Reklama

Reklama

Životný príbeh legendárneho hokejistu Valerija Charlamova od jeho detstva, kedy strávil nejaký čas v Španielsku, odkiaľ pochádzala jeho matka, cez vzostup kariéry a vzťah s trénerom Anatolijom Tarasovom, považovaným za otca sovietskeho hokeja, až po začiatok takzvanej Série storočia, ôsmich nezabudnuteľných zápasov, ktoré proti sebe zohrali najlepší hráči Kanady a ZSSR v roku 1972. (STV)

(viac)

Recenzie (188)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Športové filmy zbožňujem a hokej je môj najobľúbenejší šport. Je pochopiteľné, že filmy so športovou tématikou "podľa skutočnej udalosti" bývajú často prikrášlené, aby hlavná hviezda alebo team zobrazený vo filme vyzeral, čo najlepšie - len nie je moc dobré, keď sa to moc preháňa, a je úplne trestuhodné, keď sa to preháňa až za hranicu. Súhlasím, Charlamov bol, je a aj navždy bude legenda ruského hokeja, patrí mu všetok obdiv a úcta. No popravde, nemyslím si, že by bol z tohto zrovna nadšený, keďže tu bol vykreslený ako nezničiteľný terminátor, ktorému pri lezení po lane medzi kolosálnymi chladiacimi vežami stačí jedna ruka a po hromozvode vyšplhá aj na 4.poschodie. Je mi jasné, že Rusi sa snažili vykresliť svojho hrdinu v čo najžiarivejšom svetle (aj keď najmä v úvode boli skvelo vykreslené aj jeho slabiny - najmä v jeho egoistickej osobnosti), lenže aj glorifikácia má svoje hranice, a toto bolo až za ne - a poriadne! :(( Navyše kopa scén bola vykrádačka skvelého amerického Miracle (najmä scéna národného teamu, ktorý sa nevedel zjednotiť a stále medzi hráčmi panovala rivalita kvôli domovským klubom). Škoda toho, tešil som sa, že sa mi do rúk dostane ďalší skvelý hokejový film, a som dosť sklamaný. Napriek tomu som za každý film s hokejovou tématikou vďačný. Navyše, ukončiť film po 1.zápase Série storočia, keď Charlamovova kariéra vrcholí, to mi tiež príde poriadne pokrytecké. No a to, že ostatní hráči akoby boli v teame len na okrasu a do počtu ani nehovorím - neviem čo by im spravilo, keby aspoň tých najznámejších ako Treťjak, Jakušev, Petrov a Michajlov aj trochu zakomponovali do deja. A to vykreslenie Phila Esposita a kanadského teamu ako bandy idiotov so žuvačkami? Maximálne prehnané! Na druhú stranu oceňujem, že do filmu bola vložená aj inšia zápletka ako hokej, a hlavne to ako bolo ukázané, že komunistická strana rozhodovala úplne úplne o všetkom (to považujem za veľké plus, že Rusi sú ochotní kriticky poukázať na vtedajší vplyv komunizmu). Btw. aj vám Oleg Menšikov viac pripomínal Vjačeslava Bykova ako slávneho Tarasova? ()

SOLOM. 

všetky recenzie používateľa

Když se Valerij Charlamov proháněl po ledě a sklízel v Sovětském svazu všechny ty ovace, já se takříkajíc ještě „houpal otcovi v pytlíku“. Nicméně jsem viděl docela dost materiálu a dokumentů z jeho doby i dob největší slávy Sovětské sborné a musím uznat, že to byli machři. Tento film je potřeba brát s velkou nadsázkou a ruským patriotstvím, ale jsem rád, že Kanadě dali pořádně na prdel jako správní „sovětští“ hokejoví hrdinové. Jasně, je tu spousta věcí, ve kterých se dost přehánělo (ale v kterém americkém filmu ne), zahrané to bylo slušně, Světlana Ivanova je pěkná baba a já se u toho prostě nenudil. Takže dávám nadprůměrné hodnocení. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Toto je zatiaľ len môj dočasný komentár, zatiaľ videné v ruštine. Film je výborný, mohol byť aj dlhší, predsa je životopisný. Kanaďanom síce naložili, no čo mi vravel otec, tak sa to zakladá na pravde, koniec koncov, svoju špinavú tvár zámorskí hráči ukázali viackrát už za môj život, spomeňme len špinavý faul na Mikuša vo štvrťfinále na MS v roku 2012, keď sme im hneď z protiútoku fukli gól a nakoniec sme boli strieborní, či keď Lašáka zrazil hráč na MS v roku 2004 v semifinále po ktorom dali gól a rozhodlo, že sme nakoniec hrali len o bronz a skončili 4, no bolo toho viac. Moderný film, no ruský, svoju šialenosť, či jednoduchosť občas ukázali, no aj svoju nepoddajnosť a pospolitosť. ()

Rakosnicek77 

všetky recenzie používateľa

Nemůžu si pomoci, ale pro mně je to opět na plný počet, bez nejmenšího zaváhání. Charlamov zůstane legendou, stejně jako byla celá sborná legendární a dlouhá léta nepřekonatelná. Nikdo filmu nemůže vyčítat politický podtext, jelikož to tak v té době prostě bylo. Soudruzi si prosazovali své a ruský hokejista zůstával nepřekonatelný, tak to jednoduše bylo. Žádná přihlouplá love story na pozadí, vše autentické a srozumitelné. Dostal jsem přesně to, co jsem očekával, dokonalou sportovní podívanou! ()

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Film, který mi mnohé připomněl, i když Charlamov byl mistrem hokeje v době, když už jsem se o tento sport zajímal už jen povrchně. Film se mi líbil, ale objektivně ho mohu sotva posuzovat. Krátce popíšu proč, a nechám toho: Nevím, zda jsem už chodil do školy nebo ne, ale v rubrice sportovních zpráv Rudého práva jsem byl docela zběhlý, Tam jsem se také dozvěděl, že hokejový reprezentant Josef Golonka si ve vaně zlomil žebro a letos nepojede na MS. To mě uvrhlo do hlubokého zoufalství, pro nějž jsem neměl jiné řešení, než že se mistrovství odloží, dokud se Golonka neuzdraví a nebude moci nastoupit. Že se tak nestalo jsem považoval za krutou nespravedlnost vůči celému českému národu... Pane Lebeděve, natočte prosím ještě film o Golonkovi! ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (22)

  • Kanadský brankář Ken Dryden nosil na začátku 70. let jinou obličejovou masku, než jáká je použita ve filmu. (Indy_Brabino)
  • Legendu 17 premietli pred začiatkom majstrovstiev sveta do 18 rokov v Soči 2013 aj hráčom ruskej reprezentácie. (hollci)
  • Valerij Charlamov byl k hokeji veden otcem, matka o tom dlouho nevěděla, protože se obávala o Valerijovo zdraví. Aby byl Charlamov přijat do hokejové školy CSKA, otec ho dokonce vydával za staršího. (Robbi)

Reklama

Reklama