Reklama

Reklama

Waris Dirie prežila svoje detstvo v nomádskej rodine v Somálsku, no na úteku pred núteným manželstvom s omnoho starším mužom sa napokon dostala až do Londýna, kde pracovala ako pomocná sila v reštaurácii rýchleho občerstvenia. Po tom, čo ju tam náhodne objavil známy módny fotograf, sa začala jej mimoriadne úspešná modelingová kariéra. Na jej vrchole otvorene prehovorila o traumatizujúcej ženskej obriezke, ktorej bola ako dieťa podrobená. Krátko nato sa rozhodla ukončiť modelingovú kariéru a zasvätiť svoj život boju proti tejto barbarskej praktike, dodnes mrzačiacej milióny žien. Jej autobiografická kniha Púštny svet sa stala svetovým bestsellerom. (RTVS)

(viac)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (311)

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Reziserka Sherry Horman mi fakt nic nehovori, ale film to bol dobry, tematika zenskej obriezky v Somalsku am hodne do seba, hlavna herecka sa toho zhoistila dobre, film slape, a smutny koniec len dotvara dobry dojem z filmu. Ovsem, herecke vykony pokulhavaju a ide o dost nevyrovnanu reziu. V priemere sa film ale stale udrzi, to jo : 69 % ()

peiton 

všetky recenzie používateľa

Milujem príbehy silných žien.. Neskutočná autobiografia autorky, ktorá zažila niečo, čo ešte aj dnes (!!!) zažije mnoho mladých dievčat - obriezka. Aj napriek tomu sa však vyrovnala so životným osudom a vybrala sa na neľahkú dráhu modelingu a popritom našla svoje šťastie, aj keď jej život hádzal polená pod nohy.. .Vynikajúce filmové spracovanie,každý si príde na svoje.. my čo žijeme v civilizovanom svete aj keď sa možno nemáme najlepšie môžeme byť vlastne vďační kde žijeme...Veľmi ma uchvátilo čo dokázalo také malé dievča, že sa dostala z úplného dna až na vrchol.Silný,úchvatný príbeh,ktorý nesie v sebe posolstvo a je volanie o pomoc.Volanie,aby sa prelomilo tiché tabu,ktoré zahaľuje utrpenie týchto žien - obetí nezmyselného zákona..Uprimne som rada,že žijem v Europe. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Keď redaktorka žiadala slávnu top - modelku Waris ( znamená to Púštny kvet ), nech porozpráva o dni, ktorý jej zmenil život, mala na mysli krásnu rozprávku o chudobnej dievčine z Afriky, ktorá prežíva Popoluškin sen. Lenže jej medzný deň nebol ten, o ktorom rada počúva a číta západná kultúra, ale ten, keď bola ako 3 - ročná obrezaná. Tento film je veľmi potrebný. Nielen kvôli tomu, že ohavná obriezka sa vykonáva neustále skoro na celom svete a denne ju podstupuje 6 tisíc dievčat... Ale aj kvôli tomu, aby si naša civilizovaná kultúra uvedomila ako sa žije v inom svete ako je náš. Etiópka Liya Kebede je bezpochyby najkrajšia africká herečka, ale jej kúzlo nie je len v kráse, ale i citlivom stvárnení svojej postavy. Jej zoznamovanie sa s priateľkou, prácou, mužom na diskotéke, ale i obyčajným vodovodom je ozajstné a zároveň milé. Film je natočený v dvoch dejových a časových rovinách, keď sa Waris v retrospektívach vracia k neľútostnému detstvu. Treba sa pozastaviť nad vynikajúcou hudbou Martina Todsharowa, v niektorých fázach mi pripomínala naliehavosť a precíznosť Mansellovho Reqiem za sen. ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Kterak chuděra ke slávě a bohatství přišla. Netvrdím, že příběh africké modelky nemá něco do sebe, ale jeho zpracování silně kulhalo. Nebylo to jen scénářem, který se soustředil spíš na cestu z londýnských ulic na světová mola, ale i projevem hlavní představitelky, která nedokázala sundat výraz prostinké chudinky. Ta ženská obřízka tu sloužila jen k tomu, aby dokreslila, z jakých hrozných poměrů hlavní hrdinka pochází. Rozhodně nepatřila k hlavním tématům, jak by se mohlo zdát. Červená knihovna. 40% ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Ženská obřízka je téma značně nepříjemné a filmy, které ho tematizují, většinou obletí festivaly a v nejlepším případě skončí kdesi kolem půlnoci na čétédvojce. Jak tedy přitáhnout pozornost diváků? Co třeba popelkovský příběh podle skutečných událostí? Bingo! A vyšlo to perfektně. Liya Kebede je nejen modelkovsky krásná, ale dokáže vypadat přirozeně i ve společnosti Sally Hawkins, což je pořádně vysoko nastavená laťka. Režisérka (až na pár zbytečně kýčovitých záběrů) předvádí talent na všech frontách (práce s herci, obrazem, hudbou, střihem) a silné kapky si fikaně nechává až na samotný závěr, po kterém spousta diváků zapomene, že ne všechno předtím bylo úplně dokonalé. Jo, jsem jeden z nich (90%). ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)

Reklama

Reklama