Reklama

Reklama

Obsahy(1)

47 bojovníkov sa postavilo nepredstaviteľnej presile len aby očistili česť svojho mŕtveho pána. Legenda o 47 roninoch patrí k najznámejším príbehom japonskej histórie a teraz sa z tejto exotickej zeme prostredníctvom hollywoodskych štúdií dostáva na film v podobe výpravného a akčného fantasy dobrodružstva, v ktorom proti týmto pomstiteľom stoja aj nepriatelia, ktorí nie sú z mäsa a kostí. Ronin je samuraj, ktorý stratil svojho pána a tým svoju česť a jeho postavenie v spoločenskom rebríčku stredovekého Japonska tomu zodpovedá. Ešte omnoho nižšie však stoja ľudia zmiešaných rás, medzi ktorých patrí aj sirota Kai (Keanu Reeves), sčasti Brit a sčasti Japonec. Vďaka svojim mimoriadnym schopnostiam ho zoberie na milosť skupina bývalých samurajov, ktorých pán sa stal obeťou spiknutia, ktoré pripravil zákerný Lord Kira a čarodejnica Mizuki. Roninovia chcú Lorda Kiru poraziť za každú cenu, ale tromfy rozhodne nie sú na ich strane. Pokiaľ nezískajú Kaia. Ale aj tak bude cesta za spravodlivou odplatou tŕnistá a len málokto z nich po nej dôjde až do konca, ktorý naviac môže mať v súlade s japonskými tradíciami trpkú príchuť. (TV Markíza)

(viac)

Videá (14)

Trailer 2

Recenzie (875)

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $175miliónovTržby USA $38,362,475Tržby Celosvetovo $151,783,839Tržby za predaj Blu-ray v USA $9,188,268Tržby za predaj DVD v USA $7,456,759║ pozerateľné ale príbeh nedá nič na vrch, akcia újde a trikovo dobré ale v podstate všetko ide len v priemerných šľapajách, za ten ohromný rozpočet to je málo /60%/ ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Úcta, oddanost, čest, hrdinství. A já bych uvítal o dost odvážnější rating. Jinak ale poměrně milé překvapení. Samurajská fantasy údajně nevznikala snadno, dohady tvůrců, navyšování rozpočtu, producentské zásahy. Nakonec jsem i tak dostal solidní (sic i místy děravé) samurajské drama. Děravé proto, že nelze přehlédnout několik úsměvných momentů, mezi kterými vyčnívá třeba fakt, že hlavního protivníka propustí z vězení pár dní před tím, než bude páchání zla zpečetěné svatbou. To, že se někde na place skutečně víc dohadovalo, než natáčelo poctivý hollywoodský biják, dosvědčuje i poměrně mdlá kamera Johna Mathiesona (přitom tenhle chlapík stojí za Gladiátorem, Fantomem opery nebo Královstvím nebeským). Pár přeletů nad krajinou mi opravdu nestačilo. Brzy padesátiletý Keanu Reeves (který si vybral látku, která je mu očividně hodně blízká) bohužel působí zbytečně, kdyby ve filmu nefiguroval, asi by se tolik nestalo. Ale jasně, bylo třeba oslovit i americký a evropský trh. Hollywood prostě zase po svém uchopil příběh z jiné kultury a nasekal do něj, co vybíravé americké hrdlo ráčí. Hlavní hvězda navíc selhává v souboji charismatu se spoustou svých kolegů, takový Hiroyuki Sanada ho bezpečně přejede. Sedla mi i Rinko Kikuchi (nohy roztahující hluchoněmá dívka z Babelu) coby zlá čarodějnice. Stejně tak finále s dobýváním nepřátelského hradu. Trochu jsem se naopak obával fantasy prvků. Nakonec jsem je snesl, i když byly místy použité spíš samoúčelně a mnohdy i necitlivě zakomponované do vyprávění. Ale holt ten obří rozpočet musel být někde vidět. Opatrné čtyři hvězdy. Ale s ohledem na očekávání velká spokojenost!! ()

Reklama

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle me docela zklamalo, cekal jsem totiz podle ukazek akcni fantasy becko, coz tenhle film rozhodne neni. Jedna se o zpracovani jakysi japonsky legendy, takze prvni pulku filmu se vlastne nic moc nedeje, jen sledujeme pomery v stredovekym japonsku a do toho se mota trochu zbytecna postava Reevese. Kdyz konecne 47 roninu vyrazi, zacne bejt film docela akcni i zabavnej, dojde na nejakej ten souboj a zacne to bejt i krapet fantasy. Coz je paradoxne dalsi problem, protoze k ty prvni polovine se to moc nehodi. Tvurci se meli rozhodnout, jesli chtej zpracovat co mozna nejrealnejc legendu a nebo natocit cistokrevny fantasy, fantasy by me potesilo vic, precejen Rinsch neni Zwick a Reeves neni Cruise, jenze ve vysledku tu je podivna smeska, s par fajn soubojema, prumernejma trikama a zbytecnou delkou. ()

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

|| Scenár: Chris Morgan, Hossein Amini / Príbeh: Chris Morgan, Walter Hamada | Hudba: Ilan Eshkeri | Distribúcia: Universal Pictures | Štúdio: H2F Entertainment, Mid Atlantic Films, Moving Picture Company, Stuber Productions | Rozpočet: 225 miliónov $ | Tržby: 148,259,899 $ || Takúto veľkú škodu sme tu už dávno nemali - jak z hladiska finančného, tak z umeleckého. Obrazovo naozaj podmaňujúci počin, ktorý nemá jedinú slabú digitálnu scénu - a to som veru videl naposledy u Transformers 3. K čomu to ale je, keď ten dej nešlape, a postavy mi nevedia prirásť k srdcu? Je to studené jak japonská mimika. Preto to v Severoatlantíde nemá šancu uspieť. 60% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

tron 

všetky recenzie používateľa

47 roninov je enormne divný film. Začiatok nie je zlý. Potom nastane armageddon. Dotáčky sú na filme poznať. Predpokladám, že pôvodne Reeves nebol až tak uprednostňovaný na úkor ostatných samurajov. Nechýbajú čudesnosti (minimálny priestor pre výrazné postavy z plagátov: gigantický samuraj, potetovaný kostlivec v prístave, Reevesov „otec“), nepochopiteľný mix žánrov (od historického eposu cez precítenú medziľudskú drámu až po vyložene tupo spracované rozprávkové motívy), nejasnosti ohľadom toho, akého diváka tvorcovia chceli osloviť (v jednej chvíli má byť hlboko oslovený rituálnou samovraždou hrdého muža, v inej sa má smiať komickému obéznemu samurajovi píliaceho strom), chaos v počtoch (47? To ťažko, väčšinou ich je na scéne 15), ťažkopádne zvraty (šialene komplikovane vymyslené dôvody a spôsoby, ako niekoho prinútiť k harakiri alebo ako sa dostať k zopár desiatkam mečov), zúfalá snaha strhnúť pozornosť aspoň počítačovými trikmi (viacero postáv je úplne zbytočne a nezmyselne vytvorených počítačmi, pritom by stačili masky) a nelogické správanie (Reeves v úvode na love v lese vidí čudne sa správajúcu bielu líšku s dvojfarebnými očami. Neskôr uvidí konkubínu s rovnakými. Pomerne logicky dôjde k záveru, že je to čarodejnica a teda predstavuje nebezpečenstvo pre jeho pána. Uteká s informáciou k vodcovi samurajov. Ten situáciu uzavrie tým, že Reeves trepe blbosti. Podotýkam, že dej sa odohráva v univerze, v ktorom čarodejnice relatívne bežne existujú.). ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (17)

  • Podľa kostýmovej dizajnérky Penny Rose mal každý vlastný kostým v súlade so svojim okolím. Aj keď herci nosili kimono, tradičný odev bol podľa potreby opatrený určitými zmenami a zvýraznený plnými farbami. (misterz)
  • "Rónin" byl samuraj z období japonského feudalismu (1185-1603), který z nějakého důvodu neměl pána (např. proto, že ten zemřel nebo samuraje zbavil své přízně). Příběh filmu pak vychází ze skutečného příběhu "47 róninů". Postava Keanu Reevese (Kai) je však fiktivní a vznikla pouze pro potřeby filmu. (Flussmaister)

Súvisiace novinky

47 róninů se dočká cyberpunkového pokračování

47 róninů se dočká cyberpunkového pokračování

13.08.2020

Přáli jste si vidět pokračování jednoho z největších propadáků roku 2013? Pak máte štěstí, akční fantasy 47 róninů se totiž dočká sequelu, a ne jen tak nějakého. Dvojka se bude odehrávat 300 let v… (viac)

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

17.09.2013

Nějak se mu ten comeback nedaří. Jeho režijní debut Man of Tai Chi moc slávy ani peněz nepobral a obludně předražená samurajská fantasy 47 Ronin (rozpočet údajně přesáhl 200 milionů dolarů) vypadá na… (viac)

Keanu Reeves jako zlý kungfista

Keanu Reeves jako zlý kungfista

17.12.2011

O projektu Man Of Tai Chi jste už u nás četli. Keanu Reeves si pro svůj režijní debut vybral klasické téma: příběh o mladíkovi, kterého jeho bojové schopnosti přivedou do světa „úžasných možností a… (viac)

Reklama

Reklama