Reklama

Reklama

Emperor

  • Česko Císař (viac)
Trailer 1

Emperor je příběh lásky a porozumění odehrávající se na pozadí poválečné krize po kapitulaci Japonska na konci druhé světové války. Ve štábu generála Douglase MacArthura (Tommy Lee Jones), který se jako nejvyšší velitel vojenských sil stal de facto vládcem Japonska, je vedoucí japonský specialista generál Bonner Fellers (Matthew Fox) nucen učinit historicky důležité rozhodnutí: Měl by být císař Hirohito souzen a oběšen jako válečný zločinec? (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (85)

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

Skvěle natočená lekce dějepisu. Příběh má klasickou stavbu a Webber ho dokáže prodat především díky respektu k Japonsku. Fox nehraje vůbec špatně a Tommy Lee Jones je jistota, jen se objevuje dost sporadicky. Ale pokud vás nezajímá ani ta kultura, ani to co se v té době stalo, bude to pro vás ztráta času. Pokud pochopíš oddanost, pochopíš Japonsko. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Vojnový film bez vojnových scén. Sme v Japonsku tesne po zhodení atómových bômb a Američania prichádzajú ukázať Japoncom trochu tej americkej nadutosti a nadradenosti. Po kapitulácii treba pochytať vojnových zločincov a popri tom zhodnotiť vinu či nevinu a hlavne podiel cisára na vojne. Kto čaká vyslovene vojnový film bude sklamaný. Ostatným môže rozšíriť vedomosti a poukázať na menej známe udalosti, ktoré sa diali tak trochu mimo Európy, ktorá sa po vojne spamätávala ešte dlho a mala svojich problémov až-až. Po celý čas som to videl na priemer, ale k štvrtej hviezde to takmer strhol emocionálne silnejší záver, kde v dialógu medzi McArturom a japonským cisárom zaznie po tom všetkom krviprelievaní trocha ľudskosti..."Takže povedzme si, čo urobiť, aby sme postavili Japonsko späť na nohy..." Nakoniec nemôžem dať štyri hviezdy len pre vydarený záver. Až po ňom som zistil, že po celý čas mi tam chýbal širší a komplexnejší pohľad práve na postavu cisára, ktorý dostal iba minimum priestoru. 60%. ()

Reklama

italka63 

všetky recenzie používateľa

Konec války v Japonsku a nastolení míru s sebou zákonitě přineslo otázku- je císař Hirohito vinnen či nikoliv. Toto prošetření dostane na starost generál Fellers pověřený přímo nejvyšším velitelem vojenských sil, generálem Mc Arthurem. A Fellers měl kdysi lásku z Japonska, kterou do toho všeho hledá. Absolutně geniálně vybrané obsazení herců a zajímavé téma. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Film pojednáva o udalostiach v Japonsku po skončení vojny. Spracovanie bolo fajn. Možno trochu škoda tej vedľajšej dejovej línie. Chceli to uhrať na romantickú historickú drámu, aby to nebolo len také "suché". Čo sa týka obsadenia, z počiatku mi trochu vadil Fox, nejak som mu toho generála neveril, ale uhral to so cťou. Postavy neboli nejak zvlášť prepracované, ale to tu asi ani nešlo. Veľmi dobrý vojnový film pre všetkých, ktorých zaujíma vojna v Pacifiku a udalosti bezprostredne po nej. 3 z 5 ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Cisár nie je prvý film, ktorý relativizuje okupačné tendencie nepriateľov spojencov v 2SV v porovnaní s imperialistickými mocnosťami VB, Fr. a neskôr aj USA a aj charakter vojnových zločinov nerozdeľuje na ospravedlniteľné, čiže tie naše a neospravedlniteľné, čiže tie ich. Nič nie je samozrejme čiernobiele, čo nám Webberov film vtĺka do hlavy od pohľadu na rozbombardované Tokyo po doslovnosť prejavov. Zároveň Webber točí čisto mechanicky a klasickým, zrozumiteľným internacionálnym štýlom, čo v dnešnej dobe príliš nechápem. TLJ ako McArthur je síce dôležitá, ale iba vedľajšia úloha a inak solídnemu Foxovi iba asistuje. Či bol cisár zodpovedný za vtiahnutie Japonska do vojny, ako sa ukazuje, nie je v krajine vychádzajúceho slnka správne položená otázka. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (3)

  • Ve filmu je několik odkazů na seriál Ztraceni (od r. 2004), kde ztvárnil Matthew Fox hlavní roli. Příkladem je pohled z okénka v letadle v úvodu filmu, nebo bambusový les, který sehrál v souvislosti s jeho postavou důležitou roli. (lost815)
  • Okrem Japonska prebiehalo natáčanie snímky aj na viacerých miestach na Novom Zélande. (MikaelSVK)
  • Po bitke v bare, keď generál Fellers (Matthew Fox) ide zbitý a mokrý po ulici, si môžeme všimnúť, že mu krváca tvár na oboch stranách. Keď poslednýkrát odchádza od džípu, krv na ľavej strane tváre chýba. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama