Reklama

Reklama

Tento snímek je natočen podle skutečné události Marie-Louise Giraud, jedné z posledních žen popravených ve Francii. Marie Latour (Isabelle Huppert), matka dvou dětí, je trochu povrchní a lehkomyslná žena, která je nešťastná v manželství s válečným veteránem a invalidou. Manžel Paul pracuje jako pouhý pomocník na stavbě, zatímco Marie sní o úspěšnějším životě. Když jí jednou požádá o pomoc přítelkyně, Marie si uvědomí, jakým způsobem by mohla zbohatnout. Poskytne ji pomoc v podobě potratu. Tato záležitost silně ovlivní směr jejího života, začne nabízet služby dalším těhotným a zoufalým ženám. Díky utrženým penězům se stává samostatnou živitelkou rodiny, sen o pěvecké dráze nepůsobí tak nereálně. Ovšem poté, co ji na základě udání policie zatkne, přichází vystřízlivění. Úřady potřebují najít obětního beránka, kterého by mohli obvinit z mravního úpadku a odvést pozornost od vlastních neúspěchů. A tak obviněnou ženu posílají před nekompromisní soud, i když v téže době expedují židovské děti do koncentračních táborů v Německu. Film byl nominovaný na Zlatý globus. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (38)

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Přiznám se, že hlavní postava mi vůbec nebyla sympatická, její chování k dětem a manželovi bylo otřesné,  věčná nespokojenost, bezohledná touha po penězích, o nějakých skutečných hodnotách nemůže být řeč...  Nicméně pak jsem si uvědomila, v jaké době se to odehrává a v jakých souvislostech nám Claude Chabrol příběh vypráví... Jedná se o výborné drama s vynikající Isabelle Huppertovou a pravdou zůstává, že takový trest si nezasloužila.. ()

emma53 

všetky recenzie používateľa

S určitostí vím, že si tu dobu nedovedu ani v nejmenším představit, ale taky s určitostí vím, že Marie.Louise se nerozhodla zrovna tím nejlepším způsobem svojí situaci vyřešit. Z celého příběhu je jasně patrné, že smysl pro zodpovědnost si vysvětlila tak trochu po svém. Její touhy, sny a přání si nakonec začala plnit s velkou dávkou naivity, že se to snad obejde bez výrazných následků a potažmo ani svědomí ji moc neoslovovalo. A doba ve které se vše odehrávalo, nebyla zrovna nakloněná k tomu, aby její prohřešky prošly jen několikaletým žalářem. A jak už tady jeden uživatel píše, ona byla ideální obětní beránek. A jak mně bylo ve filmu s podobným tématem Vera Drake hlavní představitelky trochu líto, tak tady jsem měla silně protichůdné pocity k Marii a to určitě svědčí i o velmi dobrých hereckých kvalitách Isabelle Huppert. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Vojna z iného pohľadu - pohľadu obyčajnej civilnej ženy žijúcej v okupovanom Francúzsku počas II. sv. vojny. Chabrol sa tu opäť raz pustil do svojich obľúbených tém týkajúcich sa predovšetkým dobových spoločenských problémov, morálnej dilemy jednotlivca a vplyvu zlej politickej situácie na spoločnosť. Z tohto pohľadu mi to trocha pripomenulo Chabrolov starší snímok Landru (1963), no to len naozaj vo veľmi hrubých rysoch, niečo v štýle, ako sa dá vyťažiť z ľudského nešťastia v podobe osobných problémov a vojny. Spoločné body námetu vidím aj v snímku Vera Drake (2004), kde mi však hlavná postava z mnohých dôvodov bola podstatne sympatickejšia, bola postavou, ktorá vo mne dokázala vyvolať veľký súcit a pochopenie. To však na tento film neplatí - tu si Isabelle Huppert strihla postavu plnú chladnej, emocionálnej prázdnoty, ženu povrchnú a hamižnú, morálne nekompromisnú, nepoznajúcu žiadne zásady, nevyznávajúcu žiadne hodnoty, vo svojej podstate teda ženu maximálne egocentrickú a ľahkomyseľnú, no proste mne hrozne nesympatickú. A musím uznať, že táto rola padla tejto herečke ako uliata, nikto na svete by ju asi nedokázal zahrať tak presvedčivo a po všetkých stránkach tak dokonale ako ona. Na snímku sa mi páčilo aj to, že definitívny a ucelený obraz o postave a jej pohnútkach si divák utvorí až na samý záver, kedy sa M. Latour modlí v cele. To bolo výborné a veľavravné. Samozrejme, musím pochváliť aj dobovú atmosféru, ktorá nebola vôbec zlá, skrátka takmer vo všetkých smeroch ide o výbornú záležitosť a o jeden z najlepších filmov tohto režiséra. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Výtečný film o zradě z bezmoci, o snadné porážce morálních hodnot na všech frontách a u všech zúčastněných. Chabrol nikoho nesoudí, ale dost smutně konstatuje, co s lidmi dělá válka (která jako by v pozadí ani neměla svůj vliv). Velmi silný zážitek, zvláště když uvážíme, že jedinými osobami, které se v tomto filmu chovaly čestně, byly prostitutky. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ženská záležitosť je veľmi nepríjemný film, ktorý čerpá z citového vydierania diváka. Ja mám tento postup celkom rád, lenže hlavná ženská predstaviteľka neskoršieho Chabrolovho filmu mi bola svojim chovaním natoľko nesympatická, že som s ňou nedokázal zdielať jej utrpenie. Lenže ambivalentné postavy sú typickým znakom Chabrolových filmov. Niekde je to výhodou, v tomto filme ma to trochu mätie. A netreba príliš zdôrazňovať, že Isabelle Huppert je jednou z najvýraznejších európskych herečiek, bez nej by bol tento film podstatne menej zapamätateľný. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 1988 v Benátkách. (ČSFD)

Reklama

Reklama