Reklama

Reklama

Príbeh je situovaný na filipínsku základňu americkej armády presiaknutú korupciou. Celé transporty zbraní a vybavenia tu prechádzajú do rúk údajne ľavicových partizánov, v skutočnosti však výrobcov a pašerákov drog. Jedného dňa však s nováčikmi prichádza na základňu aj skromný šofér, vojak Joe Armstrong (Michael Dudikoff), a hneď pri prvom fingovanom prepade jedného z transportov sa postaví presile útočníkov. Síce zachráni peknú dcéru veliteľa základne, ale svojím zákrokom sa  zároveň dostane do ohrozenia života. Seržanta Jacksona, ktorý ho má priviesť k rozumu, však v súboji porazí a nakoniec ho získa ako spojenca a priateľa v boji proti korupcii. Rozhodujúca bitka môže začať... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (305)

tron 

všetky recenzie používateľa

V r. 1985, kedy vznikol Americký ninja, zostávali ešte tri roky do debutu Stevena Seagala v hite Nico. Van Damme síce v tom čase už hrával, ale len malé úlohy a jeho prvý „bojový“ úspech, Karate Tiger, prišiel až v r. 1986. A Cynthia Rothrock v r. 1985 debutovala. Naopak, rok 1985 bol nielen rokom Amerického ninju, ale tiež Nezvestného v boji, kde lámal väzby zlým vietnamským vojakom legendárny Chuck Norris (s mimochodom nepostrehnuteľnou roličkou aj práve spomínanej belgickej pumy). I Americký ninja si nesie v sebe vietnamský syndróm, čomu sa samozrejme nemožno čudovať, pre Ameriku je vojna vo Vietname dodnes nemalou traumou. Z akčných filmov ju asi v osemdesiatkach najviac „preslávil“ druhý Rambo (1985) a tituly ako Čata (1986), Olovená vesta (1987), či Dobré ráno, Vietnam (1987). Michael Dudikoff je sympaťák, ale v tomto filme toho veľa nenahrá. Buď preto, že na to nemal (a režisér to vedel a scenárista tomu prispôsobil scenár), alebo to proste takto malo byť: tajomný a mlčanlivý muž, ktorý má nervy zo železa, ak už ho raz fest nas...rdíte, dá vám zabrať. Prvý raz naplno som to videl až v r. 2024 a pravdupovediac netuším, ako k tomu pristupovať. Je to menšie béčko, než som čakal. Je to síce blbosť (chytanie šípov do rúk), ale nie že taká, aby sa to dalo vnímať sebaparodicky. Akcie je veľa, ale nemôžem povedať, že by ma bavila. No aspoň to rýchlo ubehne a hoci mali k dispozícii len 1 miliónov dolárov (celosvetová tržba potom šla opatrne nad 10), pôsobí výsledok o čosi veľkofilmovejšie (ale zas nie o veľa). ()

Sabrewulf 

všetky recenzie používateľa

Ten typ filmu, který jsem jako děcko docela žral a po letech shlédnutí se naprosto otřepal šokem. Pro ty, kteří si jej pamatují jen z dětství a chtěli by si ho po nějakých 20ti letech pustit znovu, důrazně VARUJI: Pokud jste během těch let viděli všechny ty Ong-Baky, Raidy, Protectory a vůbec většinu rubaček s Jackie Chanem, Jet-Liem, Donnie Jenem, Uko Uwaisem, Tonym Jaa atd. atd. - NEDĚLEJTE TO! Zub času jej totiž ohlodal na kost, tedy co se týče bitek. Zde se oddělí zrno od plevele, chlapi od děcek... Velmi jde z toho cítit, že choreografii dělal nějaký amík, který si nejspíš myslel, že se může rovnat asijské škole a dopadá to tak, že zatímco v těch asijských rubačkách ty bitky fyzicky bolí, zde ty bitky fyzicky bolí... tedy... rozuměj: v prvně jmenovaných údery cítíte za ty herce/ kaskadéry a zde kdybych na to koukal s nějakým asijským kamarádem, jež by dělal poctivé karate a moc nemusel americké filmy, tak bych trpěl fyzicky díky studu. To máte pocit, že koukáte na bitku důchodců v Kauflandu kvůli slevám. Hrozně pomalé, jen takové šolichání s údery 10 cenťáků od těla a spíš se tu tančí, než bije. Jinak jde o takovou neurážející a roztomile naivní filmovou osmdesátku. Je fajn, že upustili od různých 8mi bitových klávesových samplů a použili spíš motiv s vojenskou trumpetou: "Tjutududitu TJuujíííííí". ()

Reklama

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Je to jediná časť ( a pritom prvá ), ktorú som videl ako poslednú. Nič to ale nemení na faktu, že patrí až na druhé miesto, tesne za dvojku. Ale dosť čísel. Skôr ako vo svojej dobe, šlo o kultovku na prelome desaťročí a to na VHS, kde si film užil väčšej slávy. A priznajme si, seklo mu to tam viac. Ide totiž o remeselne podradný snímok ( snáď až na pár scén ) a na plátnach kín zrejme pôsobil smiešne. Je to však ohľad za dobou, keď akčné filmy neboli plné prvoplánovanej drámy a depresívnych námetov, ale kryštalicky čistým prístupom k výrazu action movie. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

To ešte točil Dudikoff akčné béčka, na ktoré sa dalo pozerať. Aspoň v prípade akcie je toto béčko plne porovnateľné s van dammeovkami, lungrenovky či seagalovkami. Príbeh ala stratené decko s ninja výcvikom síce už týchto kvalít nedosahuje, ale ani neurazí. Ešte potešia šmrcovná bruneta, Steve James ako čierny Rambo a komicky seržant ala sused Trevor zo seriálu Alf - "ja som bol sežant, ešte ked ste vy neboli na svete" - no nie je to závideniahodná vojenská kariéra? Nostagia u mňa nehrozí - videl som to prvýkrát. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Becko v plnej nadhere na cele s Dudikoffom. Ako decko blbe som to zral, vsade sami ninjovia a pekne bojove sceny. A aj po 28 rokoch stale tvrdim, ze zo serie filmov Americky Ninja je jednotka suverenne najlepsim dielom. Michael Dudikoff sice vobec nevie hrat, film ale zachranuje dostatok akcie, prestreliek, ba dokonca aj na vybuchy dojde. Hral tu aj John Fujioka /Kdo najde pritele, najde poklad s dvojkou BS/TH/. Zaroven pre mna aj najlepsi diel pentalogie. 65 % ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (17)

  • Vo filmovom traileri sa film pôvodne volal "American Warrior", no tesne pred uvedením do kín bol názov zmenený na "American Ninja". (Stefan_M)
  • Ve filmu si ve vojenské ubytovně můžete všimnout vzácného plakátu z roku 1984 rockové kapely KISS. Podle tehdejších zákonů byly tváře členů kapely zakryty. (TomikZlesa)

Reklama

Reklama