Reklama

Reklama

Prvá veľká vlaková lúpež

  • Česko První velká vlaková loupež (viac)

Obsahy(1)

V roku 1855 uskutočnil lupič-džentlmen Edward Pierce odvážnu vlakovú lúpež, ktorá vstúpila do dejín kriminalistiky. Jeho terčom sa stal vlak, prepravujúci veľké množstvo zlata, určené na platy vojakov v Krymskej vojne. Aby sa mu to podarilo, musel sa dômyselnými spôsobmi s pomocou odhodlaných spoločníkov zmocniť štyroch kľúčov od trezoru. Známy autor bestsellerov Michael Crichton najprv udalosť popísal vo svojom románe a po tom, čo kniha dosiahla obrovský úspech, jej dej ako režisér previedol aj na filmové plátno. (STV)

(viac)

Recenzie (198)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Príklad pre dnešných producentov, ako natočiť výbornú áčkovú zábavu úplne pre všetkých. Myslím aj pre ineteligentných divákov, ktorí si určite radšej pripomenú túto klasiku s vynikajúcim obsadením, svižným scenárom a spádom, ako by riskovali stratu času nejakou súčasnou trikovou kravinu. Tento film má proste šmrnc, čiže niečo, čo sa nedá definovať žiadnymi scenáristickými ani režisérskymi poučkami. ()

poz3n 

všetky recenzie používateľa

Cylindrová verze Dannyho parťáků, která je silná ve své naivitě a odlehčenosti.Trochu problém jsem měl se svižností toho heist temporytmu, který je u takovýchto filmů základním stavebním prvkem. Nejlépe to asi reprezentuje scéna 75 vteřinové loupeže, která se snaží navodit pocit, že divákovi odpočítává každou uběhnuvší vteřinu, ve skutečnosti jedna vteřina vydá za několik vteřin v reálu. Scéna tak zcela nelogicky naprosto ztrácí rychlost a švih. Naopak, kaskadérské kousky Seana Conneryho ve vlaku jsou parádní, chvílemi až mrazivé. Celkově se pak jedná o slušnou zábavu a milé loupežnické povyražení. 7/10 ()

Reklama

Falko 

všetky recenzie používateľa

Zabavny film so skvelym Seanom Connerym, ktoremu by snad nikto neuveril, ze prave on ma v plane vylupit zlato v iducom vlaku. Uz to chvilami vypadalo dost beznadejne, ale Connery vzdy prisiel s genialnym napadom, ako okabatit policajtov a vzdy pripravil nejaky prekvapujuci plan. Vdacny mozem byt Michaelovi Crichtonovi, pretoze prave on ma uz raz prekvapil svojim scenarom k JURSKEMU PARKU (1993) a aj tento film, ktory aj sam reziroval, natocil zrucne a zabavne. Oplati sa ho vidiet, ak mate radi napinave dobrodruzne filmy, kde nechyba humor... 30.01.2009 _____ Sean Connery - (Edward Pierce) +++ Donald Sutherland - (Robert Agar) +++ Lesley-Anne Down - (Miriam) +++ Alan Webb - (Edgar Trent) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

Martrix 

všetky recenzie používateľa

Sean Connery  v nejlepších letech, společně s Donaldem Sutherlandem a v režii Michaela Crichtona připomínají časy, kdy si lupiči museli vystačit jen s odvahou a fištrónem. Žádné hi-tech hračky, úniky dat, vrtulníky... žádná výbava, která vlastně převyšuje hodnotu lupu. A stejně starosvětsky je tento film i natáčen. Skoro hodinu a půl sledujeme přípravu k loupeži, přičemž si vyslechneme nemálo dvojsmyslů, které byly občas vcelku odvážné, zjistíme, že lupiči jsou stejnou měrou drzí i odhodlaní a že bychom supercharismatronovi Connerymu odpustili i kdyby v tom sejfu vezli naši výplatu. Když zmiňuji zdobnost hlavní postavy, neměl bych opomenout ani superkočkoidní Lesley-Anne Down, která tvoří jednu z mála výjimek tvrzení, že Angličanky nejsou hezké. I díky tomu, že se bylo nač koukat, se dala ta občasná rozvláčnost přežít. On na ni dal zapomenout především konec, kdy jsem s údivem dumal nad tím, jestli náhodou Seana opravdu nevyhnali na střechu jedoucího vlaku. Vypadalo to totiž velmi, velmi věrohodně...ostatně jako vše v této dobovce. I díky tomu zaokrouhlím nahoru, přestože to na čisté 4* nevidím. ()

lamps 

všetky recenzie používateľa

Mně se naopak ta specifická "britskost", kterou tady všichni zmiňují, velmi zamlouvala a strefila do noty. První třetina je pravda trochu pomalejší, ale pak už sledujeme nejen perfektně promyšlený, ale hlavně bezchybně natočený lupičský zátah, který si hlavně díky skvělým hercům a celkově uvolněné atmosféře drží svůj půvab i v dnešní době. To závěrečné hopsání na jedoucím vlaku je sice hodně nadnesené, ale bez toho by takový film nikdy nemohl vzniknout.. 85% ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (27)

  • Téměř všichni zločinci ve filmu skutečně existovali. Například Clean Willy (Wayne Sleep) měl předlohu v trestanci, který uprchl z věznice v Newgate vyšplháním na 15metrovou  žulovou zeď, zakončenou otočnými kovovými hroty. Jediná vymyšlená postava byla Miriam (Lesley-Anne Down). (Tonula)
  • Postavu Clean Willyho stvárnil jeden z britských premiérových baletných tanečníkov Wayne Sleep z The Royal Ballet Company. Robil svoje vlastné kúsky, vrátane preliezania múrov väznice v Newgate, s obrovským rizikom, že spadne a zraní sa. (Arsenal83)
  • Londýnské nádraží bylo ve skutečnosti točeno na Heuston railway Station v Dublinu, které bylo postaveno v roce 1846 a funguje dodnes. Únik nafty z dieselové lokomotivy a uhlíky vypadlé z parní lokomotivy zde v době natáčení způsobily velký požár. (Tonula)

Súvisiace novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (viac)

Reklama

Reklama