakým Bruce Lee bezesporu byl. Scénář je sice jednoduchý stejně jako skutečné Bruceovy filmy, ale to v tomto případě vůbec nevadí. Tvůrcům se podařilo brilantně zachytit nejdůležitější momenty z jeho skutečného života a převést je na filmové plátno a přitom to vůbec nepůsobí jako kýč. Výborné životopisné drama, jenž je navíc odlehčeno spoustou kvalitně natočených bojových scén a občas i několika humornými sekvencemi. Herecky taktéž perfektní - hlavně Jason Scott Lee si zaslouží opravdovou poklonu. Způsob jakým se doslova převtělil do legendárního mistra je naprosto fascinující. Nejlepší film Roba Cohena a nejlepší film jaký jsem o Bruce Lee viděl. Ti, kteří o něm a o bojovém umění nic nevědí možná tolik nadšeni nebudou, ale já musím dát z nostalgie za pět!!!! ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Životopisný snímok jednej z najväčších hereckých legiend, ktorý, ale teraz si nechcem veľmi vymýšľať, to berie trošku z inej strany, ako by sa zdalo vhodné. Maximálne hodnotenie mu uniká za to, že sa minimálne sústredí na Bruceovu hereckú dráhu, ktorá poskytovala mnoho sfilmovania vhodných situácií. A takisto za akúsi až nadprirodzenú vložku ( vymyslenú ? ), ktorá tam vôbec nepasuje. Ten zvyšok je vynikajúco odvedená práca s vynikajúcou a mnohokrát inde použitou hudbou Randy Edelmana. ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

"Sladká" oslava, nebo lépe pocta želbohu velmi krátké životní dráze i ambiciózní osobnosti Bruce Lee, která jako by z oka (samozřejmě přimhouřeného, západního a o dvě dekády modernějšího) vypadla snímkům, jež (by) sám natáčel? Proč ne, už jméno režiséra Roba Cohena dávalo tušit, že tady umění a jemnocit duše nečekejme, spíš klasické -fiktivní- bitky. Mám ale 'Draka' rád (dobře natočený s líbivou hudbou) i s vědomím, že většinu událostí si filmaři přikrášlili, když ne kompletně vyfabulovali. ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (18)

  • Příprava na roli Bruce Leeho byla tak tvrdá a náročná, že jeho představitel Jason Scott Lee se po natočení filmu přiznal, že chtěl z projektu předčasně odstoupit. (Lynette)
  • Herec Jason Scott Lee (ve filmu Bruce Lee) se nikdy až do začátku natáčení tohoto filmu žádnému bojovému umění nevěnoval. Po natočení snímku se však rozhodně bojovým uměním nepřestal vyhýbat, ba naopak - i v soukromém životě se jim nadále věnuje až do dnešních dnů. (Lynette)

Reklama

Reklama