Reklama

Reklama

Zem - história jednej cesty

  • Slovensko Domov (viac)
Trailer 1
Dokumentárny / Dráma / Rodinný
Francúzsko, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, televízna verzia: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (585)

darkrobyk 

všetky recenzie používateľa

Čarokrásné a současně mrazivé obrazy naší matičky Země z větší části snímané efektně ze vzduchu. Některé krajiny jakoby patřily do jiných světů, jiné jsou našinci důvěrně známé. Jediný problém byl s komentářem Z.Svěráka. Pro snímek nepříjemným hlasem (představoval bych si třeba Pavla Soukupa) čte školometsky didaktický komentář, který by se hodil jako výukový materiál na ZŠ. Při zavřených očích jsem se ocitl uprostřed Vyšetřování ztráty třídní knihy... Uvítal bych verzi beze slov jen s hudebním doprovodem. Každopádně příště si pustím raději komentář Glenn Closeové... ()

Anthony 

všetky recenzie používateľa

Spojení nádherných (někdy i děsivých) obrázků a krásné hudby Armanda Amara. Mluvené slovo v podobě Z. Svěráka mě chvílemi přišlo zajímavé, chvílemi mě štvalo a rušilo ve vychutnání hudby. Určitá fakta, která tu zazněla mi přišla zajímavá a snad i nová, v mnoha momentech mi však komentář přišel zbytečně opakující dokola celkem banální věci jako že je vše provázané atd. Každopádně i když se tvůrci na konci snažili o trochu pozitivní a nadějné vyznění, ve mně převládá (nejen díky tomuto filmu) pocit, že 21.století je nejspíš poslední maximálně předposlední století, které má lidstvo před sebou. ()

Reklama

Fingon 

všetky recenzie používateľa

Videl jsem nemeckou verzi dokumentu pod nazvem Faszination Erde - Der Blick von oben, delka cca 100 min. Rikal jsem si, jak by asi vypadala Baraka/ Reggiova trilogie -qatsi, totiz ze by k obrazum planety Zeme pribyl i titulek mista. Tady se podarilo, z estetickeho hlediska pusobi komentar prece jen ponekud rusive. ()

ChArLeNe 

všetky recenzie používateľa

Od počiatku vekov sú voda, vzduch a formy života úzko prepojené. Ale pred nedávnom, sa tieto väzby porušili. Ľudská rasa, jediný živočíšny druh, ktorý ničí všetko živé navôkol. S inteligenciou vyššou než väčšina živočíšnej ríše, homo sapiens nadobudol aj smäd po budovaní modernejšej a modernejšej civilizácií, rýchlejšie a rýchlejšie, vykorisťovanie zdrojov matky Zeme v tomto procese, čo negatívne dopadá na chudobné aj bohatšie krajiny, taktiež vymieranie iných druhov. Dokument sumarizuje všetky známe dôvody znečisťovania životného prostredia, ako aj živočíšne poľnohospodárstvo a rybolov. No chýba spomenutie, že dobytok uvoľňuje do prostredia plyn metán, ktorý ako bolo spomenuté, je 20-krát ničivejší než oxid uhličitý. Nakoniec dokument ponúka riešenia a nádej, avšak, ako sa od priemerného eko-dokumentu dá čakať, aj naďalej podporuje živočíšne poľnohospodárstvo a rybolov, ktoré podľa štúdií nie je udržateľné (teda, na kŕmenie ľudí vo vyspelejších častiach sveta). Podrobnejšie sa tomu venuje dokument Cowspiracy. ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Pôsobivá eko-agitka, ktorá nielen kritizuje a varuje, ale aj radí, ako proti kritizovanému bojovať a dáva nádej na zlepšenie. Dvojhodinová stopáž nie je na škodu, naopak filmu dáva možnosť byť komplexnejším a výraznejším. A veru že tvorcovia túto možnosť využívajú. Nebyť prvoplánového monológu rozprávača, dal by som 5*. Tie obrázky totiž majú OBSAH. P.S.: Milujem mrakodrapy a nevadí mi megalománia, ale s kritickým postojom k Dubaju sa plne stotožňujem. Film ho vyslovil za mňa. ()

Galéria (141)

Zaujímavosti (10)

  • Tento film vznikl jako neziskový projekt. Veškeré jeho výnosy půjdou na organizaci Yanna Arthuse-Bertranda, GoodPlanet, která bojuje za ochranu životního prostředí. [Zdroj: SPI] (POMO)
  • Emise plynů vytvářejících skleníkový efekt, které vznikly při natáčení snímku Home, byla vyrovnána podporou projektů na ochranu životního prostředí. [Zdro: SPI] (POMO)

Reklama

Reklama