Reklama

Reklama

Záhada Hory mŕtvych

  • Česko Záhada Hory mrtvých (viac)
Trailer 1

Film sa inšpiroval skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 1959 na Hore mŕtvych v severnom Urale, kedy prišlo nevysvetliteľným spôsobom o život deväť ruských študentov... Píše sa 28. január 1959. Desať skúsených lyžiarov sa vybralo z Jekaterinburgu smerom do mesta Vizahi na lyžiarsku expedíciu do pohoria Ural v Rusku. Lyžiari, celkovo osem chlapcov a dve dievčatá, boli študentmi Uralského Polytechnického inštitútu. Jeden chlapec zo skupiny ochorel a musel sa vrátiť, ostatní pokračovali ďalej, no ani jeden z nich sa nikdy nevrátil. Ich telá sa našli iba v spodnej bielizni a vykazovali vysoké známky radiácie. Stan bol roztrhnutý zvnútra a turisti z neho utekali bosí a takmer nahí pri teplote -30 °C.  Aj keď sa nenašli známky súboja, obete mali rozrazené lebky, zlámané rebrá, rozsiahle vnútorné znamenia a jednému z dievčat chýbal jazyk. Ich smrť nebola nikdy objasnená, špekulovalo sa o lavíne, ale aj o paranormálnych javoch či UFO. Oficiálnou príčinou smrti bola spontánna sila, ktorú obete neboli schopné prekonať. Horský priesmyk, kde k  došlo k nešťastiu, pomenovali po vodcovi výpravy Igorovi Djatlovovi ako Djatlovov priesmyk. V roku 2012 sa pätica amerických študentov rozhodne vyraziť po stopách ruskej výpravy a objasniť jednu z najzáhadnejších tragédií minulého storočia. Akonáhle sa dostanú na miesta, kde vtedy zahynuli ich vrstovníci, začnú ich prenasledovať čudné desivé udalosti a im je čoraz jasnejšie, že tajomné sily, ktoré na mieste tragédie driemali päťdesiatštyri rokov, sú pripravené vraždiť znova... (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (369)

luka4615 

všetky recenzie používateľa

"Horor", který v sobě mixuje Záhadu Hory Mrtvých, Philadelpský experiment, mimozemšťany, upíry?, teleportaci, časové i prostorové anomálie a červí díry. Tvůrce očividně seděl pod vlivem nějakých silných drog u televize, kde zrovna běžel nějaký brakový seriál o konspiracích a pak přepnul na Akta X po kterých následoval seriál Stargate. Jinak si vznik téhle slátaniny opravdu představit nedokážu. Jednou hvězdou oceňuji přesné historické souvislosti jako například jména, data a popisy místa činu. ()

Dzeyna 

všetky recenzie používateľa

Jsem ohromena. Sice mě to tak hodinu příliš nebralo, ale vytrvala a čekala jsem, co se stane zajímavého. A také se tak stalo. Naprosto skvělá záhada o teleportu, která je zasazená do ruských pohoří, které jsou nehostinné. Herci jsou vybráni špičkově a je dobře, že každý má i svůj vedlejší příběh, nicméně celý děj je opravdu hodně poutavý a částečné rozuzlení je udivující. ()

Reklama

verbal 

všetky recenzie používateľa

Co taky čekat od filmu, jehož scénárista se jmenuje Vykram?! Vykrámaný pissálek si zřejmě utíral rektum do starých ruských novin a tu si všiml vybledlé fotografie turisty Datlova, pročež znovu zatlačil, dal plný průchod své omezené fantazii a echajíce vypotil neskutečně nudnou a neoriginální hovadinu. Sýry v díru, tedy chtěl jsem říct mezery v logice, nevychytal ani dávno mrtvý, bývalý režisér René, kterému se při teleportaci z domu paní Dejvisové patrně špatně poskládaly molekuly a zůstal mu místo hlavy hrnec na špagety. Navíc celé to martýrium okořenil fajn fetišem, kterého už začínám mít poslední dobou plnou prdel a až budu velký a vlivný, celoplošně zakážu ruční kamery. ()

Tom_Lachtan 

všetky recenzie používateľa

Himmler hyml, ono se to povedlo, aneb jak zprznit záhadnou, zajímavou událost, ochotnickým sborem Oregonským! Za pomoci ruční kamery vám zkrachovalý tvůrce předvede diletantskou parodii na horror, přetvořenou do űberbáchorky o všem možném, jen ne o zajímavých věcech! Zcela upřímě, i přes iks ypsilon špatných zvěstí jsem nečekal takovou hovadinu, kde je zajímavé tak možná ssledování logických děr v smysluprostém scénáři, který má logických děr víc, než obchodní federace droidů. Dost ubližuje nesmyslně zvolená kamera found footage ala Blair witch a jiné občas dobré věci, která má celkem kvalitní záznam, tudíž by mohl být použit pro normální natáčení a hlavně, nedává vůbec žádný smysl, protože kamera v žádném případě nemohla být nalezena tak, aby záznam z ní mohl být puštěn v tv vysílání, jak je ukázáno na začátku. Už nikdy víc, tohle nerozluští ani Hercul Poirot. ()

pornogrind 

všetky recenzie používateľa

O téhle Uralské záhadě už toho mám docela dost přečteno. Proto vím že je spousta teorií co se tenkrát stalo. Tahle filmová teorie mi moc nevoněla. Koketování s Filadelfským experimentem je sice fajn, ale výsledek je tragickej. Přežil bych i to že se 3/4 filmu nic neděje. Ale ten WTF konec byl i na mě moc. Ty digitální mamrdi poslali všechno do kytek. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (6)

  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)
  • Film je natočený podľa skutočných udalosti, ktoré sa stali v roku 1959 jednej lyžiarskej expedícii. Hora, kde sa daná tragédia odohrala, bola neskôr pomenovaná na Dyatlov Pass. (Slunkoo)
  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)

Reklama

Reklama