Reklama

Reklama

Farba víťazstva

  • Česko Barva vítězství (viac)
Trailer 3

Sú tridsiate roky 20. storočia a mladý Afroameričan Jesse Owens (Stephan James) ako prvý v rodine ide na vysokú školu. V Ohiu sa zaradí do atletického tímu a trénuje pod vedením Larryho Snydera (Jason Sudeikis). Svojím obrovským bežeckým potenciálom rýchlo zapôsobí a je vhodným kandidátom na Olympijské hry. Je tu však otázka, či sa má Amerika zúčastniť Olympiády 1936 v nacistickom Nemecku. Keď americký vyslanec nájde s Treťou ríšou presvedčivý kompromis, aby odvrátil bojkot, Owens zvádza vlastný morálny zápas. Ísť alebo neísť... (TV JOJ)

(viac)

Videá (20)

Trailer 3

Recenzie (187)

silentname 

všetky recenzie používateľa

"Race" je rozhodne zaujímavým filmovým počinom. Myslím si, že v rámci histórie to podáva veľmi zaujímavú tému a rozhodne tu sú aj skvelé momenty, ktoré stoja za to. Stephan James je v role J.C.-ho skvelý a rovnako skvelý je podľa mňa aj Jason Sudeikis. Myslím, že zo súčasných hercov, ktorí vyšli v podstate z americkej komédie patrí medzi vtipných, no súčasne aj talentovaných ľudí. Je tu aj dosť historických postáv, ktoré sa mi páčia a film je rozhodne dostatočne pútavý na to, aby nás celý čas udržal. Mám ale trošku pocit, že je to skôr druhá polovica filmu, ktorú chceme reálne vidieť a film sa nezaobíde bez niektorých amerických klišé v prvej časti. A myslím si, že film by bol lepší, keby to urobili v prvej hodinke trošku viac realistickejšie bez amerických prifarbovaní. Keď sa ale dostaneme na olympiádu, vtedy sa dočkáme všetkého čo sme chceli vidieť. A je to veľmi dobre zvládnuté. Myslím si, že fanúšikovia životopisných aj športových a historických filmov si prídu na svoje. "Race" podľa mňa stojí za to vidieť. Takže osobne môžem za seba povedať, čeknite si ho. Hodnotenie: B+ ()

Kolikokoli 

všetky recenzie používateľa

Německo si řeklo, že byli pěkný svině v té době. Kanada si řekla, že USA je takovou sviní po celou svou existenci, akorát to tolik nevyřvává. Tak se rozhodli natočit film o Jessem Owensovi. Černoch, který se doma v USA setkává na každém rohu s rasismem a přijede do země, kde může bydlet i obědvat společně s ostatními (i bělochy). Jenže ne všechno je takové, jak se na první pohled zdá. Protože, i když by Olympiáda, měla být jenom o sportu, tenhle rok to muselo být jinak. Tentokrát to nebylo jenom o závodění. Bohužel, zatímco v Německu už koncentráky nestaví a v USA nemusí černoši sedět v autobuse na zadních sedadlech, příliš se toho za těch 80 let nezměnilo. Alespoň ne v myšlení lidí. ()

Reklama

ledzepfan 

všetky recenzie používateľa

Takovej klasickej, generickej, sportovně-rasovej kýč... Ale dejme tomu, že ta olympiáda měla nějakou atmošku a postava Riefenstahlové byla sympaticky vzpurná a svéhlavá (a s tváří Carice samozřejmě i zatraceně sexy).. Až se filmaři naučí tyhle příběhy vyprávět více syrově, vrstevnatě, kriticky a bez pathosu, budou to dechberoucí monumenty. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Rozhodne viac ako len o športe. Ja osobne som bol najviac zvedavý ako si tvorcovia tohto snímku poradia, respektíve podajú údajne odlišné vnímanie farebných ľudí v USA či židov v samotnom Nemecku. Rozdiel medzi politikou vtedajšej doby vo fašistickom štáte či pohľade na černochov v bohom zasnúbenej zemi bol len minimálny. O tom svedčí aj samotný záver. To že je tento film propagandou vykresľujúcou húževnatý boj za spravodlivé vnímanie židov národom z poza oceánu, ktorý bol počas športových podujatí v samotnom srdci tretej ríše oslavovaný úhlavným nepriateľom rovnako emotívne ako Rocky v Moskve po víťazstve nad Ivanom Dragom je jedna vec, no na druhej, toto je história opierajúca sa o fakty, pričom človeku naozaj neostáva nič iné len skonštatovať, že pri spracovaní obdobných snímkov s podobnou tématikou to americká produkcia s pohrávaním emócií diváka skrátka vie. ()

rikitiki 

všetky recenzie používateľa

Fascinující příběh natočený pietně a s úctou, která nedovoluje vybočit ze zavedených mantinelů tohoto typu filmu. Každopádně ale závěrečná scéna, kde Jesseho Owense vítají v New Yorku jásající miliony lidí a on pak musí na večeři na svou počest uspořádanou v luxusním hotelu vejít ostudně vchodem pro služebnictvo, zapůsobí velice emotivně. Škoda, že se někdy nerozhodnou natočit příběh hrdinů i poté, co už zažili své hrdinské chvíle. Osud Jesse Owense se po vítězství na Olympiádě ubíral hodně křivolakými cestičkami a bylo by zajímavé sledovat hrdinu i v nehrdinském/běžném životě. ()

Galéria (78)

Zaujímavosti (14)

  • Doma v USA sa ovácie ako štvornásobného olympijského šampióna, nekonali. Vtedajší americký prezident Franklin Delano Roosevelt si uprostred predvolebnej kampane na Owensa (Stephan James) nenašiel čas a nepozval ho do Bieleho domu. Až v roku 1973 mu nemecký generálny konzul v Los Angeles udelil Spolkový kríž za zásluhy. Až v roku 1976 od vtedajšej hlavy štátu Geralda Forda sa mu ušla Prezidentská medaila slobody. George Bush mu v roku 1990 venoval Zlatú medailu kongresu za "Humanitárne zásluhy pre ľudskú rasu." To už bol Owens 10 rokov po smrti. Tuhý fajčiar zomrel vo veku 66 rokov na rakovinu pľúc. (Raccoon.city)
  • Jesse Owens (Stephan James) vo svojej autobiografii napísal, že na slávnostnej ceremónii odovzdávania medailí Hitler (Adrian Zwicker) Owensovi nepodal ruku, ale nemecký nacistický vodca mu mávol na znak pozdravu. (Raccoon.city)
  • Nemecká vzducholoď, ktorá na začiatku hier prelietava nad Olympijským štadiónom, je LZ 129 Hindenburg. O rok neskôr táto vzducholoď explodovala v New Jersey. Pri nehode vtedy zahynulo 36 ľudí. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama