Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krvavý boj o česť, moc a spravodlivosť! Strhujúce historické dobrodružstvo plné epických súbojov, zasadené do vizuálne podmanivého prostredia vtedajšieho Ruska. Nie je žiadna náhoda, že film Viking je nazývaný aj ako ruská Hra o tróny. Kyjevská Rus, koniec 10. storočia. Po smrti vládcu Kyjevskej Rusi Sviatoslava I. vypukol bratovražedný boj medzi jeho synmi. Z neho vychádza víťazne Jaropolk (Alexandr Usťugov). Oleg (Kirill Pletňov) je mŕtvy a mladé knieža Vladimir (Danila Kozlovskij) uteká do Švédska. Tu v priebehu rokov zhromaždí vojsko vikingských žoldnierov a na jeho čele sa vracia, aby dobyl Kyjev a zjednotil ríšu. (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (160)

Torpid 

všetky recenzie používateľa

Drahá a pečivá výprava plus cca 20 minut celkem strhujících válečných scén, toť klady 133' trvajícího, ambicemi přetékajícího filmu. A teď už jen ten humus. I kdyby se vynechal ten kýčovitej křestní závěr v barvách obrázků Strážní věže, tak by to celý byla nacionalisticky-křesťanská propaganda sloužící Putinovi k upevňování národní hrdosti. Hlavnímu hrdinovi by spíš slušelo serfařský prkno v Pobřežní hlídce a i tam by patřil k hereckému podprůměru. Ruská duše, ruská mentalita - to překládá můj mozek, jako afektovaný přehrávání s gesty herců, který mi často nedávají vůbec smysl. Zpomalovačky - a to tak že fakt pomalé a velmi časté - klasické to způsoby b-čkových režisérů.To, že se to odehrává celý v bahně ani náhodou neznamená, že by to bylo alespoň z 50% historicky věrohodné. Schválně si v blízký době pustím Andreje Rubleva a vůbec nevadí jiné století. Samotnýho by mě zajímalo, jestli tam taky uvidím tohle přehrávající čůrákování anebo budu znova tak nadšenej jako kdysi. Dost si přeju aby Andrej Kravčuk byl žabař a Tarkovskij zůstal i nadále pro mne géniem. ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Neskúmal som bližšie vierohodnosť zobrazených udalostí, ale zdá sa, že faktograficky v podstate sedia - samozrejme až na idealizovaného Vladimíra. Čo ma ale totálne odrovnalo bola vskutku veľkoryso realizovaná vierohodnosť zobrazenej doby a prostredia. Teda stredovek ako sa patrí, v každom detaile. Dážď, krv, blato... slama, špina, prach... rodokmeň, česť, vášeň. Nohy šmýkajúce sa v krvi. Znásilnenie princeznej pred očami rodičov. Atď. Dej je o tom, ako Vladimír Sviatoslavič skrze hroby a krv ku sviatosti prišiel - a s ním aj celá Rus. A hoci v skutočnosti bol tento schopný vladár s nespočetným množstvom manželiek a mileniek a ešte väčším počtom detí nepochybne omnoho viac "stredoveký", a jeho obrátenie bolo zrejme dielom politického rozhľadu a vypočítavosti, konverzia vo VIKINGOVI bola presvedčivejšia, než som kedy videl v akom biblickom filme. Takto nejak mohli konverzie z osobných pohnútok v tých časoch skutočne vyzerať, takto si to viem predstaviť. Že či išlo o politickú objednávku, sa mi nechce riešiť. Každopádne je to asi najpôsobivejší veľkofilm zo stredoveku, ktorý som videl od KRÁĽOVSTVA NEBESKÉHO. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Polorodí bratři, synové Svjatoslava I. se, eufemisticky řečeno, neměli příliš rádi. Nebo, napadá mě, naopak měli a v duchu ´co se škádlívá, to se rádo mívá´ pracovali na tom, jak se vzájemně definitivně uškádlit. Jak Vladimira vnímám víc jako postavu literární než historickou, tak mi tady byl sympatičtější jako barbarský násilník, než v podobě Bohem osloveného uvěřivšího budoucího světce. Rognědě se vůbec nedivím, vzhledem k okolnostem člověk skoro lituje, že její atentátnický pokus nebyl úspěšný. Irina mě iritovala a ve svém počínání mi připadala umělejší, než ten digitální zubr na začátku. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Čo sa týka vizuálneho zobrazenia historického sveta ( výprava, kostýmy ) a technického prevedenia bojových scén, ide o jeden z najlepších historických spektáklov posledných rokov. Lenže snímok obsahuje aj dialógové scény a tie akoby vypadli z nejakého slovenského televízneho seriálu plného intríg a umelej romantiky. Viem si preto predstaviť, ako by taká pocta nejakému ( ako spomína Cervenak ) Slovanskému kráľovičovi dopadla. Malo by to všetko, okrem tých bojov. A šup s tým rovno na TV Šľachtičná. ()

Cheeter 

všetky recenzie používateľa

Mě osobně se film líbil, ačkoliv jsem čekal poněkud něco jiného. Celou dobu člověk nevidí nic jiného, než boje. Trochu se to podle zbabralo tím, jak způsobem je vylíčeno přijetí křtu. Na to, co o christianizaci vím, se mi to prostě nějak nezdá. Jinak je jasné, že spousta věcí je fabulací autorů. Ovšem líbilo se mi, že film je v podstatě konzistentní, řekl bych, že věci technického rázu, jsou provedeny dobře, a to se málokde vidí. ()

Galéria (71)

Zaujímavosti (8)

  • Film byl natočen ve dvou verzích, jedné „rodinné“ a jedné „nepřístupné“. (ČSFD)
  • Film se natáčel 6 let. (Cheeter)

Reklama

Reklama