Reklama

Reklama

Major

(festivalový názov)
  • Česko Major (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Expresivně natočené strhující drama o tragických důsledcích mravně pochybeného a zbabělého jednání. Policista, který přejede dítě, se obrátí na své kolegy, aby zakamuflovali jeho vinu. Tento krok uvede do pohybu mašinerii temného bezpráví, jež si vyžádá nevinné oběti. (MFF Karlovy Vary)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (66)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Kedysi som čítal rozhovor s Fuquom o Training day, kde musel vysvetlovať, že jeho film nie je o LA polícii, ale o jednom policajtovi, ktorý iba zišiel z cesty. Môže sa stať a možno sa aj stalo, že ruský policajný zbor sa bude cítiť Majorom hlboko urazený, treba si však uvedomiť, že sa nejedná o film o práci a pomeroch ruskej polície. To sa bojím, že si budú myslieť aj mnohí mimoruskí diváci filmu. Major je skvele natočená zmes žánrov. Je to krimi dráma, akčný triler, psychologický film a western (obliehanie, prestrelky) v jednom. Jedná sa tu o situáciu, v ktorej sa ocitla jedna uzavretá komunita ľudí (polícia) a manželský pár, ktorý vďaka jej členovi prišiel o dieťa. Je tak úplne jedno, či sa jedná o políciu alebo nejakú inú inštitúciu, pre Bykova je dôležitejšie skúmanie reakcií nie zrovna bežných ľudí na extrémne vyostrenú situáciu, ako kritizovanie systému. Silný intenzívny zážitok, ktorý dokazuje, že dobrý žánrový film sa dá natočiť aj mimo vačších štúdií. Čiže je to aj výzva pre našich tvorcov. ()

tahit 

všetky recenzie používateľa

Kde jsou ty časy, když jim dal komsomol vše potřebné pro život. Chovají se jak svoloč amerikanskaja. Škoda, že tu není žádný Vaska Trubačov, který by třeba ojedinělé excesy ochlastů vyléčil. Třeba vyhlášením nejlepšího policejní mlátičky týdne a konec by mohl mít lepší verzi. Buďto mělo jít o psychologické drama se vším všudy, nebo pořádný akční nářez v ruském balení. Ač film není špatný, tak pro mne je to jistý hybrid žánrové směsi, který ubírá příběhu na životnosti. ()

Reklama

emma53 

všetky recenzie používateľa

Já si vůbec nemyslím, že je to špatný film nebo dokonce nereálný a podobně. To by potom hodnocení třeba Policejního odznaku muselo být možná ještě o pár procent nižší. Proč by se to nemohlo stát? Naopak, kdyby mně někdo vyprávěl, že to v Rusku zažil, tak by mně to nepřišlo až tak neuvěřitelný. Tak je to film a musí se brát pochopitelně s reservou, celá ta anabáze byla zhuštěná do cca 90 minut a něco podobného, například již ve jmenovaném Policejním odznaku se rozkrývalo v několika sériích. Krytí si zad od shora až dolů a ten, kdo se trochu vymkne kontrole v nějakém menším uskupení, tak má holt smůlu. Buď potlačí svědomí a nebo.........já se tomu opravdu tolik nedivila. K tomu studená a drsná atmosféra, která perfektně sedla k takovému marasmu a jen ještě víc podtrhla hloubku lidské malosti a zbabělosti. Za mě čtyřka jak vyšitá. ()

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Solidní Yurij Bykov ( Hlupák, Fabrika), kterého považuji za nejlepšího Ruského režiséra natočil další velmi nepříjemné a mrazivé drama. Policejní major neštastně přejede a zabije dítě a snaží se to s kolegy zakamuflovat, aby se vyhnul vězení, ale to se samozřejmě nelíbí rodičům, kteří přišli o syna a žádají spravedlnost. Bykov tyhle korupční Drama/Thrillery zvládá s přehledem a díky silnému tématu je to opět mrazivá a parádní podívaná.7.5/10. ()

Ephemeris 

všetky recenzie používateľa

Skvelý začiatok, ktorý sa dal rozvinúť podľa mňa úplne iným smerom. Šedé sídlisko, špinavý sneh, ošarpané interiéry... Bezútešná realita súčasného ruského človeka. Neskôr sa to ale zvrhne a je to dovedené ad absurdum. Správanie filmových hrdinov naznačuje, že v krajine ešte stále pretrváva sovietske uvažovanie "nas mnogo". Nejaké tie straty sú proste povolené a nikto si slzičku v oku zatláčať nebude. Mnohí porovnávajú Bykova a Zvjaginceva, lenže v tomto súboji režisérov má Zvjagincev stopercentne navrch... ()

Galéria (27)

Reklama

Reklama