Reklama

Reklama

Perfektný deň

  • Česko Perfektní den (viac)
Trailer 3

Obsahy(1)

Prvou obeťou všetkých vojnových filmov býva zdravý rozum. A presne to sa stalo skupinke humanitných pracovníkov z medzinárodnej organizácie Aid Across Borders, ktorá pomáha vo vojnovej zóne niekde na Balkáne. Sophie (Mélanie Thierry) je nováčikom v tejto skupine a chce spasiť svet. Mambrú (Benicio Del Toro) už všetko videl a chce ísť domov. Káťa (Olga Kurylenko) kedysi chcela získať Mambrúa a tlmočník Damir (Fedja Stukan) chce, aby vojna už konečne skončila. ,,B" (Tim Robbins) ani nevie, čo chce. Teraz majú na krku jednu z posledných studní, ktorá je zdrojom vody pre niekoľko dedín a práve teraz v nej pláva mŕtvola. Vytiahnuť telo a vyčistiť studňu je zdanlivo jednoduchá úloha, ale pre našich humanitárnych pracovníkov sa stáva postupne neriešiteľnou úlohou. Začínajúc zháňaním pevného lana cez blúdenie horskými cestami, na ktorých ležia zamínované kravy, až po nezmyslené príkazy od veliteľov mierových vojsk OSN. Pri riešení úloh musia siahnuť k netradičným alebo rovno k šialeným riešeniam. (Barracuda Movie)

(viac)

Videá (2)

Trailer 3

Recenzie (285)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

So serióznosťou zobrazovania vojny na Balkáne sa stretávame sporadicky. Oveľa väčší dôraz kladie neznými scenárista a režisér Aranoa na obtiažne používanie zdravého rozumu. Občas detinsky ladené dialógy, trošku zdĺhavé napredovanie a lacno prepieraný románik sa podpisujú pod ideovo mierne nesúrodý príbeh. S postupom minutáže už divák tuší, že nesleduje žiaden historicky pevne ukotvený masterpiece proti vojnovým zverstvám. A Perfect Day bez citového vydierania vypovedá o čistej remeselníčine, kde sa pohnuté miestne osudy miesia s tými záchranárskymi v odvážnom absurdnom humore. Španieli vyprodukovali priemernú satirickú frašku, pričom sa nebáli umiestniť ju do vážneho, vojnou zdevastovaného prostredia. S chápavou láskavosťou hlavných postáv, ale s ich nevyhnutným nadhľadom a účelne vypestovaným humorom. Obsadením hviezd ako Del Toro, Robbins a hlavne Kurylenko sa ojedinelé absurdné posolstvo Perfektného dňa snáď dokáže predrať do masovejšieho povedomia. ()

hansel97 

všetky recenzie používateľa

Krása tohohle filmu spočívá v jeho absurditě a možná taky vyloženě drsnosti, přesto však snímek velmi často působí až komicky, ne však jinak než černě. Každopádně perfektní herecká souhra všech zúčastněných a přes ne zrovna silnou dějovou linku opravdu slušně vycházející příběh o maření snahy těch, kteří chtějí pomáhat. ()

Reklama

Ampi 

všetky recenzie používateľa

Konec války nemusí ihned znamenat mír a klid. U občanských válek to plátí asi dvojnásob a dlouho trvá než se rány zacelí.  Bosna a Hercegovina taková byla a možná i trochu i je. Pro humanitárních pracovníky z mezinárodní organizace Aid Across Borders je sisyfovská práce jak dostat jednoho umrlce ze studny v tento čas a v tomto místě. Přes veškerou snahu je někdy problém mezinárodních organizací velmi složitá. Někdy je ovšem těmto organizacím i tlumočit.  Herecké obsazení je dobře zvoleno a hraje dobře ve filmu se silným tématem a dobře natočenému. Temné pohlazení na konci písní Where Have All the Flowers Gone zpívanou Marlene Dietrich má jemné světlé paprsky naděje lepších dnů než je tento perfektní. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Ano, tajomník OSN Butrus Butrus Ghálí. Nech príde sem a vysvetlí mi prečo nemôžem vytiahnuť mŕtvolu zo studne..." Toto sa vydarilo. Vážne som uvažoval i nad plným počtom, pretože ten film snáď nemá slabé miesto a hlavne - bavil ma. Rozdáva dobrú náladu i krásu balkánu. Naoko jednoduchý príbeh o obyčajnom hľadaní lana, pritom veľmi presne a posmešne poukazuje na politiku, prácu OSN a modrých prilieb. Benicio je výborný, mám toho chlapíka vážne rád a spolupráca s T. Robbinsonom vyšla na výbornú. Netradičný soundtrack tu na počudovanie výborne sadol, ale osobne by som dal prednosť aspoň v niekoľkých momentoch balkánskym rytmom. Myslím, že by to ešte viac zvýraznilo atmosféru, región a výpoveď o ľuďoch, ktorých sa to predovšetkým týka. Inak super. 80%. ()

poz3n 

všetky recenzie používateľa

Malý velký film. Dramaturgicky výborně zvládnuté vyprávění, chvílemi vtipné a chvílemi hodně husté (intimní duet Benicia a Mélanie Thierry v rozpadlém domě s dramatickým vyvrcholením v garáži byl pro mě odzbrojující). Provaz a míč se stávají představitely definice snažení všech hrdinů, kdy veškerá snaha vychází, alespoň zdánlivě, vniveč a nakonec se ukáže, že nejlíp si stejně dokáže poradit příroda a paní s krávama. 8,5/10 ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (6)

  • Film sa natáčal v Alquife, Granade, Cuenca a Malage (Španielsko). (Arsenal83)
  • Film vyvolal veľké ovácie a až takmer 10-minútové "standing ovation" po ukončení premietania v Cannes. Potlesk v stoji patril aj duu hercov v podaní Benicia Del Tora a domácej Mélanie Thierry. (MikaelSVK)
  • Dej sa odohráva v bývalej Juhoslávii na konci juhoslovanských vojen, teda okolo roku 1995. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (viac)

Reklama

Reklama