Reklama

Reklama

VOD (1)

Dráma založená na živote futbalového hrdinu Ernieho Davisa, prvého Afroameričana, ktorý získal Heismanovu Trofej. (Tolf)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (122)

Aky 

všetky recenzie používateľa

Sportovní filmy mají zpravidla výhodu předlohy skutečného příběhu a předem daného napětí plynoucího už ze samé podstaty těchto příběhů. Scénáristé tak mají usnadněnou pozici, a pokud jim práci nepokazí režiséři a herci, obvykle bodují. Expres je přesně ten případ, kdy tato šťastná shoda nastala. Obohacení o motiv rasové averze také vyšlo, jak asi bylo zamýšlené, a tak nevidím nic, proč bych neměl dát plný počet *. ()

Wargoo 

všetky recenzie používateľa

Skutočný príbeh ako stvorený na sfilmovanie. Mne osobne sa veľmi páčila začiatočná scéna, kde mladý Earnie uteká pred "belochmi" po koľajniciach a popritom to všetko vyzerá, akoby bežal po hracom ihrisku a vyhýbal sa protihráčom. Dennis Quaid ako trenér družstva amerického futbalu mi prišiel ako vytrhnutý z reality, jeho rola mu veľmi sadla. Mne osobne sa vždy páčia filmi podľa skut. udalosti, a toto nieje výnimka. Totiž v každom jednom filme sa skrýva čosi, čo nám pripomína, že sa také niečo môže ozaj stať aj nám. A tým nemyslím stať sa populárnym černošským futbalistom, ale to, že aj mladých známych ľudí dokáže porazit jedno - a to je zdravie. 4**** a 80,832% ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Mám rád filmy, ktoré dokážu človeka motivovať alebo aspoň v niečom povzbudiť. To je aj tento prípad. Hlavný hrdina je černoško, ktorý miluje americký futbal. Začne na sebe makať a dotiahne to na najlepšieho hráča, ktorého všetci rešpektujú, dokonca aj bieli. A to bolo v Amerike tých čias niečo nevídané. Síce je americký futbal pre mňa španielska dedina, dokázal som si užiť aj jednotlivé zápasy, ktoré boli po dramatickej stránke veľmi dobre spracované a napínavé. Ku koncu film nabral aj po emotívnej stránke. Naozaj silný film, smutný, ale v konečnom dôsledku pozitívny. Jedna z najlepších športových drám, vrelo odporúčam. ()

Kratoc 

všetky recenzie používateľa

Hodně to připomíná Vzpomínku na Titány. Jak by také ne, když je film v podstatě úplně o tom samém, jenomže teď je to z pohledu hráče. Opět sledujeme příběh o složitém prosazování afroameričana ve fotbale v době rasové nesnášenlivosti (obzvláště na jihu USA), kdy nestačil jenom talent a touha po vítězství, ale museli jste mít i správnou barvu kůže. Mám rád sportovní filmy založené na skutečných příbězích, v poslední době se ale v kině setkáváme převážně jenom s fotbalisty, což samo o sobě není úplně špatné, ale dochází k tomu, že filmy si navzájem silně konkurují a vy si prostě chtě nechtě říkáte, že tohle jste už někdy někde viděli. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Dobre natocene sportovni drama podle skutecne udalosti. Az na zaver, kdy je Davisovi zjistena leukemie, se jedna o celkem tuctovy zivotopisny film. Stejne tak rasismus v USA, v dobe povalecne je ztvarnen jako v kazdem druhem filmu. I tak pribeh muze zaujmout, stejne tak herci, rezie a fotbalove pasaze. Nijak zajimavy, presto dobry film. ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (5)

  • Číslo 44 v "historii" univerzitního amerického fotbalu oblékal ještě jeden slavný hráč, a to Forrest Gump (Tom Hanks). (baribal)
  • Číslo 44 syracuských Orangemanů bylo v roce 2005 oficiálně vyřazeno a žádné jiné číslo nemá v historii univerzitního amerického fotbalu takovou historii. Oblékali ho Jim Brown (1954-1956), Ernie Davis (1959-1961) a Floyd Little (1964-1966). (JOHN.NY)
  • Ernie Davis byl prvním Afroameričanem, který obdržel Heismanovu trofej (každoročně udělovaná trofej pro nejlepšího vysokoškolského hrače amerického fotbalu). (JOHN.NY)

Reklama

Reklama