Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Denne pil toľko vodky, že by to položilo stádo volov. Jeho rukami prešlo toľko žien, že by sa z nich dala postaviť armáda. Niektorí ho zatracovali, iní obdivovali. Grigorij Rasputin, nevzdelaný mužík, ktorý chodil v otrhanom rubáši, žil v zemľanke a jedol plesnivé zemiaky, sa neuveriteľnou ctižiadosťou, cieľavedomosťou a neopísateľnou silou svojej osobnosti dokázal vyhrabať z blata a špiny. Rozmarom osudu sa stal dokonca poradcom cára Nikolaja, liečiteľom cároviča Alexeja, jediného následníka dynastie Romanovcov, ktorého lekári nedokázali vyliečiť a skepticky sa stavali aj k Rasputinovým schopnostiam, a dokonca aj milencom jeho matky. Na mol opitý a pološialený Rasputin dokázal ovplyvniť chod celého ruského impéria. Keď ho v roku 1916 zavraždili, začali hodiny odbíjať koniec celej cárskej dynastie Romanovcov... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (44)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Životopisné filmy o Rasputinovi si vždy vyberú jeden pohľad, väčšinou kritický. V tomto prípade ide o zhovievavý pohľad, ktorý sa snaží konanie Rasputina obhajovať a jeho prehrešky a extempóre tolerovať. A samozrejme, uvádza ho ako božieho muža, ktorý dokáže liečiť i predpovedať budúcnosť. Tento väčšinou jednostranný pohľad síce nezdieľam, ale inak film to nie je zlý, hlavne keď je podoprený v hlavnej (exentrickej) úlohe známym hercom Alanom Rickmanom a tiež tým, že sa nezaoberá len samotným Rasputinom, ale aj cárskou rodinou a ich tragédiou. A v tomto ohľade boduje. Celkovo však iba štandart, na televízne spracovanie možno lepší štandart. ()

Elessar. 

všetky recenzie používateľa

Tento film, akoby nevedel kam chce patriť, či chce sledovať život a osudy Rasputina, alebo venovať sa posledným z Romanovcov, každopádne je to však dosť vyvážené, hoc si myslím, že dva celovečerné filmy, alebo seriál (v tej dobe sa však neprikladala seriálom dôležitosť ako teraz), by nebol vôbec zlý. Každopádne ako celok to pôsobí na vtedajšiu kompozíciu televíznej produkcie viac menej, viac ako dosť vyvážene. Samotný Rasputin je toľko zaujímavá postava, že tento film nemohol pojať všetko, rozumieme. Ako miestami dej trochu pokulháva, ale zas nie je nemožné uprieť osudovosť deja. Síce nejaké historické nepresnosti by sa našli, ale nejako to nevyčítam. Alan Rickman energického sibírskeho mužíka a zvrhlého mnícha a mystika zahral veľmi výborne a jeho výkon je excelentný, predsa, kde by Rickman neexceloval? Každopádne film môžem hodnotiť celkom kladne, pokiaľ ho človek neberie až príliš skepticky. Ako Alan vám všetky muchy tohto dielka spoľahlivo zakryje a zaujme vás svojim vystupovaním. ()

Reklama

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Hlavní podíl na dopad tohoto snímku má excelentní britský herec Alan Rickman. Jeho herectví je samo o sobě natolik špičkové, že když dostane roli v nějakém tuctovém filmu, dokáže jej povznést o několik schodů výše, než kam by film ve skutečnosti patřil. Rasputin není zrovna tuctový film, nicméně much by se na něm dalo najít docela dost. Ale právě Rickmanův výkon, energičnost jeho gest, výraz ve tváři, a hlavně slova, která říká, to jsou prvky, díky nimž divák zapomene na většiinu oněch much, resp. chyb a je schopen film vnímat jinýma očima, než by tomu bylo v případě obsazení téže role jiným hercem. ()

ripo 

všetky recenzie používateľa

Tvorcovia akoby nvedeli, na čo sa majú zamerať. Či na cársku rodinu, alebo širšie historické súvislosti alebo len na osobu Rasputina. Rozhodli sa tak, že to zmixovali všetko dokopy. Ani pri celkovej minutáži 135 minút sa tak nepodarilo dať do popredia osobu Rasputina. Aj keď bol hlavným predstaviteľom, akoby ho nebolo ani vidieť. Na druhej strane - Rickmanovi takéto úlohy "všunutých" skvele sedia .... ()

Streeper 

všetky recenzie používateľa

Z filmu jsem nadšená. Ano, má své mouchy a má jich dost, ale to vše převálcuje výkon Alana Rickaman. V téhle roli ukázal, že je to perfektní herec, který i špatný film dokáže povznést na vrchol. Sice tomu neodpovídá hodnocení na csfd, ale pro mě to je jeden z nejúžasnějších životopisných snímků a to hlavně díky Rickmanovi. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (5)

  • Natáčení zabralo 8 týdnů. (Rugero)
  • Podle deníkových záznamů Alana Rickmana (Rasputin) bylo natáčení tohoto filmu doslova peklem. Režisér, co se bere (podle Alana) za vizionáře a génia, je naopak hrubián, který je často nepřipraven a bez smyslu pro humor a špetky empatie. Producenti bědující nad tím, jaký dobrý scénář to byl. Do toho vážné zranění a viróza, která Alana schvátila 24.–28. listopadu 1995. (Nach)
  • Kvůli střelbě při natáčení scény, kde je Rasputin zastřelen, utrpěl herec Alan Rickman akutní ztrátu sluchu v horním tónovém rozsahu. Tato ztráta se později ukázala být permanentní. (Elizabeth13)

Reklama

Reklama