Reklama

Reklama

Tichý Američan

  • Česko Tichý Američan (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Príbeh ľúbostného trojuholníka a záhadnej vraždy, odohrávajúci sa v Saigone v 50. rokoch počas boja Vietnamcov proti francúzskemu kolonializmu. Hlavnými aktérmi sú starší novinár, mladý Američan plný ideálov a krásna Vietnamka. V ich svete nič nie je také, ako sa zdá - je to svet plný intríg a zrád (oficiálny text distribútora)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (92)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Greenovu knižnú predlohu som nečítal, iba viem, že je známa a slávna. Noyceov film sa asi nestane známym, ani slávnym. Napriek tomu ma zaujal. Michael Caine bol dokonalý, jeho vietnamská láska bola pôvabná, i keď bez charizmy a Brendan Fraser mi do úlohy nesadol. Nemám chuť mudrovať na tému, či to bol vojnový film s nevýrazným milostným trojuholníkom alebo milostný film s nevýrazným vojnovým pozadím. Dokonca sa mi takéto nevýrazné rozhranie páčilo. A nesmiem ešte zabudnúť na realisticky nakrútené akčné scény, dobrú hudbu a pôsobivú atmosféru. ()

PALINO 

všetky recenzie používateľa

Ani neviem prečo, ale od TICHÉHO AMERIČANA som čakal veľa, no dostal som "iba" dobrý film, z ktorého som cítil sklamanie. Hneď úvod vo mne zanechal rozpačitý dojem, kedy sa Phillip Noyce posúva v čase a ukazuje nám záber na mŕtve telo Aldena Pylea a tak som mal spočiatku problém nepozerať sa na Brendana Frasera ako na chodiacu mŕtvolu. Neviem síce ako to bolo v knihe Grahama Greena, ale z filmového hľadiska to nepovažujem za najšťastnejší ťah. Samotnému filmu dominuje (spolu so skutočnosťou, že je po formálnej stránke pekne natočený) vynikajúci Michael Caine, ale pochváliť musím aj Frasera, ktorého snahu o prechod k charakternému herectvu treba oceniť. Trochu ma prekvapuje, že filmové spracovanie Greenovho románu nedosahuje ani 100 minútovú stopáž a aj napriek tomu dej neplynie moc rýchlo, čo je bohužiaľ spôsobené absenciou nezabudnuteľných, resp. bravúrnych filmových momentov. A to je veľká škoda. ()

Reklama

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Výborná adaptace geniální knihy Grahama Greenea. Tichý Američan - tohle metaforické spojení je tak vystihující a obrazně popisuje politickou podstatu světa druhé poloviny 20. století... Ve všech koutech světa se to hemží na první pohled spořádanými tichými civilisty s americkým pasem, kteří ale ve skutečnosti na daném místě tahají za nitky a řídí běh věcí... Phillipu Noycemu se podařilo natočit přesvědčivý strhující politický thriller z omamně dekadentního Vietnamu 50. let, který dovedně zobrazuje škrabošky na tvářích jednotlivých aktérů a postupně je z nich snímá a odkrývá svět politiky, intrik a vyšších zájmů, díky němuž umírají ti skutečně obyčejní tišší lidé... Nutno vyzdvihnout i tradičně dobrý výkon Michaela Cainea a překvapivě neakčně obsazeného Brendana Frasera, i on umí obstojně hrát. Zajímavé je ale charakterové nevyhranění obou rolí - režisér tu nepracuje s charakterem klaďáka a v opozitu záporáka, divák si musí své sympatie a antipatie přerozdělit na základě jiného klíče... Historický artový film s romantizujícím motivem a politickými přesahy, není sice geniální, ale je téměř vynikající... ()

Bobik9 

všetky recenzie používateľa

Dost pčeceněný film. Pro mě slabých 40%. Caine a Frauser jsou jistě dobří herci, ale tady to má tak malý spád a nudnou zápletku (myslím tu romatickou, ne válečnou). Dalším neskutečným mínusem je totálně nesympatičnost, všech hlavních postav. Anglickej dědek, co si nabrnknul vietnamskou zlatokopku a v klidu nechal zabít svého přítele. Potom americký sympaŤák, který ovšem bezostychu stojí za vraždami nevinných lidí. A nakonech vietnamská děvka, která jde jen po tom, co je pro ni v tu chvíli dobré. Velmi slabý a nudný snímek. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Phillip Noyce bohužiaľ až na staré kolená dostal dostatok voľnosti, pretože ak nepočítame ešte austrálske ÚPLNE BEZVETRIE, tak jeho hollywoodska tvorba je plná rutiny a nudy (hoci mu vo filmoch hrali hviezdy ako je Harrison Ford či Angelina Jolie). Zaujímavý politický špionážno-romantický triler o tichom Američanovi ukazuje, že Noyce vie stvoriť sajgonskú atmosféru, pričom vynikajúci sú i herci; kým u Michaela Cainea to čakáte, Brendan Fraser prekvapil podobne príjemne, ako v BOHOCH A MONŠTRÁCH. ()

Galéria (110)

Zaujímavosti (10)

  • Noyceův Tichý Američan získal stejné ocenění (ceny londýnských a sanfranciských kritiků) v jednom roce jako jiný Noyceův film Rabbit Proof Fence (2002), protože kvůli 11. září musela být premiéra odložena. [Zdroj: Cinema 7/2003] (Locksley)
  • Jedným z alternatívnych názvov snímky bolo aj označenie The Spy. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama