Reklama

Reklama

Vojna svetov

  • Česko Válka světů (viac)
Trailer 4
USA, 2005, 116 min

Obsahy(1)

Scenárista David Koepp sa inšpiroval slávnym románom H. G Wellsa, ktorého témou je invázia Marťanov na planétu Zem. Jeho príbeh však presunul z konca 19. storočia do horúcej súčasnosti. Robotníka Raya Ferriera (Tom Cruise) trápia problémy v rodine, ktorej členovia si prestávajú rozumieť. Ray sa stane svedkom zvláštnej udalosti, ktorá navždy zmení životy ich všetkých. Akýsi ohromný vojnový stroj na troch nohách sa vynorí z hĺbky zeme a skôr, ako ktokoľvek stihne zareagovať, začne spaľovať všetko vo svojom dosahu. Normálny deň sa náhle zmení na najhroznejší zážitok ich života... (TV Markíza)

(viac)

Videá (4)

Trailer 4

Recenzie (1 436)

Dragoni 

všetky recenzie používateľa

Výborné efekty i atmosféra, zvuky opravdu realistické, ovšem samotný děj, kde si Tom Cruise najde vždy cestu pryč, vždy o vlásek před jistou smrtí, byl až moc pro-viditelný. Příběh je velice poutavý, zajímavý a jako remake Válka světů (1953) Spielberg sice nezazářil, ale na druhou stranu ani nezklamal a natočil výborný film k popcornu, na který se dobře dívá. 80 % ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Komorne poňatý, no emocionálne chadný a dejovo príliš skratkovitý letný blockbuster. Našťastie však s takou dávkou hororového vzrušenia, že nejde nepriasť blahom. Technicky brilantný diamant, pri ktorom mi srdce búšilo ako divé a po ceste z kina som paranoídne kontroloval oblohu. O nič iné tu tvorcom nešlo - iba nás previesť sériou scénok, z ktorých polovica síce plače po hlbšom scenáristickom rozvynutí, no ich vizuálne a zvukové prevedenie (Spielbergova réžia + Kaminskiho dokumentaristická kamera = zlato) nás paralizuje a pribije do sedačiek. Byť sympatickejších postáv a možnosti poriadne sa s nimi zblížiť, mohol to byť film roka. Takto zostáva "iba" enormný úžas z jednotlivostí. Niektoré scény budú citované a napodobované. ()

Reklama

Tosim 

všetky recenzie používateľa

Nejvíce mi vadí, že mnoho recenzentů a možná i diváků, píší, že poprvé máme možnost sledovat mimozemskou ivanzi "zezdola" či "očima obyčejné, běžné rodiny". To všechno už tady bylo. To se však týká spíše přístupu ke snímku, ne kvalit. To, co je mezi prologem a epilogem je tak úchvatné, dechberoucí a neuvěřitelné, že to vše ostatní přebilo. Pár nelogičností se najde, nejsou jich však tuny. A autor knižní předlohy by se měl ctít v dobrém. Což je tady dodrženo. Ten závěr by se také dal nazvat "starosvětským v novém kabátu." JSME JEŠTĚ NAŽIVU? ()

Adrian 

všetky recenzie používateľa

Koncepcia príbehu skrz takmer "komornú" drámu so zameraním sa na postavy pred jednoliatym defilé epických megabitiek ma veľmi milo prekvapila a uspokojila. Rovnako sa mi veľmi páčilo aj rozriešenie konfliktu (a to som knižnú predlohu nečítal) - ktoré mi silno pripomenulo Scottov odvážny "grif" v istej fáze príbehu Kingdom of Heaven. Škoda len tej schématickosti (pričom nemám na mysli charaktery postáv - ich ľahké zaškatuľkovanie ma nerušilo) vo výustení osudov ústredných hrdinov, pretože podobne ako je Spielbergov prístup inovatívny v rámci žánrových pravidiel, rovnako sľubný trend vykazoval od druhej polovice filmu aj samotný neistý osud postáv. 90% ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa najlepší Spielberg od Schindler´s list. Knihu som nečítal, takže ku scenáru sa vyjadrovať nechcem. V podstate celý film je o jednom veľkom utekaní pred likvidáciou ľudstva inou civilizáciou, takže nejaké zvraty, odbočky atd. sa nekonajú. Čo ma však potešilo je, že Spielberg film poňal tak komorne ako sa to len na popkorňák plný efektov dá. Najdôležitejším popri fantastických zvukoch a obrázkoch je tá beznádej, ktorú by ľudstvo pri takomto útoku pociťovalo. A tú vykreslil režisér dokonale. Hrdinovia sú mi sympatickí, pretože nie sú hrdinami v pravom zmysle slova, sú celý čas doslova pos.... od strachu. Synovo filozofovanie o " zasadení protiúderu" vyznieva ako krutý čierny humor o blbosti mladých amíkov odchovaných filmami ako Independence Day. Film ukazuja ako najlepšia army na svete dostáva ťažko na prdel, čo je v súčasnosti dosť odvážny krok tak finančne ako politicky. Tom Cruise je dobrým Tomom Cruisom ( nie výborným ako v Interview či Magnolii ale ani zlým TC ako v Top Gun), Tim Robbins si strihol slušného pošuka obranára. Pred kým ale fakt smekám je malá Dakota. To dievča proste umí a každým ďalším filmom sa neúprosne derie medzi hereckú elitu. Technická stránka filmu je zmáknutá dokonale. Čo nakoniec znížilo moje hodnotenie je priblblý happyend. Samotná pointa výsledku vojny je síce kruto logická, ale to šťastné rodinné stretnutie prekusnúť nedokážem. 9/10 P.S. Pán Lucas, takto sa robí inteligentný blockbuster. ()

Galéria (132)

Zaujímavosti (75)

  • Když celá rodina prchá po útoku z města a najíždí na dálnici, je po chvíli zřetelné, že dálnice je neprůjezdně ucpaná auty stojícími uprostřed a auto s rodinou směřuje do přibližně 20 metrů vzdálené úzké mezery mezi stojícími auty. Je dobře vidět, že bez kolize by to určitě projet nešlo. Ihned po střihu je ale dálnice bez problémů průjezdná a auta stojí většinou při straně. (Patrik256)
  • V čase 0:22:30 při otřesech půdy, si Ray (Tom Cruise) schválně stoupne pravou nohou na chodník a levou na silnici, ale po střihu stojí uprostřed chodníku. (Ivoman)
  • V skutočnosti je Rayov (Tom Cruise) dom vzdialený 50 km od miesta, kde sa objavil prvý tripod. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Nový film Spielberga možná našel hlavní hvězdu

Nový film Spielberga možná našel hlavní hvězdu

15.06.2024

Chystaný nový film oblíbeného režiséra Stevena Spielberga (E.T. - Mimozemšťan, Blízká setkání třetího druhu) možná našel hlavní hvězdu. Kolem stěžejní role v dosud nepojmenovaném snímku totiž podle… (viac)

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (viac)

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (viac)

Reklama

Reklama