Reklama

Reklama

Boj za slobodu

  • Česko Boj za svobodu (viac)
Trailer 3

Skutočný príbeh farmára Newtona Knighta (Matthew McConaughey) sa odohráva v období americkej občianskej vojny. Knight je južan, ale neznáša otroctvo. Vyznáva krédo, že žiadny človek nemá byť majetkom iného človeka a chudobní by nemali prichádzať o život len preto, aby bohatí mohli byť ešte bohatší. Dezertuje z Konfederačnej armády a zjednotí okolo seba skupinu zbehnutých otrokov a drobných farmárov. Podnieti tak povstanie, ktoré vedie k odtrhnutiu mississippského okresu Jones County od Konfederácie a k založeniu vlastného Slobodného štátu Jones. (TV JOJ)

(viac)

Videá (11)

Trailer 3

Recenzie (151)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Snímka je ďalšou z radu podobných, pripomínajúcu temnú dobu Ameriky, kedy slovo 'ľudskosť' bolo sprosté slovo. Hrozná stránka doby americkej občianskej vojny nazvaná ako vojna Severu proti Juhu, kedy sa predovšetkým rasová neznášanlivosť tiahla ešte veľa rokov po tej. A v takejto dobe žil človek výnimočný a nestranný. Príbeh južanského farmára, ktorého stvárnil Matthew McConaughey, poukazuje na hrdinu, ktorý sa v takej dobe v rámci spravodlivosti zastal všetkého a všetkých. Dej sleduje jeho počínanie, ale stvárnené je to nejako podivne. Aj napriek dlhej stopáži snímky sú mnohé udalosti akoby nedorozprávané. Hrozné obdobie otrokárstva a neľudského zaobchádzania s negrami, ktorý je len trochu odlišný síce je dejovo zvýraznený, ale po citovej stránke ako by to divákovi bolo jedno. Celkovo to skrátka vyzerá len ako ďalší obyčajný ničím sa neodlišujúci príbeh akých sú už hŕby. Z takéhoto námetu mala vzniknú skôr televízna miniséria, kde by boli isté udalosti ďaleko viac spracované. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavé, že Američanov zaujíma v kinách podstatne viac alternatívna súčasnosť v podobe komiksových adaptácií ako vlastná história. Ale takto by to samozrejme dopadlo rovnako všade, ide skôr o mentalitu súčasného väčšinového publika. McConaugheymu to pri Mississippi opäť sekne, celý film bez problémov ťahá na svojich ramenách. Film o tom, že história je celkom komplikovaná vec a rozhodnutia a činy minulosti sa prejavujú aj v ďalekej budúcnosti. A že sa toho zase tak o tých 85 rokov (paralelná línia zo súdu) veľa nezmenilo a že sa toho mohlo zmeniť dodnes stále ešte viac. ()

Reklama

poz3n 

všetky recenzie používateľa

Esence amatérismu.140 minut bez jakékoliv dramaturgické výstavby, technické zpracování na úrovni českého televizního seriálu, kdy především noční scény vypadaly, jako bych je natočil sám někde za barákem. Naprosto nepochopitelná práce s hloubkou ostrosti, kdy je často zcela nesmyslně část obrazu v úplné neostrosti, aniž by to mělo nějaký význam. To všechno a ještě mnohem víc neprofesionální, nebo přinejmenším netalentované filmové práce. Je smutné, že do toho všeho hraje skvělý McConaughey a divák tak může podlehnout pocitu, že by Free State of Jones mohl mít co dočinění s kvalitním filmem. Nemá. 2/10 ()

Fr 

všetky recenzie používateľa

,,PROČ VŽDYCKY MUSÍŠ BOJOVAT ZA NĚKOHO JINÝHO?...“ /// Na úvod trocha války a pak vyprávění vo tom, co se dělo a jak se žilo lidem za občanský války (na Jihu), jaký to bylo bejt černej a jaký dezertér… Prostě vyprávění vo tý době s přesahem „svobody“ barevnejch v dobách příštích. Americkej Robin Hood (Jánošík, Patriot), kterej svůj boj dokázal přežít (hovno spoiler – historie!). Takže jsme svědky historický partyzánštiny a zrození legendy, která určitě potěší nejedno marxistický srdce. Já beru tu výpovědní hodnotu a Matthewa Mc... Určitě vhodnej doplněk k 12 let v řetězech. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Zjistím, co se děje v bažinách, když se tam místo Jožina ukrejvaj černoši. 3.) Thx za titule „vssugest12 a DragonDustCZ“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Zajímavé téma, ale to hlavně proto, že období otroctví v Americe takové prostě je. Za mě je to jedno z nejšílenějších období, která na Zemi proběhla, a to hlavně proto, že to ukazuje, jak ubozí někdy jsme. Film bohužel nepřekračuje žádnou mez a podává to, co se od něj očekává. Matthew je ale pořád dobrý. ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (5)

  • Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Scény natáčené v lékařském stanu, kde byla podlaha pokryta falešnou krví, se musely natáčet rychle, protože dřevěné palubky velmi rychle tekutinu absorbovaly. (BloodMax)

Reklama

Reklama