Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • Česko Vražda na objednávku (viac)
Trailer

Americký spisovateľ Mark Halliday navštívi v Londýne čerstvo vydatú Margot Wendice. Jej manžel Tony si všimne, že jeho mladej žene spisovateľ nie je ľahostajný a začne sa obávať rozvodu a s tým spojeného vydedenia. Naplánuje preto jej vraždu, ktorú má vykonať jeho bývalý spolužiak Lesgate. Margot ho však v sebaobrane zabije, čo chce Tony využiť na jej obvinenie z úkladnej vraždy. Halliday musí začať konať... (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (277)

Satan 

všetky recenzie používateľa

Tady se Hitchcock moc vyřádit nemohl - adaptuje se tu totiž divadelní hra o pár postavách a jedné "klíčové" (haha) místnosti. Scénář se zaplétá, nečekané zvraty fungují, ale na všem se podepisuje ta divadelnost a teatrálnost v zásadních momentech. Herecky bezvadné, zápletka skvělá...ale ten úmorný půlhodinový set-up podráží celému filmu nohy. Poslední třetina výborná. ()

Kothy 

všetky recenzie používateľa

Hitchockova série pokračuje. Co se jen může pokazit, když si objednáte vraždu manželky? No hned několik věcí. Na to se snaží přijít postavy během filmu. Samotná zápletka je dost jednoduchá, protože všechno víme z první ruky. Závěrečné rozuzlení ale však nikoliv. Další ukázka toho, jak skvěle se dá manipulovat s divákem a jeho pozorností. Opět se nejde nevšimnout úžasné Grace Kelly. "Sázím na psí dostihy." ()

Reklama

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

"Všetko čo sa môže pokaziť, sa pokazí." - Murphyho zákony. Hra s príbehom, hra s napätím, hra s postavami, hra s prostredím, hra s divákom. Hra s prekvapením. Hra s rozuzlením. Hra so záhadou. Hra s kľúčom. Adaptácia divadelnej hry. Malý hitchcockovský minimalistický experiment, ktorý je viac než filmom perfektným, precíznym, absolútne presnou thrillerovou inscenáciou. A to je problém filmu - všetko je tak premyslené, sofistikované, dokonalé a geniálne, až je to sčasti nezrozumiteľné a vo výsledku nereálne. Umelo vypointovaná schéma vedie diváka k vyústeniu, ktoré ohromuje myšlienkovými schopnosťami a mozgovou kapacitou postáv. Musí nám Hitchcock svoje majstrovstvo strkať pod nos práve týmto spôsobom? Podľa mňa to vie spraviť úhľadnejšie, rafinovanejšie a zábavnejšie. Omnoho viac ma na filme bavilo, že je to vlastne brilantná konverzačná prechcávačka v štýle Mankiewiczovho Slídila s bravúrnym využitím svetla a tieňa, a farebných filtrov. Mimo tej prehnanej perfekcie dokonalé. 85% ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

První setkání Grace Kelly a Alfreda Hitchcocka je esencí pojmu Hitchcock's Blonde. Všechno to, co si vyzkoušel už dávno před válkou s Ondrákovou, tady jen reprízuje a variuje. Ta klíčová scéna "blondýna v negližé bojuje o holý život" je téměř identická. Do toho trochu vyšetřování, rádoby dokonalý zločin, strejda ze Scotland Yardu a je to doma. Nic nového pod sluncem. Dokonce je to shodné i v tom ohledu, že Blackmail točil povinně Hitch i jako zvukovou verzi, Dial M for Murder točil povinně taky jako 3D. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Je len veľmi málo filmov s tak brilantným scenárom a geniálnym krimi rozuzlením, to klobúk dole pán Knott, Agatha Christie má vážnu konkurenciu. Hitchcock zase dodal filmu punc výbornej réžie - predovšetkým je to slušná porcia napätia, vynikajúca práca s kamerou a všeobecná divácka pútavosť, pričom samotní herci už nemohli byť zvolení lepšie. Veru, na papieri vyzerá všetko ľahšie, napr. aj taký plán dokonalej vraždy. V praxi sa ale obyčajne vždy niečo vyskytne, čo tú papierovú dokonalosť pokazí. 85/100 ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (18)

  • Film byl natáčen stereoskopickou 3D kamerou, ale uvedení ve třetím rozměru se s výjimkou premiéry dočkal až v 80. letech. Alfred Hitchcock se domníval, že třetí rozměr je nejvhodnější právě pro adaptace divadelních her. (filip.novak)
  • Film byl natočen za 36 dní. Natáčelo se od středy 5. srpna do pátku 25. září 1953. Natáčení probíhalo pouze ve všední dny. (Kulmon)

Reklama

Reklama