Reklama

Reklama

Bennyho video

(festivalový názov)
  • Česko Bennyho video (viac)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (91)

leila22 

všetky recenzie používateľa

V tomto filme režisér skúma, aký silný dopad môže mať na dospievajúceho chlapca sila médií (TV a film, v ktorých je smrť človeka bežnou súčasťou) a zároveň keď násilie vníma aj naživo - hoci "iba" páchané na zvieratách na statku. Ak k tomu ešte pridáme nezdravé rodinné prostredie, môže sa stať, že sa mu to všetko trošku pomieša v hlave a odrazu nadobudne pocit, že je smrť (nech k nej príde za akýchkoľvek okolností) prirodzená. Zvedavosť, ktorá sa v ňom prebúdza, neustále rastie a 14-ročný Benny ju túži zažiť naživo... To, čo následne sledujete nasnímané s roztrasenou kamerou vám príde ako zlý sen. O to viac vás zaráža, keď si uvedomíte, že Benny necíti žiadnu vinu, strach z možných následkov svojho činu a v podstate mu chýba akákoľvek empatia. Na druhej strane tu máme rodičov, ktorí sa snažia so situáciou, ktorú ich syn spôsobí, popasovať čo najlepšie. A vieme ako to chodí, rodičia sú pre dobro svojich deti schopní urobiť čokoľvek... ()

pan Hnědý 

všetky recenzie používateľa

Závěr mě tak adekvátně neknokautoval v předcházejícím napětí a brutálním začátku jako například ve Funny Games USA, nebo v Sedmém kontinentu, přesto se jedná o dalšího mistrovského Hanekeho, kde opět (nejen) forma rozřezává obsah na krvavé kousky a diváka doslova deptá do poslední minuty. Šeptání rodičů (a následek činu) mě odrovnalo. ()

Reklama

Tuxedo 

všetky recenzie používateľa

Konečně Haneke, který mi sedl. Mrazivá filmová demonstrace následků dlouhodobého vnímání násilí výhradně skrze média a tedy jeho konzumaci. Haneke mistrně poukazuje na ztrátu empatie a pokřivenou realitu, jak ji prožívá hlavní postava, jež pod tíhou vzrušení, zvědavosti a prosté jednoduchosti úkonu neváhá proměnit fantazii ve skutečnost. V nasnímání zásadních scén Haneke dalece přesahuje rámec pouhé kritiky a formou „obraz v obrazu“ nemilosrdně konfrontuje diváky takovým způsobem, jakým by to běžným postupem nebylo možné. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Medzi Bennyho najväčšie záľuby patrí kopírovanie filmov z požičovne na vlastné video pásky, či sledovanie akčných filmov. Jedného dňa si pri návrate domov spoznáva mladé dievča, ktoré pozýva k sebe domov. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, keby ju niekoľkými ranami pukačkou na ošípané nezastrelí. Fascinovala ho totiž rodinná zabíjačka, ktorú zachytil svojou domácou kamerou. Nie som po emocionálnej stránke rozcuchaný na maďeru, ako by sa to asi v takomto prípade, pri tomto druhu snímku patrilo, ale pravdou je, že "Benny's video" núti diváka zamyslieť sa, kam táto doba speje. Človek, ktorý zoberie život len tak pre zábavu, rodičia, ktorý bezhlavo stoja na strane dieťaťa, neuvedomujúc si, aké následky to môže mať pre spoločnosť v budúcnosti. Nuž, takýto sme my, ľudia. Všetci máme pocit, že poznáme všetkých, bezhlavo súdime, pritom ani len netušíme, kto žije po našom boku. ()

S.Quentin QUALE 

všetky recenzie používateľa

Bennyho video mě nebavilo, už vůbec mě pak nezasáhlo, takže ztracených 105 minut z mého pohledu. Psychologický film o zlém spratkovi, který si jednoho dne půjčí kvér na prasata a ještě si to natočí na kameru. Rodiče parchanta jsou přizdisráči, takže odepnutí řemenu nehrozí, no dobře jim tak. 49% a doporučuju třeba Kevina, který je proti tomuto daleko stravitelnější. ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (6)

  • Ve videopůjčovně je možné zahlédnout plakát k filmu Tango a Cash (1989). (pórek)
  • Když Benny (Arno Frisch) opouští telefonní budku v Egyptě, je kameraman viditelný v několika odrazech v okně. (Fediak22)

Reklama

Reklama