Reklama

Reklama

Beloch nemeckého pôvodu, ktorému po krátkom pobyte na Divokom Západe už nik nepovie inak ako Old Shatterhand (Lex Barker), sa dostane so skupinou zememeračov pre železnicu až na územie Apačov. Tu sa spriatelí s apačským náčelníkom Winnetouom (Pierre Brice) a po spoločnom víťazstve nad nebezpečným Frederickom Santerom (Mario Adorf) s ním uzavrie pokrvné priateľstvo a bratstvo. Aj naďalej spoločne bojujú za mier a spravodlivosť... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (511)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Dokonale vyberaná príroda, scenérie na Plitvických jazerách, fantastický casting Barker - Brice a tá hudba, ktorá mi vždy zneje v hlave ešte tri dni po premietnutí si filmu. A tak ide o sériu najlepších - nebyť zosmiešnenia seriálom a dvoch slabšími časťami - westernoviek, ktorú majú na svedomí na všetko prekvapenie neamerickí tvorcovia. Chcel by som počuť film v origináli, pretože prízvuk národností hercov by mohol byť zaujímavý (komický?). To sa však ale zatiaľ nestalo, takže nemám prečo ísť na nižšie hodnotenia. Je zaujímavé, že vo svetovom rebríčku (imdb) si film až tak dobre nepočína. 95%. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Na Vinnetouvky som sa rad dival hlavne v detstve, pretoze tieto filmy vzdy vysielali v telke hlavne pocas roznych sviatkov a to vzdy obohacovalo inak nudny program, avsak dnes pri tak velkej konkurencii uz to nie je to prave orechove. Ale aj tak som si pozrel prvu cast a celkom ma to bavilo, preto 80%. Som zvedavy, ako sa mi bude pacit dvojka, na ktoru si uz vobec nepamätam. ________ Lex Barker - (Old Shatterhand) +++ Pierre Brice - (Winnetou) +++ Marie Versini - (Nscho-tschi) +++ Mario Adorf - (Frederick Santer) +++ Walter Barnes - (Bill Jones) +++ Chris Howland - (Lord Tuff-Tuff) +++ Ralf Wolter - (Sam Hawkens) +++ Milivoje Popovic-Mavid - (Intschu-tschuna) +++ ()

Reklama

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Mít k něčemu a někomu takový vztah jaký já mám k Mayovkám a Vinnetouovi se cení daleko větším cukrblikem, než kolik mi dovolí zdejší zásoba hvězdiček. Kdybych mohl, nasázel bych jich tu tolik, kolikrát jsem jako malej s tátovou sekerkou v hubě přeplazil zahradu, abych souseda Tomáše vysvobodil od kůlu smrti. Dodneška z toho mám ošoupanej hrudník. Časy se změnily, teď bych se rozhodně mnohem radši coby Old Shatterhand plazil po Nšo-či (mimochodem nejkrásnější filmové kočce ever), ale to nic nemění na tom, že Kárl May učinil moje srdce dobrodružnější. ()

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Indiánská westernová evropská klasika... Ono to tak prý ve skutečnosti vůbec nebylo, Karel May si to prý všechno kompletně vymyslel a vyfabuloval, v Americe nikdy ani nebyl, ale přesto to jak v knihách, tak i v jejich filmových adaptacích funguje. Holt mýtus je prostě mýtus... ()

sud 

všetky recenzie používateľa

Asi ten nejkultovnější díl z celé série. Je to první díl, ale je natočen jako druhý (první natočený je "Poklad na Stříbrném jezeře"). Nejzajímavější je to, jak se postavy za celý film mění. Se stejnojmenným románem Karla Maye to nemá moc společného a je to takový výcuc z několika knih (podle knihy například Nšoči umírá až v "Rudém gentlemanovi"). Ale nesporně je to překrásné. Leckdo by mohl podotknout, že je to naivní. Je. Ale pověste mi, kdo při prvním shlédnutí neměl zaťatý palce při souboji Old Shatterhanda a Inčučuny, nepřál bídnému padouchovi Santerovi co nejpotupnější konec, nesmutněl při scéně, kdy Nšoči umírá Old Shatterhandovi v náručí a neměl smíšené pocity při závěrečné větě z úst Vinnetoua - "Zůstali jsme sami, bratře"? Krásná vzpomínka na mládí, ke které se vždy vracím. ()

Galéria (67)

Zaujímavosti (97)

  • Hneď prvá scéna bola poznamenaná trapasom. Pierre Brice ešte nevedel nemecky a na povel režiséra "bitte ton" ("prosím zvuk") sa vyrútil pred kameru, pretože si myslel, že počul "Vinnetou". Kolegovia si ho potom dlho doberali a na každý povel "bitte ton" ho posielali na scénu: "choď Pierre, volajú ťa..." (gogo76)
  • Když Vinnetou (Pierre Brice) říká: „...a zabili nám posvátného buvola,“ má na mysli bizona. Buvoli žijí v Africe, ne v Severní Americe. (Marek06)
  • Karl May, který "Vinnetoua" napsal, se do Ameriky podíval až v roce 1908, kdy už ho jeho romány proslavily. Bylo mu 66 let. Románovou předlohu napsal ve vězení (byl odsouzen za krádeže) a vědomosti o Indiánech čerpal v tamní knihovně. (M.B)

Súvisiace novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (viac)

Reklama

Reklama