Reklama

Reklama

Záhada Hory mŕtvych

  • Česko Záhada Hory mrtvých (viac)
Trailer 1

Film sa inšpiroval skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 1959 na Hore mŕtvych v severnom Urale, kedy prišlo nevysvetliteľným spôsobom o život deväť ruských študentov... Píše sa 28. január 1959. Desať skúsených lyžiarov sa vybralo z Jekaterinburgu smerom do mesta Vizahi na lyžiarsku expedíciu do pohoria Ural v Rusku. Lyžiari, celkovo osem chlapcov a dve dievčatá, boli študentmi Uralského Polytechnického inštitútu. Jeden chlapec zo skupiny ochorel a musel sa vrátiť, ostatní pokračovali ďalej, no ani jeden z nich sa nikdy nevrátil. Ich telá sa našli iba v spodnej bielizni a vykazovali vysoké známky radiácie. Stan bol roztrhnutý zvnútra a turisti z neho utekali bosí a takmer nahí pri teplote -30 °C.  Aj keď sa nenašli známky súboja, obete mali rozrazené lebky, zlámané rebrá, rozsiahle vnútorné znamenia a jednému z dievčat chýbal jazyk. Ich smrť nebola nikdy objasnená, špekulovalo sa o lavíne, ale aj o paranormálnych javoch či UFO. Oficiálnou príčinou smrti bola spontánna sila, ktorú obete neboli schopné prekonať. Horský priesmyk, kde k  došlo k nešťastiu, pomenovali po vodcovi výpravy Igorovi Djatlovovi ako Djatlovov priesmyk. V roku 2012 sa pätica amerických študentov rozhodne vyraziť po stopách ruskej výpravy a objasniť jednu z najzáhadnejších tragédií minulého storočia. Akonáhle sa dostanú na miesta, kde vtedy zahynuli ich vrstovníci, začnú ich prenasledovať čudné desivé udalosti a im je čoraz jasnejšie, že tajomné sily, ktoré na mieste tragédie driemali päťdesiatštyri rokov, sú pripravené vraždiť znova... (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (369)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Prikláňam sa k MIMICovmu názoru. S jedinou výnimkou - príbeh strašidelný nebol. To sa Harlinovi nepodarilo. Podarilo sa mu urobiť jemne tajomný príbeh reznutý typickým ruským prístupom. Ten spočíva zhruba v týchto pravidlách: 1. Na nič sa nepýtaj. 2. Ak sa už pýtaš, riadne si pri tom vypi. 3. Vo všetkom má prsty armáda alebo tajné služby. 4. Väčšina stavebných objektov v Rusku - vrátane vojenských - pôsobí dojmom nedorobenosti, bordelárstva a fušerstva. Krásna príroda evokujúca odľahlé horské masívy Uralu plus vierohodne pôsobiaci ruský vidiek a jeho obyvatelia prispeli k mierne nadpriemernému hodnoteniu. ()

LIVINGDEAD odpad!

všetky recenzie používateľa

Nesnáším filmy, natočené stylem třepající amatérské kamery, kde je HOVNO vidět! A právě tento film je takto natočen. Prvních 50 minut, tedy 3/4 filmu se nic neděje. Expedice se balí, vyráží na cestu, sedí u ohniště a melou hovadiny, záběr na několikasekundový sex... pak střílení a všichni se rozprchnou. Kamera se třepe, je tma a vidíte.... Pak se objeví bunkr a začíná sci-fi, je 15 minut do konce filmu...objeví se portál, mutanti, vojáci....KONEC. Hrozná sračka! ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Záhada hory mŕtvych má potenciál zaujať najmä spôsobom, ako sa scenárista vysporiadal so super námetom starej záhady. Ktorá mimochodom bola medzičasom označená ako následok lavíny. No a človek ani neverí vlastným očiam, čo všetko sa dá vymyslieť, a možno je to lepšie ako keby sme sledovali iba niečo "normálne". Zmysel to príliš nedáva, keďže nefunguje elementárna logika a scenár je napísaný takým spôsobom, že postavy iba hádajú, čo sa deje, aby sa následne ukázalo, že majú pravdu. Aby sme sa posunuli ďalej a najmä k pointe. Harlin to ale v horách vždy vedel, takže sugestívnu atmosféru to má, rozklepaná ručná kamera je už otrepané klišé a tu štýlom iba kopírujeme slávnejšie vzory. Bohužiaľ ani tempo nie je bohvieaké, ale za to, aký nonsense sledujeme, film rozhodne odporúčam. Hodnotenie závisí na prístupe, či dám nulu za guilty pleasure, alebo štyri hviezdy za klepanie si na čelo, lebo niečo podobne nezmyselné len tak neuvidíte a máte z toho radosť, je úplne jedno. ()

verbal 

všetky recenzie používateľa

Co taky čekat od filmu, jehož scénárista se jmenuje Vykram?! Vykrámaný pissálek si zřejmě utíral rektum do starých ruských novin a tu si všiml vybledlé fotografie turisty Datlova, pročež znovu zatlačil, dal plný průchod své omezené fantazii a echajíce vypotil neskutečně nudnou a neoriginální hovadinu. Sýry v díru, tedy chtěl jsem říct mezery v logice, nevychytal ani dávno mrtvý, bývalý režisér René, kterému se při teleportaci z domu paní Dejvisové patrně špatně poskládaly molekuly a zůstal mu místo hlavy hrnec na špagety. Navíc celé to martýrium okořenil fajn fetišem, kterého už začínám mít poslední dobou plnou prdel a až budu velký a vlivný, celoplošně zakážu ruční kamery. ()

Zeck 

všetky recenzie používateľa

Jedna z největších záhad 20. století, na kterou nelze aplikovat racionální vysvětlení ani po padesáti letech a Američané dokážou znásilnit i tuto reálnou předlohu, z principu děsivou jako prase. Nejvíce smutná je naprostá neschopnost tvůrců zasvětit neznalé diváky do okolností této události, což by z naprosto impotentního hororu bez špetky inteligence a napětí, mohlo udělat alespoň mírně zajímavý thriller. Pokud už dojde na "popis" události, je předveden ochotnickými herci s nepřesvědčivými výpovědmi a naprosto mylnými rekonstrukcemi míst, kde se našly těla. Nechápu, proč si diletantský scénárista ani nedokázal přečíst vyšetřovací zprávu, případně projet ty tři weby, které se události podrobně věnují a nepředložil režisérovi věrohodné (zkopírované) informace, ale jen mylné a odfláknuté popisy, kdy veskrze vše, co tam budou herci mektat po celý film, je naprosto nepřesné. Pokud má jít o horor pracující se skutečnou (nevysvětlitelnou) událostí, měl by rovněž pracovat s nejčastějšími teoriemi, které okolo ní kolují (UFO, Yetti, armádní střelnice,Mansové, paranoia), aby se trochu přiživil na děsivé legendě této události a zapůsobil na diváky. Jenže pro Amíky bylo tohle všechno asi dost málo zajímavé a vlastenecky přitažlivé, tak do ryze sovětské události našroubovali sami sebe a vymysleli ještě větší píčoviny, které se nedají aplikovat absolutně na žádnou z nalezených stop z místa činu (zombies, časoprostorová teleportace). Nechápu také potřebu předstírat, že se jedná o "reálnou nahrávku" a přistoupit na found footage, když fakticky je na tom film mizerně, a raději nezvolit klasický postup natočení filmu, u kterého by diváci nemuseli prožívat epileptický záchvat při každém pohybu kamery. No jo, jenže ono by to pak vlastně nestálo 4 000 dolarů. Otřesný scénář, směšné herecké výkony, naprosto bez napětí a hrozně tupé. Pokud mnohem větší horor předvedou i diletanti z pořadu Ancient Aliens se svojí klasickou agitkou o mimozemšťanech, než celovečerní film s profesionálními filmaři, herci a postprodukcí, je to vskutku žalostné. 35% ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (6)

  • Dodnes není objasněno, proč zemřelo 2. 2. 1959 v ruském pohoří 9 studentu výpravy. Událost zůstává jedním z největších tajemství 20. století. Vyšetřovatelé zjistili, že 6 lidí zemřelo na podchlazení a další 3 kvůli smrtelnému zranění které utrpěli (zlomená žebra, rozdrcená lebka, obličej bez oka a chybějícího jazyku byly příčiny smrti třech studentů). (ARI50)
  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)
  • Film je natočený podľa skutočných udalosti, ktoré sa stali v roku 1959 jednej lyžiarskej expedícii. Hora, kde sa daná tragédia odohrala, bola neskôr pomenovaná na Dyatlov Pass. (Slunkoo)

Reklama

Reklama