Reklama

Reklama

Skutočný príbeh! Brutálna vražda troch malých chlapcov v roku 1993 v Arkansase vyústila do kontroverzného súdneho procesu, v ktorom troch tínedžerov nespravodlivo odsúdili na doživotie alebo trest smrti za trojnásobnú vraždu vykonanú počas satanistického obradu. Dodnes živý príbeh sfilmoval kanadský režisér arménskeho pôvodu Atom Egoyan podľa bestselleru Mary Leverittovej.
5. mája 1993 vo West Memphise v Arkansase zmizne za záhadných okolností trojica malých chlapcov. Na druhý deň v miestnom močiari objavia ich zviazané a rituálne zavraždené telá. Policajti aj miestna náboženská komunita si myslia, že zločin je dielom satanistov. Vyšetrovatelia ohavného činu, ktorý otriasol celou Amerikou i svetom, konajú pod tlakom hnevu miestnych obyvateľov aj verejnej mienky, ktorá žiada okamžité odhalenie vinníkov a ich exemplárne potrestanie. Po mesiaci zatknú trojicu tínedžerov. 18-ročný Damien Echols, 16-ročný Jason Baldwin a 17-ročný Jessie Misskelley sú obvinení len na základe svedectva jedného z nich, mentálne zaostalého Misskelleyho, ktorý sa po štvorhodinovom policajnom vypočúvaní takmer pomiatol a ku všetkého sa priznal. Je to ale dostatočný dôkaz na to, aby súd uznal mladých uctievačov Satana vinných zo spáchania trojnásobnej rituálnej vraždy troch detí? Aj napriek nedostatku dôkazov, ktoré by mladíkov jednoznačne spojili so zločinom, trojicu odsúdili - Baldwin a Misskelley dostali doživotie a Echols trest smrti. Všetci traja neustále deklarovali svoju nevinu a ich rodiny si najali súkromných forenzných vedcov a vyšetrovateľov, aby znova preverili dôkazy. Aj vďaka ich úsiliu a dôslednosti nastal v roku 2011 zvrat, keď najvyšší súd štátu Arkansas znova otvoril pojednávanie k šokujúcemu prípadu West Memphis Three a vyriekol nový ortieľ... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (121)

StarsFan 

všetky recenzie používateľa

Stylem vyprávění i příběhem se Devil's Knot lehce podobá Prisoners: zmizelé děti, zoufalí rodiče, ponurá atmosféra, paranoia. Devil's Knot je nicméně natočen podle skutečného příběhu, tudíž se divákovi zvyklému na jasné a kupředu se posouvající konstrukce běžných detektivních případů může zdát, že tady se toho zas tolik neděje. Soukromý vyšetřovatel neobjevuje důkazy, které by všem ostatním unikaly, a počet podezřelých s přibývajícími minutami stoupá, spíše než aby se zužoval. Je jen na vás, zda to budete považovat za klad, nebo zápor. ()

erased 

všetky recenzie používateľa

Rád bych řekl, že Devil's Knot nefunguje především jako film, protože na první pohled do očí bije vyloženě levný vzhled a podivná forma, která jakoby se nemohla rozhodnout, zdali upřednostnit mluvící hlavy pro zastánce (pseudo)dokumentů nebo emoce pro fanoušky dramat založených na skutečných událostech. Jenže to bych mu křivdil, jelikož jeho zpracování moderního honu na čarodějnice mi dělalo doslova fyzicky nevolno, a to se podaří málokterému filmu nebo dokumentu. Bodem k dobru je i nepříliš často vídaná nejednoznačnost a neuzavřený příběh. Přesto je ve výsledku hlavně hraným dokumentem, selhává totiž ve vyvolávání jakýchkoli sympatií k hlavním postavám a spíš slouží jako šokující kapitola z nedávné historie pro lidi, které případ West Memphis Three minul. ...and when we all went down there we went across that big old pipe to that place in Robin Hood woods they call The Devil's Den. And nobody knows what happened but me. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Jedného dňa zmizne za záhadných okolností dvojica malých chlapcov. Po niekoľkých hodinách boli ich rituálne zavraždené telá objavené v močiari lesa Robina Hooda. Z ohavného činu, ktorý otriasol celou amerikou i svetom, je za pomoci svedectva spomalene mysliaceho teenegera a malého chlapca, obvinená trojica dospievajúcich mladíkov, uctievajúcich samotného Satana. Je to ale dostatočný dôkaz nato, aby boli z tohto skutku uznanými za vinných? (film podľa skutočnej udalosti). Prvá polovica žiadna sláva. Necítil som žiadne mimoriadne emócie, ba dokonca som mal miestami pocit, že sledujem TV film. Napriek hereckému obsadeniu "pravej blondínky" či zopár iných známych hercov, nenadobudol som pocit presvedčenia, že to prežili. Tobôž nie na prvý pohľad "udriemaného" sudcu. Akonáhle sa však v druhej časti snímku začalo rozmotávať klbko intríg, klamstiev a poloprávd, "Devils Knot" rozhodne zvýšil moju pozornosť. Je to ale skôr zásluhou zobrazenia právnickej práce (vypočúvanie podozrivých, svedkov, spochybňovanie dôkazov a pod.) než mimoriadnym napätím či atmosférou. Nepríjemné pocity nespravodlivosti sa dostavili až v samom závere pri odkrývaní faktov z prípadu. ()

TheEvilTwin 

všetky recenzie používateľa

Dobré, depresivní a silné téma s kvalitními herci a příběhem vyprávěným tak, jak je, bez zbytečných keců, přikrášlujících momentů a s minimem hudby. Dobrá pochmurná atmosféra, soudní proces a drsné scény mrtvých chlapců z vody, jen škoda toho “otevřeného konce” bez vysvětlení motivů, a taky mám pocit, že se z tohohle dalo filmově vytěžit mnohem více. Každopádně je to případ, který si určitě zaslouží pozornost a být v podvědomí lidí. ()

kareen 

všetky recenzie používateľa

Což o to, příběh sám je zajímavý, už jen z toho důvodu, že se jedná o případ podle skutečné události, který dokazuje smutnou skutečnost, že americký soudní systém dokáže být velmi předpojatý. Bohužel, z filmového hlediska je to navzdory áčkovým hercům naprosto průměrné a slušelo by tomu spíš označení tv film. ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (16)

  • Světová premiéra se konala na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu 8. září 2013. V kanadským kinech byl pak uveden 24. ledna 2014. (nicolcat)

Reklama

Reklama