Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutočný príbeh ruského masového vraha Andreja Čikatila, ktorý za osem let brutálne zavraždil vyše päťdesiat ľudí a dlhé roky unikal spravodlivosti pre prieťahy v byrokratickom a nekvalifikovanom vyšetrovaní. Komunistickí pohlavári totiž verili, že sérioví vrahovia môžu existovať iba v kapitalistickom režime... (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (288)

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Dohnal jsem si klasiku s Donaldem Sutherlandem o známém sériovém vrahovi Chikatilovi ze Sovětského svazu, který zabil 52 lidí a většinu z nich tvořili děti. Na televizní film je Občan X milým překvapením a sledujeme několikaletý hon na Chikatila, kterému se dařilo 8 let terorizovat děti Sovětského svazu. Explicitní násilí zde sice není, ale mrazivá atmosféra se nese po celý film a kdo má rád filmy o sériových vrazích neměl by váhat i bez ohledu na rok vzniku. Kvalitní a poutavý životopisný Thriller, který zaujme i dnes. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Zveřejnit případ? Toby znamenalo přiznat, že také v Sovětském svazu dochází k úděsným zločinům známým ze Západu. Raději by zemřeli, než to přiznat." Masovej vrah dětí v Sovětským svazu? Tak to soudruh Burakov přehnal. To neudělalo žádný Čikatylo, to udělali homosexuálové. Všechny zatknout. Ale zpět k vyšetřování. Burakov je sympaticky zarputilej, soudruzi ideologicky pevní a Čikatylo přítulnej. Mě to tedy zaujalo, protože pouze v zemi, kde včera snědli to, co měli sníst až zítra, se může stát patolog šéfem právě vzniklýho oddělení vražd. Je to prostě drsný a dobrý. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Príjemné prekvapenie, ktoré som u televízneho filmu ani neočakával. Na prípad rostovského masového vraha Čikatila sa dobre pamätám a zaujímalo ma, ako sa s touto divácky atraktívnou témou popasujú tvorcovia filmu. Mali k dispozícii výrazné herecké typy, dobre sa im podarilo zobraziť nielen ruské reálie tej doby, ale aj psychológiu správania sa stranícko-byrokratického vedenia i bežných občanov. Z tohto hľadiska ma zaujala nielen spomínaná herecká trojka, ale aj Joss Ackland v úlohe straníckeho bossa poťahujúceho za nitky. Slabinou filmu bola paradoxne postava Andreja Čikatila, ktorý iba výnimočne pôsobil v zhode s krutými činmi, ktoré páchal. A tak rozhorčenie divákov bolo nasmerované viac proti aparátčikom, než proti samotnému masovému vrahovi. Ak to bolo zámerom, tak nebol najšťastnejší. Myslím si, že tento film znesie porovnanie s omnoho slávnejším Zodiacom. ()

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Další z výborných filmů, natočených na základě skutečných událostí. Dodnes si pamatuji, když se o tomto masovém vrahovi Čikatilovi psalo v našich novinách a zmiňovaly se tam zvěrstva, jichž se na svých obětech dopouštěl. Film sice nezabíhá až do krajních podrobností, ale přesto zobrazuje jeho případ možná ne příliš obsáhle, ale o to efektivněji. Stephen Rea coby vyšetřovatel a Jeffrey DeMunn jako Čikatilo hrají skvěle. ()

PinokKio 

všetky recenzie používateľa

Skvěle obsazený televizní film o nejznámějším ruském masovém vrahovi a kanibalovi. Oproti snímku Evilenko na to šli tvůrci z druhé strany a spíše nám poodhalují nelehký průběh vyšetřování v tehdejším Sovětském svazu, kde bylo nemyslitelné přiznat si, že by za železnou oponou žila takováhle lidská zrůda. Více se o reálném Andreji Romanoviči Čikatilovi dočtete u mě v deníčku . ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (30)

  • Soud shledal Andreje Čikatila vinným z vraždy celkem 31 chlapců ve věku od 8 do 18 let, 14 dívek ve věku 9 až 17 let a 18 mladých žen. (Macik1982)
  • Kým všetky tabuľky a nápisy na budovách či inštitúciách sú v azbuke, spis Občana X je viditeľne napísaný v angličtine. (BlackTom)
  • Andrei Chikatilo (Jeffrey DeMunn) byl narozen 16. října 1936 v Jabločnoje Ukrajina a popraven 14. února 1994 v Novočerkassk Rusko. Byl otcem dvou děti a to Yuri Chikatilo a Lyudmila Chikatilo. (Albydeeere)

Súvisiace novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (viac)

Reklama

Reklama