Reklama

Reklama

Záhada Hory mŕtvych

  • Česko Záhada Hory mrtvých (viac)
Trailer 2

Film sa inšpiroval skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 1959 na Hore mŕtvych v severnom Urale, kedy prišlo nevysvetliteľným spôsobom o život deväť ruských študentov... Píše sa 28. január 1959. Desať skúsených lyžiarov sa vybralo z Jekaterinburgu smerom do mesta Vizahi na lyžiarsku expedíciu do pohoria Ural v Rusku. Lyžiari, celkovo osem chlapcov a dve dievčatá, boli študentmi Uralského Polytechnického inštitútu. Jeden chlapec zo skupiny ochorel a musel sa vrátiť, ostatní pokračovali ďalej, no ani jeden z nich sa nikdy nevrátil. Ich telá sa našli iba v spodnej bielizni a vykazovali vysoké známky radiácie. Stan bol roztrhnutý zvnútra a turisti z neho utekali bosí a takmer nahí pri teplote -30 °C.  Aj keď sa nenašli známky súboja, obete mali rozrazené lebky, zlámané rebrá, rozsiahle vnútorné znamenia a jednému z dievčat chýbal jazyk. Ich smrť nebola nikdy objasnená, špekulovalo sa o lavíne, ale aj o paranormálnych javoch či UFO. Oficiálnou príčinou smrti bola spontánna sila, ktorú obete neboli schopné prekonať. Horský priesmyk, kde k  došlo k nešťastiu, pomenovali po vodcovi výpravy Igorovi Djatlovovi ako Djatlovov priesmyk. V roku 2012 sa pätica amerických študentov rozhodne vyraziť po stopách ruskej výpravy a objasniť jednu z najzáhadnejších tragédií minulého storočia. Akonáhle sa dostanú na miesta, kde vtedy zahynuli ich vrstovníci, začnú ich prenasledovať čudné desivé udalosti a im je čoraz jasnejšie, že tajomné sily, ktoré na mieste tragédie driemali päťdesiatštyri rokov, sú pripravené vraždiť znova... (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (370)

S.Quentin QUALE 

všetky recenzie používateľa

Rozhodně ne nejhorší FFko, které jsem měl tu čest vidět. Když už nic, jedná se o příběh podle skutečné události, která je více než zajímavá, takže vás (snad) donutí si i něco nastudovat. Vztaženo k tomuto se dá už jen spekulovat, jakým způsobem tvůrci filmu pojali zakončení, no já bych tipl, že poměrně svérázně, ale což, poškrabat na hlavě mě to donutilo. Jako další plus hodnotím zimní téma v horkým létě, které mě vždy potěší. I přestože se film rozjede až ke konci, kde si tvůrci asi vsadili na vlastní karty, nemám důvodu dávat podprůměrné hodnocení. 65% ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Prikláňam sa k MIMICovmu názoru. S jedinou výnimkou - príbeh strašidelný nebol. To sa Harlinovi nepodarilo. Podarilo sa mu urobiť jemne tajomný príbeh reznutý typickým ruským prístupom. Ten spočíva zhruba v týchto pravidlách: 1. Na nič sa nepýtaj. 2. Ak sa už pýtaš, riadne si pri tom vypi. 3. Vo všetkom má prsty armáda alebo tajné služby. 4. Väčšina stavebných objektov v Rusku - vrátane vojenských - pôsobí dojmom nedorobenosti, bordelárstva a fušerstva. Krásna príroda evokujúca odľahlé horské masívy Uralu plus vierohodne pôsobiaci ruský vidiek a jeho obyvatelia prispeli k mierne nadpriemernému hodnoteniu. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Skupinka Amerických študentov prichádza do Ruska k hore Ural, aby prešetrili 50 rokov starú záhadu úmrtia 9-tich členov expedície okolo bádateľa Dyatlova. Podarí sa im dokončiť záverečnú školskú prácu, alebo ...?? A toto ako malo byť čo? Dosť dlhú dobu som nevzhliadol žiadny horor, nakoľko som si povedal, že by bolo lepšie, dať si na "pár dní pauzu". No a keď sa konečne človek odhodlá vrátiť k svojej "jedinej láske, nájde ju v posteli s iným". Preberte si túto vetu ako chcete, ale moje záverečné hodnotenie v percentách asi hovorí za všetko. Trištvrte filmu nudných, následný pokus o vzbudenie napätia, zabilo stupídne rozuzlenie. Fantázii sa síce medze nekladú, ale čo je moc, to je moc - 30%. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

R. Harlin sa už na kvalitatívnu úroveň Cliffhangera asi nikdy nedostane, ale stále sa o to pokúša. Jeho príspevok do hororového žánru však dieru do sveta neurobil. Postupy v ničom originálne nie sú, podobné horory sme už videli a častokrát lepšie. Nápad to nebol zlý, chladné a drsné prostredie poskytovalo poriadnu výhodu, ale i tak to Renny nedokázal naplno zužitkovať. Vyšiel z toho úplne priemerný a nevýrazný horor, ktorý sa v úvode dosť vlečie a oživí to až lavína, ktorej scéna asi ako jediná stojí za pochvalu. Hrátky s "cestovaním v čase" opäť nedopadli tak akoby som si želal. Zaujímavý nápad s nudným spracovaním. 40%. ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Fuf, ako vidím tunajšie hviezdičkové hodnotenie, asi budem musieť nazvať Devil's Pass mojím guilty pleasure. Tento horor som mal v pláne zhliadnuť už pred nejakou dobou, pretože ma pôvodný tragický a hrôzunaháňajúci incident z roku 1959 kedysi veľmi zaujímal. A i keď Renny Harlin spracoval Záhadu Hory Mŕtvych jemne amatérskym spôsobom, ktorému by sa dalo viacero vecí vytknúť (napríklad to vtipné použitie CGI k záveru), nutno podotknúť, že scenár nestojí za pokrčenie a vyhodenie (i keď niektorí diváci tvrdia opak) a atmosféra je na prekvapenie väčšinu času celkom slušná . Bavil som sa, dejová línia ma nenudila, naopak, moju fantáziu rozvírila natoľko, že sme s priateľkou po filme viedli o danej udalosti menšiu diskusiu a hľadali na internete doplňujúce informácie, ktoré by podporili naše teórie. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (6)

  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)
  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)
  • Film je natočený podľa skutočných udalosti, ktoré sa stali v roku 1959 jednej lyžiarskej expedícii. Hora, kde sa daná tragédia odohrala, bola neskôr pomenovaná na Dyatlov Pass. (Slunkoo)

Reklama

Reklama