Reklama

Reklama

Waris Dirie prežila svoje detstvo v nomádskej rodine v Somálsku, no na úteku pred núteným manželstvom s omnoho starším mužom sa napokon dostala až do Londýna, kde pracovala ako pomocná sila v reštaurácii rýchleho občerstvenia. Po tom, čo ju tam náhodne objavil známy módny fotograf, sa začala jej mimoriadne úspešná modelingová kariéra. Na jej vrchole otvorene prehovorila o traumatizujúcej ženskej obriezke, ktorej bola ako dieťa podrobená. Krátko nato sa rozhodla ukončiť modelingovú kariéru a zasvätiť svoj život boju proti tejto barbarskej praktike, dodnes mrzačiacej milióny žien. Jej autobiografická kniha Púštny svet sa stala svetovým bestsellerom. (RTVS)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (311)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pojem Americký sen je všeobecne známy. Pojem Somálsky sen dáva do obehu kniha a film Púštny kvet. Ukazuje zázračný vzostup mladého dievčaťa od pastierky kôz niekde v somálskej pustatine až ku kariére svetovej top modelky. Súčasne približuje divákom barbarské praktiky ženskej obriezky. Životopisné filmy majú štandardnú schému, takže aj Púštny kvet prekvapuje iba tou obriezkou a pôvabom Liyi Kebede. Páčila sa mi aj celá pasáž jej prvých kontaktov so životom mimo veľvyslanectva v Londýne. Problém knihy aj filmu už identifikoval gudaulin. Európanov i Američanov príbeh zaujme i dojme, ale potom si uvedomia, že v tom veľa nenarobia. Toľko upratovačiek a modeliek nepotrebuje žiadna krajina. Mnohé majú dosť vlastných starostí s "neprispôsobivými", ktorí sa do upratovania nehrnú a na modeling nehodia. A do krajín, kde by bolo potrebné šíriť protiobriezkovú osvetu sa film ani kniha nedostane. ()

Payushka 

všetky recenzie používateľa

Kvalitni film nedela jen zavazne tema. Pokud si autor vybere neco jako zenskou obrizku, rozhodne si tim alespon zajisti, ze se o nem bude mluvit. Aby ale jeho snimek nesklouzl k poucujici nude, musi prihodit jeste „neco“ navic. Zajimave herce. Nadhled. Vypjate emocionalni sceny. A presne tohle vsechno Kvet pouste obsahuje. Chvilemi se pousmejete, chvilemi ukapne velka slza. Po zhlednuti vam mozna prebehne i mraz po zadech. Skoda jen, ze misty smutne zabery hranici s pateticnosti. ()

Reklama

Terka.K 

všetky recenzie používateľa

Velké srdce, velký příběh. Poznat úplné dno, vyšplhat se až na vrchol. Jsem nesmírně vděčná, že Waris Dirie sebrala tolik odvahy a sdílela svůj příběh prostřednictvím dechberoucí knihy, která se následně dočkala skvělého filmového zpracování. Jediná škoda, že bylo vynecháno dost krutých vzpomínek z dětství a některé pasáže byly dost zjednodušené - na druhou stranu chápu, že je to obsáhlý příběh a do pouhých 130 minut se všechno vejít nemohlo. Hormann se opravdu vyšvihnul na vrchol - kontrast bohatého života na módních molech Londýna a chudoby somálských "vesniček" je opravdu emočně působivý - až bych použila slovo vyčerpávající. ()

swamp 

všetky recenzie používateľa

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Točí se kolem somálské uprchlice žijící v Londýně, která se vypořádává s přijetím společností, přežitím - a náhlým proniknutím do světa modelingu. Jenže americký sen ne vždy funguje, hlavně když se člověk musí vyrovnávat se starými (fyzickými i psychickými) křivdami. Jediné, co mi na filmu vadilo, byla jeho občasná (a nehodící se) vtipnost á la Pretty woman. ()

Makky 

všetky recenzie používateľa

Je to sila! Keď sa na to pozerám ako na film, ohodnotil by som to štyrmi hviezdami, pretože mám pocit, že by sa z toho dalo vyťažiť viac. Lenže keď sa na Púštny kvet pozerám z ľudského hľadiska, čo ten film vlastne predstavuje, čo samotná Waris Dirie dokázala a o čo vlastne ide, aj 5 hviezd je málo. Významné a prestížne ocenenia by mali dostávať takýto ľudia, a nie palestínsky terorista alebo americký prezident. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené