Reklama

Reklama

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenzie (115)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Spočiatku vyzerá film ako jasná vojnová tuctovka z vietnamských bojov - najprv užívanie si mladých vojačikov, ktorí následne vhupnú do drsnej reality na vojenskom poli. A aj keď sa neskôr sa z toho stane naozajstný vojnový krvák s realisticky nasnímanými bojovými scénami, predsalen mi tam chýbal silnejší príbeh ako len dobíjanie (ne)dobytnej hory a postupné úmrtia kolegov (kamarátov by bolo asi silné slovo). A aj väčšie sympatie k aspoń niektorým postavám. ()

kingik 

všetky recenzie používateľa

Vypadalo to na ambiciozní válečný film, ale na to se dá po zhlédnutí zapomenout. S herci jsem problém neměl, ale se zhola průměrnou, místy zmatenou a nijak nápaditou režií Johna Irvina, ano. Bojovým scénám se vyhýbal a v dialogových scénách to bylo na ručník. Film se nepříjemně vlekl a nějaké peklo nebo vřavu jsem pociťoval tak maximálně u sebe. Závěrečné titulky byly pro mě vysvobozením. A bylo mně jedno, jestli hrdinní američtí vojáci bojovali proti žlutému, modrému, nebo fialovému nepříteli. Tento slabý odvar válečného filmu si už stejně nikdy nepustím. Jednoznačně kategorie B a níže. 40% ()

Reklama

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

Je to sice už hodně dlouho, co můj zrak spočinul na kopci přezdívaném po výrobku z mletého masa, ale pamatuju si, že na mě docela dost zapůsobil, nebyl umělecký ani přestylizovaný, zkrátka jen směs hlíny a krve. Osobně mám tenhle přístup radši než jakési umělecké výpovědi od lidí, kteří na vlastní kůži válku nezažili, i kdyby mezi ně patřil můj jinak oblíbený Kubrick. Výše než Olověná vesta a Apokalypsa, skoro jako Četa. ()

Orlau32 

všetky recenzie používateľa

Příšerný válečný film. Nemyslím, co do obsahu (bylo to určitě v realu horší), ale jak vůbec lze takovou hrůzu a beznaděj dát na filmové plátno ? Byla to určitě jedna z těch "zbytečných válek", takový ten mlýnek na maso, aby se vyzkoušely nové zbraně a dobylo nějaké území ( v tomto případě kopec), který byl z hlediska důležitosti absolutně nedůležitý a z hlediska územní stratégie Američanům absolutně na 2 věci : na nic a na hovno. ()

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Nepríliš známy vojnový film, ktorý sa odohráva za vietnamskej vojny sleduje príbeh príslušníkov 101. výsadkovej skupiny, ktorá v máji 1969 dostala za úlohu dobyť opevnený kopec v údolí Ashau. Dobývanie trvalo 10 dní, počas ktorých zažívali vojaci pravé peklo od neustáleho dažďa, bahna, nepriateľskej paľby a dokonca aj streľby amerického letectva do vlastných radov. Film je natočený veľmi zručne a ukazuje celý tento nezmyselný konflikt v jeho absurdite. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (16)

  • Postavy vo filme boli pomenované po mužoch, ktorí bojovali vo Vietname s Jamesom Carabatsosom. (Smok)
  • Vietnamskí veteráni film ohodnotili a prijali pozitívne a potvrdili pravdivosť zobrazovanej brutality. (Smok)
  • Scéna na konci filmu, v ktorej kráča vojak s obviazanou hlavou ku svojim ponáhľajúcim sa spolubojovníkom, je sfilmovaná na základe reálnej fotky odfotenej počas bitky o Hamburger Hill. (Smok)

Reklama

Reklama