Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film na motívy slovenskej ľudovej povesti rozpráva príbeh z polovice 17. storočia, keď Turci podnikali svoje výpady do strednej Európy. Počas jedného z nich unesú urodzenú pani Dóciovú (Kveta Stražanová), ktorú nikto z miestnych obyvateľov nemá odvahu zachrániť. Až na dvoch muzikantov zo Sebechlebov, Petra (Pavel Trávníček) a Jakuba (Stano Dančiak). Keďže však nevedia po turecky a nepoznajú ani cestu, pridá sa k nim ich celoživotný ochranca, baťa Klimo (Viliam Polónyi). Traja neohrození hrdinovia sa potom vydávajú na cestu do Carihradu a na svojej ceste za oslobodením vznešenej dámy z háremu pašu Husejna (Ctibor Filčík) smelo prekonávajú mnohé prekážky a nebezpečenstvá. Jedným z ich úhlavných nepriateľov je aj turecký veliteľ Selim (Andy Hryc), ktorý im sľubuje krutú pomstu za svoju vlastnú potupu. Sebechlebskí hudci však našťastie nemajú prázdne ruky a nie sú odkázaní len sami na seba. Zachránia ich nové hudobné nástroje, ktoré sú obdarené neobyčajnou čarovnou mocou. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (42)

ostravak30 

všetky recenzie používateľa

Film na pomezí pohádky a fantasy. Vidíme trojici postav, kteří připomínají všechno na světě, ale rozhodně ne hrdiny. Tedy takové ty opravdové, které běžně známe. Vydají se zachránit paní Dóciovou a k tomu jim postačí jenom důvtip. Turci jsou zde prezentováni minimálně jako lidé s dlouhým vedením anebo lehce natvrdlé. Výprava tak úplně není špatná, ale zase několikrát zobrazený turecký zámek byla jasná atrapa. Ve filmu se objevily i nějací čeští a později známí slovenští herci. Škoda jen, že my Slováky v našich filmech nedabujeme a ani v československých filmech se nedabovali, ale slovenští tvůrci to dělají prakticky pořád. ()

bastardius 

všetky recenzie používateľa

Viděl jsem toto slovenské dílko, ve večerním klidu, dobře naložen a díky vysokému hodnocení pln očekávání. Po úvodní čtvrthodině vzájemného oťukávání mi Viliam Polónyi nasadil ostrý bodyček ze kterého jsem se nevzpamatoval až do konce. On za to vlastně ani nemůže, ale jeho postava je vyloženě nesympatická a celý scénář je jako šitý horkou jehlou. Trávníček a Matyáš byli obsazeni asi proto, aby tomu dali punc československé tvorby. Zvláště u Trávníčka mi to připadá divné že dva roky po popelce vzal takovou roli. Třeba jsem tomu neporozumněl, nemám rád rádoby bodré postavy. Za mě ** ()

Reklama

Paldiny

všetky recenzie používateľa

Kdeže, Perinbaba bola ešte mladica, keď borci zo Sebechlebov nakopávali arogantným Turkom tie ich nadýchané pozadia. Ako decko som hltal nevídaný dobrodružný náboj, dnes ma neprestáva fascinovať ako šikovne sa popasovali s tureckými palácmi a kostýmami nevynímajúc. Čo som vnímal vtedy a vnímam aj dnes je tá suverenita postavičiek, ktoré ovládli minulý svet, aký s prehľadom ukočíroval režisér Jozef Zachar. Byť len taký Báťa Klimo čoby vševed, chvastúň a bojko v jednej osobe je pre mňa predstaviteľ hrdinu onej doby, jeho dve doprevádzajúce uchá mu obstojne sekundujú a z ukradnutých dám stojí minimálne Katka za záchranu. Vtipom, mám pocit, že rozumiem dnes ešte viac, zvlášť Andy Hryc tam perlí jak blázon a za tú rytmickú a návykovú hudbu by sa nemusel hanbiť ani Williams. Tento počin skrátka nestárne. ()

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Veselá rozprávková komédia o hudcoch čo sa vybrali do Istanbulu veľkomožnú pani Dóciovú z tureckého zajatia vyslobodiť. Mladí sú, neskúsení. Ešte že je s nimi báťa Klimo, ktorý je figliar všetkými masťami mazaný a hoci veľmi rád preháňa nakoniec všetko dobre dopadne. Z filmu síce trčí televízna produkcia, napriek tomu to príjemne naivnému snímku na pozerateľnosti neuberá. Herci podávajú celkom dobré výkony. Hlavne Viliam Polónyi v úlohe Klima a Andrej Hryc ako Selim. 75% ()

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Fraška kvôli forme akejsi poloinscenácie, ktorá je gulášom dobrodružstva i rozprávky a aj paródie na neschopných Turkov. Takýto štýl mi je z duše protivný. Keď mám sledovať vrstvy príbehu, ktoré končia tak hlúpo, tak vypočítavo, aby nám všetko krásne akože zapadlo a celé hralo, tak mám chuť zahláškovať "chce sa mi zvracet". Jedine výkon Polónyiho stojí za jedinú hviezdičku. ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (4)

  • Pred rokom 1989 bol film predaný aj do takej exotickej krajiny ako je Južný Jemen. (Raccoon.city)
  • Film Sebechlebskí hudci sa natáčal v Gabčíkove, Hrušove, Perneku, Pezinku, Hamuliakove, Borinke, Borskom Mikuláši, Bratislave, Červenom Kameni a na Balatone. (dyfur)
  • Sebechlebskí hudci byli soutěžním filmem časopisu Film a Divadlo "Komu dáte svoj hlas 1976?" (kosticka7)

Reklama

Reklama