Reklama

Reklama

Skupina lidí čirou náhodou přežije apokalypsu. V nehostinném světě spáleném na uhel se pak musí vyrovnat s drsnými podmínkami i osamělostí. (Netflix)

Recenzie (45)

jacksax 

všetky recenzie používateľa

Za těch třicet let co uběhlo od vzniku Malevil se styl natáčení post-apokalyptických filmů razantně změnil. Jestli k lepšímu nebo k horšímu ať si rozhodne každý podle sebe. Klidné tempo filmu (to, co zřejmě irituje většinu mladých recenzentů) mne nijak netrápí, to podle mne není anachronismus... co ale z hlediska současné kinematografie beru jako přežitek je celkový náhled (film je spíš než realistický naivní) asi jako když srovnáte Dva roky prázdnin a Pána much. Dnes film musí ždímat z diváka emoce za každou cenu, ať už je to strach, napětí, dojetí, slzy... a smích. Prvoplánovitě. Šablonovitě. U Malevil to tak není. Tak si to užijte... a nebo ne. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Len taky znesitelny priemer, rezisersky tiez nic moc, dialogy obcas az plane plky ... asponze sa Francuzi pokusili natocit aj nieco vedeckofantasticke, s akoze jadrovou vojnou v Europe - napokon, politika detente uz bola v hajzlu a v ramci Studenej Vojny sa v 80. rokoch pritvrdilo a zacalo masivne zbrojit : 65 % ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Vlažnejšie post-apokalyptické sci-fi, ktoré sa trochu hrá na viac ("Sme jediní preživší na svete"). Nedostatočne spracované charaktery majú za následok, že divák si k nim iba slabo hľadá cestu a je mu v podstate fuk, čo sa s postavami stane. Inak film ničím neohuruje, neprináša žiadny nový pohľad na problematiku a nevystupujú tu ani žiadne charizmatické postavy, ktoré by si človek nejako zapamätal. Na druhej strane, ale ani neurazí, keď samozrejme odmyslím pár pokusov o nejaký ten (trápny) vtip. ()

Abiosis 

všetky recenzie používateľa

*MOMO ŽIJE!* Malevil je jednou z mojich najobľúbenejších kníh a rád sa k nej vraciam. Už v úvodnej minúte filmu sa zobrazuje poznámka "inspiré librement du roman Malevil" (čo znamená "voľná adaptácia románu Malevil"), takže človek predlohy-znalý je v strehu. Nemávam výhrady voči tomu, ak film na rozdiel od knižnej predlohy obsahuje niečo navyše, či niečo odstráni - filmový jazyk je predsa odlišný od toho literárneho, a preto sú úpravy často nevyhnutné -, ale ak film kvôli tomu nefunguje, potom je to zlé rozhodnutie. A Malevil ako film nefunguje - celý príbeh je tu ako keby podaný v akýchsi izolovaných obrazoch, skratkovite, bez zobrazenia predchádzajúcich súvislostí - divák zrazu len vidí výsledky bez toho, aby videl činnosti/situácie, ktoré tomu predchádzali; chýba tomu celistvosť rozprávania. Všetky postavy sú ploché a okresané na minimum, nemajú svoj vlastný príbeh, ktorý by sa s nimi dal prežívať, a teda sú divákovi ukradnuté. Verdikt v 1 vete: Adaptácia prinášajúca v porovnaní s predlohou nielen nové zápletky a lokácie, ale aj záver, ktorý sa mne osobne veľmi nepáči. 17.01.14 ()

_-0-_ 

všetky recenzie používateľa

Skvělý román od Merleho, zmrzačený a osekaný způsobem, že bych nejraději otloukl literární předlohu režisérovi o hlavu. Odstranění postavy strýce považuji za hrdelní zločin. Vynechání osy příběhu - a to budování funkčního modelu společnosti za jiných podmínek, než za jakých vznikl stávající (viz třeba také Merleho "Protected mens") je zhovadilost, která zcela degradovala film. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (2)

  • Tvrz Malevil je ve skutečnosti hrad Bourines, jedná se o feudální pevnost přibližně z poloviny 13. století, která se nachází ve městě Bertholène v departmentu Aveyron ve Francii. (sator)
  • Scénář je založen na knize Roberta Merleeho. Děj se však natolik odlišuje od knihy a záměru autora, že po natočení filmu spisovatel požádal, aby nebyl uveden jako autor předlohy. (sator)

Reklama

Reklama