Reklama

Reklama

Patriot

  • Česko Patriot (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Rok 1776. Vdovec Benjamin Martin (Mel Gibson) je skromný a predsa charizmatický muž, ukrývajúci v sebe obrovskú silu, odvahu a zodpovednosť. Kedysi spoznal hrôzy vojny, a preto je striktne proti novej a odmieta sa v nej angažovať, aj keď jej cieľom je dosiahnuť nezávislosť od Veľkej Británie. Benjamin nie je priveľkým vlastencom, ale predovšetkým otcom milujúcim svojich sedem detí, ktorý chce v pokoji žiť, farmárčiť a starať sa o rodinu. Nechce bojovať z pocitu vlasteneckého nadšenia a keď príde k boju priamo pred jeho farmou, ošetruje ranených z oboch strán. Až v okamihu, keď arogantný anglický plukovník William Tavington (Jason Isaacs) zákerne zavraždí jeho syna a druhého pošle na popravisko, mení sa farmár na bojovníka. Najskôr je akýmsi temným pomstychtivým prízrakom, ktorý sa v zúfalej snahe zachrániť odsúdeného syna vrhne proti dvadsaťnásobne početnejšej prevahe. Je nočnou morou nepriateľa, ktorý sa so svojimi mužmi vynára z temnoty a neľútostne zabíja. Nebojuje však za veľké ideály, iba mstí smrť svojich blízkych a usiluje sa chrániť rodinu, ktorú vojna bezprostredne ohrozuje. Na pozadí jeho boja proti Britom sa však rozvíja aj tragická láska jeho syna Gabriela (Heath Ledger) a pôvabnej Anne Howardovej (Lisa Brenner) a aj sám Benjamin sa citom neubráni, keď sa zblíži so svojou švagrinou Charlotte Seltonovou (Joely Richardson), ktorá sa obetavo v dňoch vojny starala o jeho deti. (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (618)

sud 

všetky recenzie používateľa

"Patriot" celou dobu působí jako slabší odvar "Statečného srdce" a to nejen díky obsazení Mela Gibsona do hlavní role. Rolanda Emmericha příliš v lásce nemám, ale myslím si, že toto je jeho nejlepší film. Bojové scény jsou dobře ztvárněné, Mel Gibson standartně dobrý a Jason Isaack je perfektně slizký záporák. Spíše zábavnější, než historicky hodnotný, ale slušný snímek. Jen ta délka, myslím, nebyla nutná. 55%. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Keď budeš mať vlastnú rodinu, pochopíš.“ Problém PATRIOTA nie je v rozpočte. Bože, toľko peňazí! 110 miliónov. Ani v hercoch. Charizmatický Gibson, mrazivý psychopat Isaacs a kvalitný kasting i na najzbytočnejšiu postavu (Wilkinson, Karyo, Cooper). Ani v ambíciách: tvorcovia chceli natočiť najmonumentálnejšiu oslavu americkej demokracie kinematografie. Ani v akčných scénach. Na "tomahavk" nezabudnete. Napriek tomu je PATRIOT priemer. Neustále sa na niečo hrá, používa hlúpe frázy, klišé, zjednodušovania. K tomu nenápaditú Emmerichovu réžiu. Berie sa tak vážne, že už to nejde dole krkom ani fanúšikom DŇA NEZÁVISLOSTI a STATOČNÉHO SRDCA. Občas príjemne zaskočí (koniec istej postavy), ale negatívny pocit prevláda. Diváci to na celom svete zrejme vnímali podobne, takže tržba napokon nepresiahla ani 215, čo vzhľadom na rozpočet fakt nebol žiadny úspech hodný aplauzu. ()

Reklama

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Proč filmu vytýkate přílišný patriotismus? Mi řekněte, že jste si nepřečetli název - Patriot. To je jak odsuzovat příliš "erotické" scény snímku Hardcore Sexual Pornshow... Mel Gibson určitě patří mezi ty nejlepší herce, jaké Hollywood nabízí. Jeho mimika a přirozenost je úchvatná. Vynikající akční scény (osvobození syna), perfektní výprava a slizoun Jason Isaacs. IMHO velmi nedoceněný film. 61% je strašně málo. ()

hellstruck 

všetky recenzie používateľa

Pro mne nejlepší dílo Emmericha. Gibsona jako takového nemusím, ale tady ukázal co v něm je. Příběh je svižný, napínavý, občas hodně dojemný (nejednou mi ukápla slza), povedená výprava nebo herci (především Heath nebo Jason Isaacs). Období koloniální války v Jižní Karolíně je hodně zajímavé, mě to bavilo natolik, abych to jako mladší sledovala neustále dokola a to mluví asi za vše..Když si tak pročítám komentáře, tak většině lidí vadí jen to, že Američani ukazují svůj patriotismus. Achjo. Čirá demence. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Na Rolanda Emmericha prekvapivo pri zem držiaci sa film a vlastne som za to aj rád. Gibson rovnako ako v Statočnom srdci bojuje za slobodu a prekvapivo znova proti Angličanom. Napriek dĺžke filmu, ktorá má skoro 3 hodiny (a to som videl aj predlženú verziu), film prekvapivo dobre drží po kope a moc zbytočných alebo nudných scén tam nieje. Sila filmu je hlavne v dobrom príbehu a hereckom obsadení s Gibsonom na čele. Prvá pol hodinka je trošku pomalšia, ale hneď ako sa Gibson vydá s Tomahawkom v ruke nasekať pár anglických zmrdov, film výrazne ožije, oveľa lepšie plynie a hlavne rozohrá veľký boj za slobodu Ameriky. Veľkým plusom sú aj záporné postavy (Isaacs, Wilkinson), kostýmy, výprava, hudba, dobová atmosféra a aj samotná akcia, na ktorú sa dobre pozerá, ale pri veľkých bitkách moc nestrhne, pretože stáť oproti sebe a strieľať na seba pre mňa nieje nič zaujímavé aj keď pár brutálnych scén ma zaskočilo. V rámci žánru určite dobrý film. Theatrical Version 80% - 4* / Extended Version 85% - 4* ()

Galéria (101)

Zaujímavosti (32)

  • Scéna ľudí upálených v kostole bola pravdepodobne inšpirovaná masakrou v Oradour-sur-Glane počas 2. svetovej vojny. (mikinko51)
  • Ve skutečné bitvě u Cowpens bojoval také William Washington, bratranec Georga Washingtona. Washington se během této bitvy střel s Tarletonem, který byl inspirací pro postavu Tavingtona (Jason Isaacs). Washington napadl ustupujícího Tarletona s výkřikem: "Kde je teď ten vychloubačný Tarleton?" Tarleton zastřelil Washingtonova koně a uprchl. (liquido26)
  • Kalifornský aukční dům nabízel ve rozmezí let 2010–2023 celou řadu převážně kostýmových rekvizit. Zájemci si odnesli celou řadu zajímavých uniforem jako uniformu britského dragouna, včetně přilby a bot, za 128 amerických dolarů, uniformu britského vojáka za 576 dolarů nebo kompletní uniformu amerického vojáka za 288 dolarů. Největší zájem však byl o kostýmy spojené přímo s hlavními herci. Například zkrvavená košile s kloboukem, kterou má na sobě ve filmu Gabriel (Heath Ledger), se vydražila za neuvěřitelných 4 480 dolarů. Gabrielova americká uniforma pak za 3 200 dolarů. Velký zájem byl i o kožené boty Benjamina Martina (Mel Gibson), které si kupující odnesl za 1 950 dolarů. (Jimmy15)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (viac)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (viac)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (viac)

Reklama

Reklama