Reklama

Reklama

Doktorka Susan McCallisterová (Saffron Burrows) je špičková vedecká lekárka, ktorej sa podarilo objaviť zázračný liek na Alzheimerovu chorobu. Susan šéfuje skupine vedcov v laboratóriu uprostred oceánu, kde experimentuje s mozgovou kvapalinou špeciálne šľachtených žralokov. Aby totiž mohla získať dostatok proteínu zo žraločích mozgov, musela vychovať troch obrovských žralokov, ktorým pomocou genetických manipulácií až päťkrát zväčšila obsah mozgovej hmoty. Spolu so svojím kolegom Jimom Whitlockom (Stellan Skarsgård) oslavujú úspech svojho projektu, keď sa náhle počas silnej tropickej búrky podarí jednému žralokovi ujsť. Nejde však o obyčajného žraloka, ale o geneticky upravenú obludu, ktorá je ovládaná iba jedinou myšlienkou: dostať sa na slobodu a pomstiť sa... Dokážu pritom útočiť koordinovane, vedia plávať dozadu, dokonca sú schopné vyradiť z prevádzky kamerový systém, ktorý ich sleduje! Pre všetkých členov výskumného tímu sa začína krvavý boj o prežitie - žraloky sú totiž rovnako inteligentné ako ľudia, ktorí sa pred nimi pokúšajú uniknúť... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (410)

Dudek 

všetky recenzie používateľa

Paráda, jeden z nejlepších a nejpřekvapivějších monsterhororů. Příjemné herecké obsazení, vcelku originální zápletka a zejména jedno překvapení za druhým. Tenhle horor totiž není vůbec klišovitý, právě naopak, boří hranice žánru a pohrává si se zažitými pravidly. První část sice není nijak úchvatná, slouží zejména k seznámení se s prostředím a jednotlivými postavami, z nichž jedna je zajímavější než druhá. Jenže pak stopáž pokročí k druhé hodině a vše se převrátí. Autoři děj obohatí nezapomenutelnými hláškami a hlavně úžasnou atmosférou, která se jim zpočátku tak nedařila. Divák může jen doufat, která postava zemře dříve, popřípadě jaká smrt ji vůbec čeká. Tentokrát totiž vše bude jinak, než je obyčejně zvykem, zvířata zde nejsou nijak hloupá, ba právě naopak, jejich jednání je logické a umějí pořádně překvapit. Ještě bych se trochu vrátil k povídání o druhé části, neboť tam jsem jen zíral a pomalu nedokázal ani mrknout, aby mi nic neuniklo. Je totiž naplněna natolik neotřelými nápady a zejména zajímavými situacemi, že si vás prostě získá, a vy proti tomu nic nemůžete udělat. Žraloci se začnou prohánět podzemním komplexem, plavou úzkými chodbami a hlavně přemýšlejí. A ano, smál jsem se a docela hodně, jenže si netroufám ani náhodou říct, že to bylo tam, kde to režisér nezamýšlel. Bravurní práce, škoda jen té unylé první poloviny. 80% ()

akisha 

všetky recenzie používateľa

Vůbec ne špatný film, který doplácí na mizerné triky a otřesnou postavu otravného kuchaře s papouškem. Některé scény hraničí s parodií (S.L. Jacksonův proslov u bazénku), pořadí smrti postav je správně nepředvídatelné a celkově je Deep Blue Sea slabším, ale zábavným odvarem Čelistí. Škoda příšerného závěru s modlením a symbolickým zneškodněním žraloka křížem, který sráží jednu*, a to i kdyby to snad mělo být myšleno jako žert. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„Áno, príroda VIE zabíjať. Ale človeku sa nevyrovná.“ Po rokoch musím zmeniť hodnotenie z "len" 3* až na 4*. Prvý raz som Zradnú hlbočinu videl v kine v r. 1999 a páčila sa mi. Lenže CGI mi už vtedy pripadali tragické a tak som odmietal dať 4*. No odvtedy ubehlo veľa rokov (desaťročí), veľa extra mizerných žraločích trilerov a hlavne veľmi veľa repríz. Musím s prekvapením skonštatovať, že ma Zradná hlbočina fakt baví. Dokonca by som sa možno nebál označiť ju svojím spôsobom za kultovú. Scény a hlášky poznám naspamäť a aj to je jeden z poznávacích znakov kultu. Triky sú isteže stále otrasné. A lepšie to už nebude.  A žraloky tak úžasne menia veľkosť, apetít a silu, až by si to zaslúžilo detailne rozpísať na tri A4  (v jednej chvíli sa zmestia do vody, ktorej hladina dospelému chlapovi siaha ledva po pás, inokedy by ste ich nenapratali do kamióna). No kasting je natoľko mohutný, atmosféra natoľko temná, výprava parádnej podmorskej stanice natoľko geniálna a scenár natoľko nečakaný a osviežujúci (absolútna nepredvídateľnosť, čo sa týka bodycountu), že MUSÍM dať 4*. Vyznením Zradná hlbočina pripomína Jurský park (vedecký experiment s obrovskými živočíchmi idúci proti matke prírode, luxusný areál odtrhnutý od zvyšku sveta oceánom, ktorého personál na víkend odchádza domov a zostáva len nevyhnutne potrebná základná zostava, všetko sa vplyvom počasia, ľudskej nezodpovednosti a technických problémov, vymkne spod kontroly a nastáva boj o holý život). A samozrejme Čeľuste. Hollywoodom koluje legenda, že scenár skutočne pôvodne niesol názov Čeľuste 5 a až potom sa to prepísalo na Zradnú hlbočinu. Dokonca nechýba dlhý a mrazivý monológ v podaní Samuela L. Jacksona, ktorý až priveľmi evokuje nezabudnuteľný monológ Shawa z kultových Spielbergových Čeľustí. Hoc je to môj obľúbený film, režisérovi nepomohol, skôr naopak: pri rozpočte 60 miliónov ich na celom svete zarobil 91, čo fakt nebol žiadny dôvod k oslavám. Kuriózne je, že scenár existoval veľmi dlho, ale natáčanie sa neustále odkladalo práve pre jeho technickú náročnosť, keďže existovali obavy, že žraloky budú vyzerať hrozne. Až keď štúdio dospelo k záveru, že konečne nastal ten správny čas, pustilo sa do natáčania, dlhoročný odklad žiaľ vôbec nepomohol, žraloky vyzerajú v niektorých scénach neuveriteľne zle. Kino Považan NMnV 1999 ()

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Průměrný animal horror.První polovina naprosto o ničem, druhá už má ty správné grády. Srovnávat s Čelistmi ani nemá cenu, to bychom se tu mohli bavit už i o takových zbytečnostech, jako kolik slané vody herci během natačení vyzvra.... Efekty nic moc, scénář ndprůměrný a atmosféra na úrovni, čili průměr. ()

Thomick 

všetky recenzie používateľa

Kravinální blbost. Motorický pohyb žraloků by se dal čekat možná u Čelistí, ne však u filmu z přelomu tisíciletí. To samo o sobě je dosti vypovídající vizitka. Nicméně když k tomu připočteme dialogy na úrovni předškoláků, nezručnou režii (za ty triky by se styděl i Ron z Bradavic) a nedobře zpracovaný scénář (se slušným potenciálem, slušelo by se dodat - ten byl ale neskutečně zazděn), můžete se leda nudit a vynášet Čelisti dál než do nebes. ()

Galéria (72)

Zaujímavosti (16)

  • Oranžový Mini-Sub, který lze ve filmu zahlédnout, se objevil také ve snímku Koule (1998), kde Samuel L. Jackson také hrál. (slatkac)
  • Celé jméno kazatele Sherman Dudley (LL Cool J) je ve filmu zmíněno pouze jednou. (SONY_)

Reklama

Reklama