Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (171)

papadoce 

všetky recenzie používateľa

Nikdy som Pacha nebral ako paródiu na Jánošíka. Pacho bol prosto Pacho, samostatná jednotka. A film je oprávnene takto vysoko na osemdesiatke. Je to nahláškované od prvej po poslednú minútu. Je tu toľko pamätných viet, že len máloktorý film ich má také množstvo. Mne však obrovsky vadila hudobná zložka. Bola odporne výstredná, hlučná a ak ku tomu pripočítam nudnejšiu pasáž z párty hard, tak som musel dať dve hviezdy dole. A aj som myslel, že tu budem voľačo citovať, ale nerozhodol som sa ktoré. Nuž, oné ..... onééé. ()

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Jediné, co mě lehce sere je menší jazyková bariéra, kvůli které se mi nepodařilo patřičně vstřebat všechny hlášky, které zde lítají jako z kulometu. Je to zkrátka film, který si užijí především naši slovenští bratři a sestry. Nicméně, hlášky které jsem vstřebat dokázal, byly fantastické. Pobavil jsem se mnohem víc, než jsem před zhlédnutím očekával. Velice svižný a úderný snímek, ve kterém nenarazíte na hluchá místa. Stále se něco děje a je to skvělá pokleslá zábava, která dokonale paroduje zbojnické snímky minulosti. [80 %] ()

Reklama

diodoros 

všetky recenzie používateľa

Slováci veľa vlastných komédií nenatočili (oproti Čechom), ale táto dokazuje, že predpoklady na to mali - aj keď je to absolútna šialenosť a nie všetky srandičky sú rovnako vtipné, stále je to zaslúžená legenda s viacerými nezabudnuteľnými scénkami a hláškami. Skvelý Kroner aj celá partia, hudba mierne od veci, exteriéry pekné a záver vrcholne absurdný ako aj celá táto paródia na zbojnícke a folklórne legendy. ()

Marius_ss 

všetky recenzie používateľa

Skvelá zábava. Legendárny Kroner. Musím sa však pozastaviť na hodnoteniami niektorých uživateľov. Sklamal ma najme jeden nemenovaný golfový fanúšik, ktorý k filmu "Marečku. podejte mi pero povedal, že kto dá menej ako tri ***, nevie čo je to zábava. A tomuto filmu dal za dve ** ?! Tak to už je čo za znalca ? ()

xaver 

všetky recenzie používateľa

Ještě než jsem ten film viděl a četl jsem různé ohlasy, přemýšlel jsem, jestli nedošlo k dehonestaci slovenského národního hrdinu Jánošíka. Po shlédnutí mohu říct jediné. Nedošlo. Báječná parodie na zbojnické motivy, skvělé herecké obsazení a výkony. Frndžalica a slavná hláška - na koně, koně nemáme, tak utěkajme - zůstanou už navždy v paměti diváků. Takže za 5. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • V scéne, keď posol cvála s listinou od grófov za Máriou Teréziou, prechádza okolo stromu, na ktorom je vidieť modernú turistickú značku. (bacon)
  • Filmovalo sa za horúčav, teplomer dosahoval hodnoty 32 až 35 stupňov Celzia, čo hercov riadne unavovalo. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama