Reklama

Reklama

12. apríla 1961 sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin odštartoval zo Zeme v rakete Vostok 1 a ako prvý človek vo vesmíre obiehal 108 minút okolo Zeme. Bol v jednej z prvých skupín kozmonautov, ktorých vybrali z viac než troch tisícov stíhacích pilotov v celom Sovietskom zväze. Legendárna najlepšia dvadsiatka bola výberom tých najlepších letecký es, ale nikto z pilotov nevedel, kto z nich sa zapíše do histórie ako účastník prvého letu do vesmíru s ľudskou posádkou. Keď vyberú Gagarina, rýchlo sa pripravuje v tvrdom tréningu na životný výlet do neznámeho a nepoznaného sveta. Keď sa prvý raz usadí v interiéri svojej rakety, Gagarin premýšľa o svojom doterajšom živote a a spomína na všetko, čo zažil počas svojho výcviku. Ohromujúce je predovšetkým nesmierne odhodlanie sovietskeho vesmírneho tímu a jeho neúnavné úsilie urobiť všetko pre to, aby úspešne vyslal prvého človeka do vesmíru. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (140)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nedávno uplynulo presne 60 rokov od prvého letu a tak som siahol po tomto stále nevidenom filme. Zatiaľ som sa zaberal viac menej dokumentmi. A tie boli menej oslavné a nie tak rýchle. Gagarin len trochu pospomínal, pohladil psa a už bol v rakete. Našťastie film skákal v časových rovinách a tak sme sa dozvedeli aj čosi o tom, ako prebiehal tréning, výberové konanie, rivalita či priateľstvo s Titovom atď. Ten vzlet samotný bol celkom vzrušujúci, hoci viete vopred ako to dopadne. Zároveň obrázky na planétu Zem mohli byť fascinujúcejšie. Celkový obrázok Gagarina nie je ani tak oslavný, ako až romantizujúci. Je zahraný ako totálny dobrák, milujúci manžel a najvernejší priateľ. Že by bol až taký svätec? Manželka by o jeho neverách asi vedela hovoriť. Inak chyby v historických filmoch veľmi neriešim, ale tu je zaujímavý článok s niekoľkými: https://kob-forum.eu/2021/04/11/%d0%bf%d0%be%d0%b5%d1%85%d0%b0%d0%bb%d0%b8/ ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Ta retrospektivna struktura vobec nefunguje. Az som mal podozrenie, ze tradicny linearny dej bol v ramci filmu uplny trapas, tak to vyriesili na poslednu chvilu takto. Fakt som nemyslel, ze z takto fascinujucej temy moze vzniknut takto nevzrusivy a nudny film. A pritom Spacewalker bol vynikajuci, takze Rusi evidentne vedia tocit divacky strhujucu propaandu. Skoda. 5/10 ()

Reklama

runner85 

všetky recenzie používateľa

Parádne spracovaný film o človeku ktorý sa zapísal do histórie ľudstva. Meno Gagarin už od detstva vo mne evokovalo veľkú pozornosť. Súboj medzi ZSSR a USA nebol len v športe ale i v dobývaní vesmíru kde USA predsa len do tej doby troška zaostávali ... predsa len Sputnik, Lajka, Gagarin: Na jednej strane ma veľmi potešilo, že sem dali aj kúsok jeho detstva, ale na druhú stranu mohlo to byť aj o 20 minút dlhšie a dať tam trošku viacej prípravy na let do Vesmíru ... ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Po tebe môžu letieť do vesmíru tisíce ďalších, ale pamätať si budú prvého..." Na Gagarina ma upozornil užívateľ Big Bear, inak by mi trvalo podstatne dlhšie, než by som sa k nemu dostal (alebo do jeho recenzie, že?). Presne tento typ filmov vyhľadávam a Gagarin, ako prvý človek vo vesmíre je dosť slávna a zaujímavá osobnosť, o ktorej stojí za to natočiť film. Rusi to zobrali vážne a film môžme smelo porovnať s tým najlepším z USA. Úplná dokonalosť to nie je, pretože osobne mi tam chýbalo trochu viac detstva, dospievania, ale hlavne jeho život po veľkolepom návrate, ktorý sa neskôr skončil tragicky. Práve na tú tragickú časť som sa "tešil" pretože som myslel, že mi povie a ukáže niečo viac ako viem. Napriek tomu príprava kozmonautov a Gagarinov let sú tak úžasné scény, že už len kvôli nim treba dať filmu šancu. Poniektorí tu vyčítajú silne patriotickú hudbu, ale myslím, že bola skvelá a snímky z USA sú na tom s hudbou podobne. Hlavný predstaviteľ bol vybraný celkom dobre, osobne by som ho trochu vykŕmil, aby nepôsobil tak štíhlo, ale istá podoba a hlavne talent tu je. Skvelá pocta človeku, ktorý si to zaslúži. Dosvidania, Jurij alexejevič Gagarin! 80%. ()

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Patos nemůžu Rusům v případě tohoto příběhu vyčítat - natočili si ho velkolepě tak, jak si zasloužil, protože vesmírné prvenství Gagarinovi nikdo nesebral a v učebnicích skončil naprosto oprávněně. Kdyby jako první letěl Američan, Francouz, Brit nebo bůhvíkdo jiný, vypadalo by to podobně. Přes všechnu tu hřmící hudbu a heroické záběry je ale Gagarin naopak příjemně umírněný, dobře zahraný a působivý přesně v těch scénách, kdy má působivý být (start, let, přistání, prostřihy do minulosti, snad všechny scény Sergeje Koroljova). Samozřejmě to není žádná hlubinná sonda do kosmonautovy duše jako třeba První člověk a chyba by byla čekat i nějakou kontroverzi, protože o tom to být nemělo. Je to oslava, pokud můžu soudit docela věrně se držící skutečnosti a povedená. Ale kdyby mě něčím překvapila, byla by ještě lepší. ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (8)

  • Jedná se o první filmovou biografii, k jejímuž natočení dala Gagarinova rodina souhlas. (Snorlax)
  • Pri štarte rakety Gagarin údajne vyslovil: „Поехали!“ - „Ideme!“ Po návrate na Zem zas: „Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som, aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, ale neničme ju!“ (Marek1991)
  • Součástí závěrečných titulků jsou autentické fotografie. (SniperG1)

Reklama

Reklama