Reklama

Reklama

Boj za slobodu

  • Česko Boj za svobodu (viac)
Trailer 3

Skutočný príbeh farmára Newtona Knighta (Matthew McConaughey) sa odohráva v období americkej občianskej vojny. Knight je južan, ale neznáša otroctvo. Vyznáva krédo, že žiadny človek nemá byť majetkom iného človeka a chudobní by nemali prichádzať o život len preto, aby bohatí mohli byť ešte bohatší. Dezertuje z Konfederačnej armády a zjednotí okolo seba skupinu zbehnutých otrokov a drobných farmárov. Podnieti tak povstanie, ktoré vedie k odtrhnutiu mississippského okresu Jones County od Konfederácie a k založeniu vlastného Slobodného štátu Jones. (TV JOJ)

(viac)

Videá (11)

Trailer 3

Recenzie (151)

castor 

všetky recenzie používateľa

Když máme velmi dobré herce (strhaný a starostlivý McConaughey znovu táhne), úchvatné exteriéry (jižanské bažiny) a docela slušně natočenou akci, potřebujeme i pořádný příběh. Ten sice nabídne pár záblesků, ale vesměs jde o předlouhou story, která chce obsáhnout leccos z americké občanské války, která se mezi státy Unie a státy Konfederace táhla mezi lety 1861–1865. Navíc s tím, že se ve velkém otíráme i o téma otroctví, takže tady máme etnicky zabarvený příběh, jenže našlapujeme okolo něj opatrně a toho skutečně kontroverzního se dotkneme jen sporadicky. Všechno už jsme jednoduše viděli mnohokrát – hodní černoši, ještě hodnější se zlatým srdcem, nad nimi nejsprávnější dezertér – navíc se tvůrci rozhodli pro opravdu zdlouhavé vyprávění. Herci skutečně fajn, Matthew McConaughey znovu jasně dokazuje, že cukrkandlování s Penélope Cruz nebo Kate Hudson už měl na plátně tak akorát dost, a cestu (charakterního herectví), kterou se před pár lety vydal, rozhodně nehodlá opustit. Což je super zpráva. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Snímka je ďalšou z radu podobných, pripomínajúcu temnú dobu Ameriky, kedy slovo 'ľudskosť' bolo sprosté slovo. Hrozná stránka doby americkej občianskej vojny nazvaná ako vojna Severu proti Juhu, kedy sa predovšetkým rasová neznášanlivosť tiahla ešte veľa rokov po tej. A v takejto dobe žil človek výnimočný a nestranný. Príbeh južanského farmára, ktorého stvárnil Matthew McConaughey, poukazuje na hrdinu, ktorý sa v takej dobe v rámci spravodlivosti zastal všetkého a všetkých. Dej sleduje jeho počínanie, ale stvárnené je to nejako podivne. Aj napriek dlhej stopáži snímky sú mnohé udalosti akoby nedorozprávané. Hrozné obdobie otrokárstva a neľudského zaobchádzania s negrami, ktorý je len trochu odlišný síce je dejovo zvýraznený, ale po citovej stránke ako by to divákovi bolo jedno. Celkovo to skrátka vyzerá len ako ďalší obyčajný ničím sa neodlišujúci príbeh akých sú už hŕby. Z takéhoto námetu mala vzniknú skôr televízna miniséria, kde by boli isté udalosti ďaleko viac spracované. ()

Reklama

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Snímok, ktorý zrejme vznikol z jediného dôvodu. A to, že sa po svete rozmohol dopyt po diversite, opovrhovanie utláčania menšín, LGBT, proste veci, ktoré tu boli a stále budú, lenže všetkého je akosi moc. Rasisti sú černosi, lesby nenávidia hetero, gayovia nechcú lesby, menšiny kričia za niečo, čo si nezaslúžia. Snímok, ako je tento, v dnešnej dobe ničomu a nikomu nepomôže a tak je zbytočné točiť niečo na silu. Dopadlo to tak ako to dopadlo. Snímok má zopár chvíľ, keď sa aj nezainteresovanému cynikovi zažiada chytiť do rúk spravodlivosť a bežať zachraňovať. Pekne natočené, majúce ale silu zrejme tak pred 30timi rokmi. Dnes, v dobe keď sa drobulinký problém rieši celosvetovou krízou, je to na houby. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $50miliónovTržby USA $20,810,036 Tržby Celosvetovo $25,035,950Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ výborne zvládnutá dráma z občianskej vojny sever proti juhu s výborným obsadením, tak troška to pripomenulo aj Emmerichovho Patriota /80%/ ()

luka4615 

všetky recenzie používateľa

Na tento film jsem se díky zajímavému životnímu příběhu velmi těšil, avšak ve výsledku je Free State of Jones jen předlouhou přehlídkou hluchých míst, které jsou příležitostně provázány s několika dobrými scénami. Nastalou situaci už bohužel nezachrání ani Matthew McConaughey, který zde předvádí skutečně výborný herecký výkon. „It ain't just for us. Black, white, rich, poor, it's for everybody.“ ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (5)

  • Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)
  • Scény natáčené v lékařském stanu, kde byla podlaha pokryta falešnou krví, se musely natáčet rychle, protože dřevěné palubky velmi rychle tekutinu absorbovaly. (BloodMax)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Reklama

Reklama