Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počas 2. svetovej vojny najvyššie nemecké velenie zriadilo špeciálny zajatecký tábor, kam deportovali najproblémovejších zajatcov spojeneckých armád. Veliteľ tábora, plukovník von Luger (Hannes Messemer), upozorní seniora zajatých dôstojníkov kapitána Ramseya (James Donald), že z tábora, ktorý má najlepšie zabezpečenie proti útekom, sa nikomu uniknúť nepodarí. Ramsey však von Lugerovi pripomenie, že pokúsiť sa o útek zo zajatia je povinnosťou každého správneho dôstojníka. A hneď v prvý deň sa túto povinnosť pokúsi splniť niekoľko čestných mužov. Neúspešne. Veliteľ Bartlett (Richard Attenborough), ktorému sa podarilo zorganizovať už niekoľko neúspešných útekov, preto navrhne Ramseyovi neuveriteľnú akciu. Z tábora má naraz ujsť dvestopäťdesiat zajatcov. A tak sa rozbehnú dokonale utajené prípravy na najväčší útek vojny, v ktorom kľúčovú rolu hrajú Američania Hendley (James Garner) s Hiltsom (Steve McQueen), Brit Blythe (Donald Pleasence), Austrálčan Sedgwick (James Coburn) a Poliak Velinski... (TV Markíza)

(viac)

Videá (7)

Trailer

Recenzie (576)

Superpero 

všetky recenzie používateľa

Já si nemohl pomoci, ale ta první polovina v zajateckém táboře mi přišla hrozně dlouhá a hlavně ten režim, co tam měli mi připadal směšný. To bylo pomalu jak někde na skautském prázdninovém táboře v krásné lesní lokalitě. Nezlobte se na mě, ale ty nacisti je naprosto nehlídali. Navíc instantní potíže jako že Charles Bronson má najednou klaustrofobii, když předtím celej tunel vykopal a ani nepíp, nebo že Donald Pleasance najednou oslepne (to by se dalo pochopit, že tam kalil tu kořalu). Po úniku z tábora to má už mnohem větší grády o tom žádná. A obsazení je perfektní o tom doubležádná. ()

kinej 

všetky recenzie používateľa

Velký útěk je založen na stejném vzorci jako Sedm statečných. Osud nějak dostane dohromady skupinu různorodých postav a postaví je před nebezpečný úkol. Každá z postav má svůj příběh, každé je věnován díl pozornosti. Tentokrát se jedná o útěk ze zajateckého tábora a dá se říci, že recept funguje stejně dobře jako u války s bandity. Velký útěk je záživným filmem, který sice ničím nepřekvapí, ale také nenudí. Nejzajímavější postavu zde má Steve McQueen. Naopak takový Charles Bronson zde herecky pokulhává, tato emociální role mu úplně nesedla. ()

Reklama

viperblade 

všetky recenzie používateľa

Podle většiny útěková klasika, za mě hodně slušný film, kterému kraluje Steve McQueen. Navíc i v dalším bodě půjdu proti davu, ale mně se více líbila ta vězeňská část (co jsem četl komentáře, tak většina zde registrovaných píše, že film dostal švih až poté, co utečou) i když nevím, jestli ve skutečnosti to probíhalo takhle (to opravdu mohli po táboře chodit skoro jako nic? Kde bral ten zásobovač ty věci typu foťák, čokolády, atd…?) Tohle mě strašně bavilo a právě potom, co se dostanou na svobodu, film podle mého strašně klesl, už mě to tak nebavilo a já se přistihl, že každých pět minut koukám na hodinky… Kdyby se závěr zkrátil tak o půl hodiny (a přiznejme si to, dalo se to zkrátit, zas tolik podstatných věcí se tam nestalo) tak bych The Great Escape prohlásil za jeden z nejlepších vězeňských filmů. Takhle je to "jen" hodně slušný film s hodně roztahaným koncem. 80 %. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $4miliónovTržby USA $11,744,471Tržby Celosvetovo $-║ Režisér John Sturges za podpory celého pléna vtedajších hereckých hviezd, podáva pravdivý príbeh z obdobia 2.svetovej vojny, ktorý miestami podáva mierne odľahčene dobrodružne, prípadne aj vážnejšie - dramaticky. Plánovanie úteku z väzenského tábora je prešpikované šikovnými nápadmi, takže na danej dosť dlhej minutáži príbeh uteká ako voda. Len škoda je že pri danom množstve postáv si nedokážeme ani jednu obľúbiť tak aby záverom prišli aj nejaké tie emócie späté s ňou. Prípadne vďaka niektorej z postáv mohlo prísť aj silnejšie vtiahnutie sledujúceho do príbehu, s náležitým fandením pri zostrojovaní ich úteku z tábora. Až na túto výtku sa jedná o strhujúci film, plný zaujímavých dialógov a skvelých hereckých výkonov. Škoda že postava hraná Stevom McQueenom bola pravidelne zavretá na samotke, takže sme si ho mohli užiť len z časti. /80%/ ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Filmaře docela lákají. Příběhy ze zajateckých táborů jsou svědectvím o lidské odvaze, zranitelnosti a touze přežít. Tenhle uzavřený svět vždycky žije svým specifickým životem podle jasně daných pravidel. Jednu anatomii útěku předložil i režisér Sedmi statečných John Sturges, který do projektu šel hned s trojicí herců (Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn) právě ze slavného westernu. Výsledkem je poctivý chlapský film, jen si nemyslím, že to byla v podobných zařízeních taková zábava a že stráže byly tak benevolentní. ()

Galéria (95)

Zaujímavosti (59)

  • Když se zázemí studia Bavaria Film ukázalo jako příliš malé, produkční tým získal od německé vlády povolení natáčet v přilehlém lese Perlacher Forst. Po ukončení prací filmová společnost Mirisch Company zasadila kolem dvou tisíc boroviček jako náhradu za zničené stromy během práce na filmu. (džanik)
  • Hlavní postava filmu kapitán Hilts 'The Cooler King' (Steve McQueen) nosí hodinky značky Rolex Speedking. (dyfur)
  • Postava Rogera 'Big X' Bartletta (Richard Attenborough) měla předobraz v britském důstojníkovi Rogeru Bushellovi. Ten svou účast na útěku zaplatil nejvyšší daň - byl dopaden a popraven. Attenborough šel do takových detailů, že si nechal vytvořit šrámy kolem očí, které Bushell utrpěl při nehodě v jednom lyžařském závodě. (džanik)

Reklama

Reklama