Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci vskutku ukážkovej kariéry nečaká trojhviezdičkového generála Eugena Irwina (Robert Redford) zaslúžený dôchodok, ale desať rokov za neuposlúchnutie rozkazu pri bojovej misii vo väzení, pýšiacom sa romanticky dvojzmyselným menom Castle (čo okrem známejšieho ekvivalentu „hrad“ označuje i menej poetickú „pevnosť“)! Zakrátko po príchode na toto nehostinné miesto Irwin zisťuje, že plukovník Winter (James Gandolfini) – veliteľ väznice – tu vládne železnou rukou a nevadí mu ani tvrdšie zaobchádzanie s odsúdenými. Hrdý exgenerál sa preto rozhodne spoluväzňom pomôcť v opätovnom nájdení ich hrdosti a ľudskej dôstojnosti. Tento boj na dlhé lakte však vyžaduje veľa síl - a cena, ktorú zaň všetci zúčastnení budú musieť zaplatiť, nie je zanedbateľná... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (299)

choze 

všetky recenzie používateľa

Ačkoliv film šikovně spojuje hned dva vděčné mužské žánry - vězeňské a vojenské drama - jeho kvalita se tím neznásobila, ale zůstalo u průměrného snímku, u kterého se neubráníte pocitu, že měl zatraceně na víc. Problém tkví dílem v odfláknutém scénáři, dílem v nevzrušivě rutinní režii a zároveň ve vyčpělosti zpracovávané látky - na tyhle velkolepé patetické hollywoodské bláboly už podle mě dneska není nikdo zvědavý. Děj je plytký a předvídatelně (zbourání zdi) a násilně hrocený (vraždy vězňů), postavy jsou jen hrubě načrtnuty a při všem tom patosu chybí trocha nadhledu, takže tam kde Paul Newman ve FRAJERU LUKOVI baštil vajíčka, důchodce Redford tahá kameny. Co se ale povedlo je casting hlavních rolí, Redford dodává své postavě potřebné charizma a Gandolfini jako jednorozměrný padouch sice nemá moc co hrát, ale aspoň je ukázkově slizký, a také závěrečné dobytí pevnosti zevnitř stojí zato. ()

UncleG odpad!

všetky recenzie používateľa

Další pohádka o uvědomělých a charakterních věžních, kteří nic nemilují víc než svátost americké vlajky. A pro těch pár hvězd a pruhů položí vrazi vlastních babiček i život. Ano, už teď je zřejmé, že bez tsunami patosu se opravdu neobejdeme. Závěrečná vězeňská vzpoura, v níž si generál Irwin zahrál na středověkého dobyvatele, ve mě vzbuzovala upřímné výbuchy smíchu. Vězni, po zuby obrnění štíty vyrobenými z jídelních táců, vytáhnou z čarovnýho kolobouku obří obléhací prak a po vzoru bratra Žižky s mohutným "urrrrrá" dobývají pevnost plukovníka Wintera, nejzlejšího člověka pod sluncem.... Pak už si jenom vzájemně zasalutujeme, někdo z nás se očistně pobleje a na Poslední pevnost můžeme s klidnem na věky zapomenout. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Film z roku, kedy sa veľa zmenilo a pre mňa je symbolom toho, že v USA je niečo zhnitého a skutočné hodnoty sa stratili. Má to byť symbol, že skutoční vodcovia nakoniec vždy predčia tých zlých. Avšak ako prevzatie väznice to je veľmi hlúpe. Dbá to skôr na nejaké patetické reči, prípravu akosi vynecháva pre záverečnú veľkolepú scénu, ktorá má byť prekvapivá. Všetky tie týrania boli slabé, skutočnosť je totiž desivá. Takéto prebratie väznice je dosť naivné, najmä, čo sa týka USA. Takisto aj väzni, ktorí tak veľmi počúvali svojho generála, nikto nezradil. Plus taktiež slabí väznitelia. To záverečné vyvesenie vlajky a ústupok vojakov, to bolo romantické, hrdé až poetické, som mu to však ochotný odpustiť. Celkovo to však nie je žiadny ukážkový film, len hovorí o spravodlivosti, cti a oddanosti. ()

sud 

všetky recenzie používateľa

Kdyby se jednalo o film s jiným hlavním představitelem, díval bych se na to asi jinak. Robert Redford sice i v této patlanině se snaží podat maximální herectví, ovšem jinak je to prachsprostá vykrádačka Brubakera a jiných vězeňských dramat a akčních filmů. Ale, jak vždycky říkám, když nic jiného není, jednou se to dá. 40%. ()

Antek 

všetky recenzie používateľa

Snůška ohraných klišé, které lze najít v každém vězeňském filmu (despotičtí bachaři;zranitelný kluk, který to musí odnést jako první, aby došlo k vytoužené odplatě;vězeň,který v sobě nalézá ztracené ideály atd.) se stává něčím výjimečným až ve chvíli, kdy dojde na konečnou bitvu o věznici. Ta je tak zručně natočená (obsahuje pár opravdu silných scén), že do té doby podprůměrný film, vyzdvihává o několik řádů výš. ()

Galéria (65)

Zaujímavosti (8)

  • Mark Ruffalo (Yates) odmítl pro bojovou scénu ve vrtulníku kaskadéra a odehrál ji sám. (Karlos80)
  • Na začátku filmu prohlásí plukovník Winter (James Gandolfini) o postavě generála Eugena Irwina (Robert Redford): „Můj bože, měli by po něm pojmenovat základnu”. Základna jménem Fort Irwin skutečně existuje a leží v Mohavské poušti. Je však pojmenována na počest generálmajora George LeRoye Irwina. (Coldrex)

Súvisiace novinky

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (viac)

Reklama

Reklama