Reklama

Reklama

Star Wars: Vzostup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Vzestup Skywalkera (viac)
Trailer 4
USA, 2019, 142 min

Réžia:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrajú:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znova spájajú sily, aby divákov vzali na výpravnú cestu do ďalekej galaxie vo filme Star Wars: Vzostup Skywalkera. V strhujúcom závere ságy Skywalker sa zrodia nové legendy a odohrá sa konečný boj za slobodu. (Saturn)

Diskusia

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

Gladiator15

Gladiator15 (hodnotenie, recenzie)

spoiler

 

Aspoň si mohli dať záležať na motivácií postáv. Tu sme sa dozvedeli že palpatin bol Snoke, alebo ho aspoň ovládal. Lenže Snoke chcel predsa po kylovi aby zabil Rey. A tu odrazu potrebuje palpatin rey živú, aby do nej mohol preniesť duše sithov. 

Akože čo to má byť? :D

na príspevok reagoval Blackhand47, booczech

booczech

booczech (hodnotenie, recenzie)

Nejjednodušší přirovnání tohohle filmu a zakončení "ságy" je k 8 sérii GOT jejich posledních dílů. :/

na príspevok reagoval Merengues9

CenturionSik

CenturionSik (hodnotenie, recenzie)

tak ja na toto nehrajem.. veľmi nemám rád režisérov čo sa boja dať niečo takéto do filmu len preto že sa bojí že by ho označili za kopirku... dej SW si to tam podľa mňa pýtal 

CenturionSik

CenturionSik (hodnotenie, recenzie)

Ešte poznámka... mne tam príde v nových SW toľko hrozne prekrutenych vecí ale jednu stále nechapem a príde mi tak trošku nelogicka, zbytočná a znevažujuca... prečo tam stále Kylo Ren spomína Darth Vadera a nonstop že chcem byť ako ty? veď logicky jeho strýko Luke mu musel povedať že Vader sa nakoniec stal opäť Anakinom a pripojil sa k Force Ghostom... tak prečo celú túto trilógiu ignorujú úplne tento fakt? dokonca aj na konci to Palpatin len spomenie len medzi rečou... vysvetlite mi to niekto lebo ja som z toho debil a to som čítal všetky komixi, knihy, filmy som videl asi 10000x...

na príspevok reagoval CvokCZ, booczech

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

CenturionSik

CenturionSik (hodnotenie, recenzie)

osPozor Spoiler NECITAT KTO NEBOL V Kine... osobne som tak tajne dúfal, že keď Rey volala všetkých force ghostov, že sa tam objavia a zabijú Palpatina oni... bolo by to omnoho lepšie zakončenie... úplne si viem predstaviť tu scénu ako sa tam objavia všetci Jedi, z nich v popredí bude stáť Anakin, Luke, Leia.. ako predstavitelia rodu Skywalker a za nimi tradične obi-wan, Yoda atď... bolo by to famózne....

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnotenie, recenzie)

Blackhand47

hele, hele, náhodou sága sHarry Potterem byla dobře natočena a uzavřena, aspoň co se týče filmů. Ty filmy sice měli své problémy, také měli tam měli úmrtí, ale celkově, u každé postavy Snape, Brumbál, Harry a i ten Malfoy, měli dobře uzavřenou svoji příběhovou linku. 

HoneyBunny

HoneyBunny (hodnotenie, recenzie)

Yoshitsune

Mně se líbily oba předchozí filmy, ale TROS je svým způsobem hrozně vypočítaný a cynický. Spousta nejen fanoušků bude rozčarovaná, protože kdo trochu vnímá vnitřní dynamiku příběhů a témata, tak bude cítit, že je tam něco špatně.

na príspevok reagoval Yoshitsune, Gladiator15

Blackhand47

Blackhand47 (hodnotenie, recenzie)

Yoshitsune

V rámci pečlivě budovaného světa to rozhodně špatné je. To máš jako kdyby filmy o Potterovi celou dobu říkaly, že je jeho osudem zničit Voldemorta, ale nakonec by to byl nějaký Voldyho potomek (wait a minute, to zní už skoro jako to nepovedené Prokleté dítě). :D

na príspevok reagoval Yoshitsune

HoneyBunny

HoneyBunny (hodnotenie, recenzie)

Blackhand47

A nezapomeňme, že se JJ bil do prsou a vykřikoval, že Star Wars jsou o naději! Btw, ani samostatně by film neobstál. Vizuálně krása, ale scénář je uspěchaný a zároveň je tam spousta zbytečností.

Blackhand47

Blackhand47 (hodnotenie, recenzie)

Jsem nad tím přemýšlel a vidím to asi takhle:
Kdyby šlo o čistě samostatný film, bez jakékoliv návaznosti apod. dal bych tomu klidně 75-80%
Kdyby existovala pouze takhle trilogie, která však nemá žádnou soudržnost, dostal by asi 40%
Je to však film, který popírá to, co celá léta sága budovala a ve výsledku tak nedává úplně smysl, takže za 20%

na príspevok reagoval Yoshitsune, HoneyBunny, Merengues9

AjtakP

AjtakP (hodnotenie, recenzie)

Nerozumím tomu hate, není to rozhodně špatný film, řekl bych že z nové trilogie nejzajímavější. Nevykrádá předchozí díly, pokouší se o rozvoj postav od C3PO po Finna na což bohužel nemá dost času, přináší trochu předvídatelné ale hlavně logické zvraty a funkční (alespoň pro mě) emoce. Samozřejmě jsou tu nelogičnosti a film trochu působí jako dva zkomprimované do jednoho, protože to tak opravdu je - musí si připravit to, co mu osmička nedala, něco od čeho se odrazit do finále a to mu hodně ubližuje. I tak jsem si film užil a rozhodně si nezaslouží odpady a jednohvězdičkové hodnocení a vyplatí ho vidět v kině.

Nasher

Nasher (hodnotenie, recenzie)

booczech

No zrejme preto, že Skywalkerovci boli z Tatooine(Shmi, Anakin + "nevlastna" vetva rodiny). Navyse Leia vyrastala na Alderaane, ktory ale v 4ke odpalila Hviezda Smrti, cize jej mec nebolo vlastne kam inde dat.

Nasher

Nasher (hodnotenie, recenzie)

Práve som prišiel z predpremiéry v Cinemaxe Poprad. Ak môžete, choďte na film inde. Počas predstavenia totiž v „rušných“ pasážach vypadával kanál s hlasom postáv, čo neskôr môžu, ale aj nemusia opraviť. Takisto, neviem, či titulky boli oficiálne pre celé Slovensko, alebo tieto má len Cinemax, ale boli jedna veľká katastrofa - akoby ich prekladal niekto, kto o SW nemá ani páru, miestami si zbytočne vymýšľal novotvary, no inde zas vynechával časti viet alebo aj celé kratšie vety, ktoré ale boli podstatné vzhľadom na to kto a akým štýlom práve hovoril. Ak aj dabing prekladal ten istý, tak s pánom Bohom.

 

K filmu:

SW RoS nie je zlý film. Nie je dokonca ani zlý SW film. Odporúčam nedať na niektoré komentáre, tvrdiace že tak ako 7čka kopírovala 4ku, tak 9ka kopíruje 6ku - možno v pár veciach, ale rozhodne to nie je také okaté ako práve v epizóde 7. Takisto, je to film pre tých, ktorí sa neboja akceptovať, že od dôb epizód 1-6 sa celé univerzum posunulo ďalej, čo sa týka aj hlavných postáv a ich schopností.

 

Dej hodne odsýpa, no nájdu sa aj kľudnejšie pasáže. Azda po prvý krát v najnovšej trilógii sa u mňa niekoľkokrát dostavil pocit zimomriavok a raz alebo dva razy aj prekvapenia, čo je rozhodne fajn. Súhlasím s tými, ktorí hovoria, že za znovu vrátil ten pocit, že sú to Star Wars, že toto univerzum žije a funguje - aj mimo toho čo sa deje v hlavnej časti záberu. Budovanie atmosféry a charakterov postáv cez síce kratšie no pokojnejšie pasáže je presne to, čo mi v minulých epizódach chýbalo. Na druhú stranu, niektoré pasáže mi prišli skratkovité až príliš a niektoré mohli byť podané lepšie. Tí čo nevideli čo by len jediný diel z novej trilógie(alebo si ho nepamätajú a prípadne nevedia ani nič o Expanded Universe), sa v v Ep. 9 veľmi rýchlo stratia, bude im pripadať chaotická a niektoré scény nelogické. V minulých dvoch dieloch toto až také výrazné nebolo.

 

Prečo vlastne spomínam Expanded Universe? Nuž pre to, že hoci niekoľko tisíc rokov mytológie pred a po epizódach 1-6 bolo pred časom oficiálne vyhodených z univerza, no napriek tomu sa zdá, že sa útržky z neho vracajú. Cisárovo "zmŕtvychvstanie", jeho pretrvávajúci fetiš v stavaní superzbraní, Ben(v EU Jacen) Solo ako "temná" ovca rodiny, ktorá sa napokon „obráti“, duchova Sithov a celkovo vizuál chrámu na Exogol-e miestami veľmi podobný Valley of the Dark Lords na Korriban-e, Sith wayfinder náramne podobajúci sa na holocron(taktiež pôvodne EU záležitosť, "zoficiálnená" až v SW Rebels), fakt že Sithi sa skrývajú vo Vonkajších regiónoch, kde tajne budujú flotilu atď. To je len čo ma takto narýchlo napadá z Ep.9, no je toho celkom dosť čo si aj zvyšné filmy a seriály z EU požičiavajú. Miestami som sa až nedokázal zbaviť pocitu, že akoby v momente, keď tvorcom u Disneyho dojdú nápady ako ďalej, pozrú sa do EU a vyberú niečo čo by mohli prispôsobiť a použiť. Zrejme z tohto do istej miery pramenia aj tie početné názory, že Ep.9 je dosť „neimaginatívna“, čo však nie je celkom pravda. Skôr je až príliš zviazaná snahou zavďačiť sa všetkým a preto aj toľko odkazov a „mechaník“, ktoré sme už v nejakej podobe videli. V tomto smere vnímam zatracovanú Johnsonovu Ep.8 ako lepšiu a odvážnejšiu.

 

Zo všetkého najviac však kríva scenár - od Ep. 2 som sa počas dialógov toľkokrát nepristihol pri tom, že si hovorím: "len preboha nepovedz to/tak, čo/ako si myslím, že ideš povedať, lebo to bude totálne strojené a umelé" a on/ona to povedali :D Ale našťastie sa to dalo prežiť.

Uživateľ Nasher zmazal svoj príspevok.

Súvisiace novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (viac)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (viac)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (viac)

Reklama

Reklama