Reklama

Reklama

Vietnamská vojna naberá na sile. Bojuje v nej aj americký pilot Dieter Dengler, ktorý od detstva sníval o tom, že bude letcom. Sen sa mu splnil, keď sa dostal k vojenskému letectvu. Na úplne prvej misii nad územím Laosu ho však zostrelia a on sa ocitne v pasci džungle ďaleko od svojej jednotky. Čoskoro ho zajmú laoskí vojaci a odvedú do zajateckého tábora, kde vládnu kruté podmienky. Stretne sa tu aj s dvoma ďalšími Američanmi, Duaneom a Geneom, ktorí sú v zajatí už dva roky. Dieter časom pochopí, že jedinou nádejou na prežitie je iba starostlivo pripravený útek. Hoci nevie, kde sa tábor nachádza a ako ujde, jedno vie určite – boj o život nevzdá... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (508)

POMO 

všetky recenzie používateľa

Americký DVD cover vyzerá ako akčné béčko so Snipesom alebo Seagalom. Diváci podobných vecí, ktorým nič nehovorí meno Werner Herzog a očakávajú akciu, budú sklamaní. Rescue Dawn je psychologický, produkčne minimalistický príbeh o vzťahoch v skupine ľudí, izolovaných uprostred džungle. O optimizme a nádeji na vyslobodenie. Hoci Herzog miestami koketuje s malickovskou poetikou súznenia človeka s prírodou, ostáva prekvapivo netemný a nebojí sa dať priestor jemnému humoru a hravosti. Výsledok je tak psychologicky vnímavé a skúmavé, nekonvenčne poňaté „good-feeling“ dobrodružstvo. Navyše výborne zahrané. ()

Lima 

všetky recenzie používateľa

Zcela nekonvenčí, osobitý tvůrce Werner Herzog a Christian Bale v zajetí válčícího Vietcongu??? Nedokázal jsem si představit podivnější kombinaci, ale ono to vyšlo přímo skvěle. Asi "nejnormálnější" Herzogův film, tím ale neříkám, že nejméně zajímavý. Až na malé vyjímky (poněkud nezvládnutá letecká nehoda) skvěle odvyprávěné drama, ať jde o útrapy v zajateckém táboře Vietcongu (ale přitom nijak lacině efektně "přibarvené"), nebo o úprk napříč džunglí, kde scény, jako třeba odtrhávání pijavic, jen tak z hlavy nedostanete. Co do míry realističnosti a "potu džungle" se nabízí srovnání s ´Aguirre, hněv Boží´, ale ´Rescue Dawn´ je vyprávěn mnohem srozumitelnějším jazykem, až je zde cítit příklon k mainstreamu (samozřejmě bráno optikou Herzogovy tvorby). No, a jestli zde ostatní opěvují Christiana Balea, tak já musím vyzdvihnout celou ústřední trojici. V pozdější fázi skvostně vyhublý Bale vypadá, jakoby si zrovna odskočil z natáčení ´Mechanika´ a místama podává herecký výkon na hranici fyzické snesitelnosti. Vousem obrostlý Steve Zahn se konečně zbavil své zažité herecké polohy totálního loosera a je naprosto skvostný. A v neposlední řadě na kost vyzáblý Jeremy Davies s ježíšovskou vizáží (kde je ten učíslý slušňák z ´Vojína Ryana´? :o), který vypadá, jakoby by byl po celou dobu permanentně zkouřený a stejně jako v Soderberghově ´Solarisu´ předvádí zcela mimózní herectví (nesmyslná gestikulace rukama apod.). Ovšem zde v jeho případě, v roli člověka duševně poznamenaného útrapami věznění, to má své místo a vypadá to skvěle!! Moc jsem se těšil na ´nového Herzoga´ po letech jeho filmařského půstu a jsem velmi příjemně překvapen, i navzdory slabšímu rozjezdu a medovému přeslazenému finále. ()

Reklama

Spooner 

všetky recenzie používateľa

Tak tenhle film mi překvapivě moc nesednul. Asi mě neoslovila ta atmosféra nebo něco, ale ty hrůzy, co se jim děli v tom zajateckém táboře se mnou zas tolik nehnuli. Je to natočené velmi dobře, hlavně kamera a hudba je vynikající, ale prostě mi tam něco chybělo. Herci jsou ale suverénní. Christian Bale prostě špatně hrát neumí a tady předvádí další famózní výkon. Ještě větším překvapením pro mě byl ale Steve Zahn, kterého známe spíše z komedií průměrných kvalit, tady ale podal opravdu výborný výkon a musim uznat, že hrát fakt umí. No a pak je tady ještě famózní Jeremy Davies. No prostě se zdá, že je všechno jak má být,mně to ale prostě a jednoduše nesedlo. ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

Werner Herzog si odjakziva robi rad srandu z Ameriky, kritizuje ju velmi ironicky a drzo - vysmieva sa z Americkeho sna, niektorych americkych stereotypov a klise; lenze kdezto doteraz to robil "zvonku" (Stroszek), teraz to začal pekne zvnútra - v "ich" vlastnej produkcii a za americké peniaze (a s ich hviezdami); dokazuje to najnovšie skvelým Zlým polišom a pred nám to krásne (možno miestami až trochu drzo cynicky) ukázal v Rescue Dawn; Werner natočil film o vietname - veľkej (a večnej) téme američanov a amerických filmov; hlavný hrdina je krásny obraz hrdého "nového" Američana, ktorý svoj pas pokladá za svätú relikviu, Amerika mu dáva krídla - a svoj sen stať sa letcom nadobudol, keď počas druhej svetovej doma v nemecku americká stíhačka bombardovala ich dom; samozrejme, že to je aj film o nezlomnej vôli a viere - lenže dieter môže byť kladný hrdina len preto, že je naivný, "zaslepený" leskom a vďačný ako malé dieťa za možnosť lietať; Werner hlavne všetkým Stoneom a podobným ukazuje, že Nemec môže natočiť úplne skvelý film o Vietname - komorný, hodnotný a pravdivý; na záver len musím skonštatovať, že herecké výkony boli skvelé, hlavne zahn a davies ()

Jamal 

všetky recenzie používateľa

Po filmu jsem stáhl jedině kvůli Christianu Baleovi, a vyplatilo se. Skutečný příběh o skutečném pilotovi Dietrovi s neskutečným štěstím. Za leteckou kariéru vyvázne živý z 5 leteckých nehod. Při té první se mu to však moc neoplatí, ztroskotá totiž ve Vietnamu a i když ho mučí, i když ho zavřou do tábora Vietkongu někde na hranicích s Laosem, nikdy se nevzdá s myšlenkou, že by neudělal nic pro to aby zůstal. Film ukazuje jak krutá válka musela být, ale i to, že se na někoho může usmát štěstí a dostat se přes půl džungle skoro bez jídla. Také, že důvěřovat vlastním lidem může být někdy chyba. Hudba Klaus Badelt ( Constantine, Equilibrium ...). ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (25)

  • Keď Dietera (Christian Bale) ťahá mulica, na zemi je vidieť stopy po pneumatikách. Ide o stopy po aute, ku ktorému bolo pripevnené lano, vďaka ktorému herca ťahali po piesku. (Arsenal83)
  • Plagát filmu zobrazuje vrtuľník UH-60 Blackhawk. V skutočnosti sa až do konca vietnamskej vojny ešte nevyrábali. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v Thajsku od 22. augusta 2005 do 17. októbra 2005. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (viac)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (viac)

Reklama

Reklama