Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(viac)

Videá (5)

Trailer 3

Recenzie (286)

nunka 

všetky recenzie používateľa

Znepokojivy a velmi zvlastny film, po ktorom si vravim, ze na jedno pozretie staci. Mnohym povie vela, niektorym nic.Ja sa radim niekde do stredu, viac sa mi vsak tato podivnost pacila ako nepacila. Kedze som zo zaciatku nemala potuchy do coho idem, dejovy rozbeh a sled udalosti sa predstavil ako nie jednoduchy film a tym si ziskal moju pozornost. Co prislo neskor, bola cista a jasna hrozba. Podmanivi a demonicki manipulatori pohravajuci sa s ludskostou, rucaju hranice a psychicke obrany. A da sa toho este vela najst,co chcel tento film priamociaro povedat. Kto hlada, najde. Ten surrealisticky nadych mi ulahodil, za nie prilis najstastnejsie rozhodnutie povazujem ustredne a vedlajsie zenske herecke obsadenie. Pre celkovu zrozumitelnost pozor hlavne na uvod a necakat, ze sa nieco same vysvetli:-) ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Film si nezaslúži priemerné ohodnotenie, ale vzhľadom k trestuhodnému nevysvetleniu pointy, nemožem inak. Všetko je správne rozbehnuté, bizarné scény striedajú ešte bizarnejšie, častokrát som krútil hlavou nad drsnou priamočiarosťou, s akou sa režisér a scenárista v jednej osobe vyrovnáva vo svojom filme. V každom prípade ide o veľmi podivný snímok okorenený zvláštnym humorom. ()

Reklama

Flakotaso 

všetky recenzie používateľa

Film, ve kterém se neustále pije víno. Tato činnost zde zastává v podstatě stejnou funkci jako ve stovkách jiných filmů kouření cigaret. Ne, že by to byla kdovíjak geniální inovace, ale je to zajímavé a občas velmi trefné. Což ostatně platí pro celý snímek, zejména co se týče vykreslení buržoustské rodinky. Na Hanekeho nebo Lanthimose ale Warmerdam nemá. ()

FlyBoy 

všetky recenzie používateľa

[SFF 2013, Sydney] Pulzujúci holandský thriller s nádychom nasty dark comedy a takisto nepredvídateľná hra s divákom šikovne využívajúca a pretvárajúca prvky home-invasion filmov. Tiež hladko splývavá chiméra, ktorá si z reality robí súkromný majetok a na jeho pozemku infikuje ony stratené duše svojími kliatbami. Nie, nejde o žiadnu ordinárnu fantasy v ktorej by permanentne strašili papundekloví démoni, tu máme čo dočinenia so zlom takmer neviditeľným, nepravdepodobným a diabolsky precíznym…presne to, čo najviac podceňujeme. Zrodilo sa teda niečo medzi figuratívnou vyšinutosťou "Kynodontas" a chladnokrvnou krutosťou "Funny Games USA", ale z toho niečoho Alex van Warmerdam vyhotovil samobytný svet v ktorom niet núdze o pravidelné výkyvy nálad, zmeny diváckej percepcie a pokúšanie ničím nezviazanej predstavivosti. "Borgman" je šťavnatým diskusným žrádlom ako stvoreným na horlivé debaty a to predovšetkým vďaka svojej dráždivej neurčitosti, podmanivej cynickosti a vôli ísť až za hranice zaužívaných očakávaní. ()

J*A*S*M 

všetky recenzie používateľa

No ... jak se k tomuhle ... každopádně určitě jeden z kandidátů na nejdivnější film roku. Zpočátku to vypadá, že Borgman bude dalším přírůstkem do rodiny klasických home invasion thrillerů. Jakmile se ale po baráku kromě zanedbaného vousáče začnou producírovat i metroví psi, jimž vousáč řekne "You're early. Off with you" ... a oni ho poslechnou, je jasné, že máme co dočinení s něčím trochu více nadpozemským. Film má dosti znepokojivou a vtahující atmosféru, i přes svou informační nevstřícnost velmi baví a z technického hlediska je radost se na něj koukat. Pokud ovšem k plnohodnotnému filmovému zážitku potřebujete jasný příběh a odpovědi na otázky, jež v průběhu děje vyvstanou, berte okamžitě nohy na ramena a jděte o dům dál. Tohle je velmi nejednoznačný bizár. O šíření zla. Asi. ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (3)

  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)
  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)

Reklama

Reklama